Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_hegyvideki_kozosseg_gesztusa2

A hegyvidéki közösség gesztusa

„Egy évben hatszázötven-hétszáz gyermek születik a Hegyvidéken. Ha akarom, sok, ha akarom, kevés, de mi mindnyájuknak nagyon örülünk” – mondta Pokorni Zoltán azon a találkozáson, amelyen jókívánságai mellett a Hegyvidéki Önkormányzat ajándékát is átadta a XII. kerületben idén született első gyermek, Fliszár Nándor Ádám szüleinek. A Hegyvidéken március 1-jétől minden 2017. január 1-je után világra jövő csecsemő családját megajándékozzák a kicsi ellátásához szükséges, praktikus darabokat tartalmazó babacsomaggal.
A két és fél hónapos Nándi nyugodt baba, már kezd visszamosolyogni. Szülei, Fliszár Gábor és Fliszár-Elsik Andrea viszonylag korán, a tizenharmadik héttől tudták, hogy elegendő, ha fiúnevet választanak. A családi név mellé a Nándor tűnt a legjobb hangzású első keresztnévnek, és a Nándi becenév is tetszett nekik. A nagyon várt kisfiú a kiírt időponthoz képest kicsivel később, Újév napjának estéjén jelezte, hogy kíváncsi a kinti világra, s másnap reggel érkezett meg természetes szülés útján.A_hegyvideki_kozosseg_gesztusaNándi apukája szerencsésnek tartja magát, hogy ott volt a szülésnél, és hogy a kórházban családi szobát kaptak, így kezdettől fogva együtt lehetett a feleségével és a kisfiával. Pokorni Zoltán erre megjegyezte, ő nem volt ilyen szerencsés az első fia érkezésekor. A felesége este még moziba készült, ő maga vidéki úton járt, s amikor hazaérkezése után csörgött a telefon, a vonal másik végén pedig egy hang azt kérdezte, hogy „Pokorni apuka?”, akkor vált gyanússá, lemaradt valamiről… A következő három fia világrajövetelét már nem késte le, és egyetértett Nándi édesapjával abban, hogy nagyon jó érzés ott lenni a gyermek születésének pillanatában.
Mivel Fliszár Gábor szoftverfejlesztéssel foglalkozik, meg tudta oldani, hogy az első hónapban otthonról dolgozzon, és folyamatosan együtt lehessen a feleségével és a fiával. „Minden más lett azóta, hogy Nándi megérkezett” – mondta Andrea, aki vevőszolgálati vezető munkáját csak a kisbaba érkezése előtt egy hónappal fejezte be. A foglalkozása gyakori külföldi utazással járt együtt, így a kis Nándi, még a pocak biztonságában, jó pár repülőutat és európai országhatárt megjárt.
Eleinte úgy volt, hogy a szülés után csak pár hónapig tudják nélkülözni Andreát a munkahelyén, de végül sikerült megegyeznie abban, hogy két évig maradhat a kisfia mellett. Bár utána is elkél majd a segítség Nándi mellett, de számíthatnak az unokázásban már gyakorlott nagyszülőkre.
A Kiskunhalasról származó édesapa az egyetemi évei alatt került Budapestre, kollégistaként sok kerületet megjárt. Tizenkét éve költözött a Hegyvidékre, míg az anyuka Szentendréről jött ide. Valószínűleg ők sem lesznek kivételek az alól, amit a babacsomag átadásán szintén ott lévő területi védőnő, Némethné Borlay Andrea tapasztalt, miszerint az első gyermek körül adódik a legtöbb probléma, hiszen a szülők számára még minden új és szokatlan. Általában az első hat hét „túlélése” után ugyanakkor már ajándéknak tekintik az új életformát.
„Igazából ez a hegyvidéki közösség gesztusa, egy jelzés, hogy örülünk az új gyermek születésének. Annak kifejezése, hogy hosszú életet kívánunk neki, a szülőknek pedig sok örömet a csemetéjükhöz” – beszélt Pokorni Zoltán a „Hegyvidéki baba vagyok” csomagról. A területi védőnő a csecsemő születését követő első látogatás alkalmával adja át a családnak a kapucnis törölközőt, a hasznos információkkal ellátott hűtőmágnest, a „Vigyázz rám!” autómatricát, valamint az ápolókrémet, fürdőhabot, nedves kendőt, vízhőmérőt és lázmérőt tartalmazó babakelengyét, ami a gondozás első időszakához nyújt segítséget a szülőknek.
Mindemellett a Hegyvidéken minden olyan kis jövevény szülei jogosultak 60 000 forintos egyszeri születési támogatásra, akiknél az egy főre eső jövedelem ezt indokolja, már legalább két éve a XII. kerület bejelentett lakosai, és ha a kérelmet legkorábban a szülés várható időpontja előtt 60 nappal, vagy legkésőbb a gyermek születését követő 180 napon belül benyújtják.

V. K.