Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Indul a színdömping: saláták, új hajtások, virágok az asztalon!

Régóta úgy érzem, hogy a tavasz legszebb pillanata, amikor megpillantjuk az első ibolyát, hiszen mellette – ellentétben a hóvirággal – hírmondónak sem marad egyetlen hófoltocska sem. Innen már nincs visszaút, rügybe, majd virágba borulnak a fák, és néhány héten belül bódító illatfelhőben sétálhatunk esténként a Hegyvidék kis utcáin. De amilyen hirtelen érkezik, olyan gyorsan el is tűnik ez a kis, élénklila tünemény, úgyhogy meg kell ragadni az alkalmat, ha kezdeni szeretnénk vele valamit! Kandírozva a legszebb tortadísz, szirupként sokféle édesség ízesítésére alkalmas, akárcsak likőrként, amelynek receptjét most ide is lejegyeztük.

Ismét nálunk járt a párbajtőr elitje

Immár harmadszor adott otthont a szezon hazai legjelentősebb párbajtőr-csúcsrendezvényének a MOM Sport. A háromnapos női és férfi WestEnd Grand Prix-n, amely mára az egyik legfontosabb világkupaversennyé nőtte ki magát, ezúttal 58 ország közel 500 vívója lépett pástra.

Új centrum neuropátiás gyerekeknek

Gyermek Neuropátia Centrum nyílt a Szent János Kórház Budai Gyermekkórházában. Az új központ célja, hogy a veszélyeztetett gyerekek körében minél hamarabb kiszűrhető legyen a cukorbetegség egyik súlyos szövődménye, a neuropátia (vagyis az idegbántalom), és az időben elkezdett kezelés megakadályozza a további állapotromlást.

Babnevelés kertben, edényben

A bab közismert növény, mégis csak a kisiskolások foglalkoznak a csíráztatásával, nevelésével. Pedig beltartalmi értékei alapján nem csak a csülök kísérőjeként érdemelne helyet a konyhaművészetben.

A plakátkészítő, aki többnyire saját magát neveti ki

A Maros utcai kertvendéglőbe beszéltük meg a találkozót. Hamarabb érkezem, az ott dolgozó hölgy mosolyogva mondja, hogy Józsi bácsi még nem jött meg. Miközben várom, hallom, hogy hárman az étteremben a nemrég megnyílt hegyvidéki plakátkiállításról beszélgetnek, és a művészről, akit úgy tűnik, itt mindenki kedvel. Árendás József Munkácsy Mihály-díjas grafikusról, aki ugyan most ünnepelte a 70. születésnapját, nemigen szolgál rá a bácsi jelzőre.

„Az élet megalázta, a halál felmagasztalta”

Százhuszonöt éve, 1892. március 29-én született Csehimindszenten Mindszenty József. Magyarország mártír sorsú, karizmatikus bíborosa, hercegprímása, esztergomi érseke kitartóan küzdött a gyűlölet, a kirekesztés és a diktatúrák ellen, nemzete és hívei hithűségének fennmaradásáért.

Zugligeti helytörténeti séta

Milyen szerepe volt Döbrentei Gábornak a Zugliget név megváltoztatásában? Miért hosszabbították meg a lóvasutat? Mikor lett a Libegő alatti villamos-végállomásból kemping? Sok más mellett ezekre a kérdésekre is válaszokat kaptak a márciusi helytörténeti séta résztvevői, akik a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény jóvoltából ezúttal Zugliget históriájával ismerkedhettek meg.

Könnyed, nívós szórakoztatás

A népszerű Játékszín a MOM Kulturális Központ közönségét is megajándékozza a felhőtlen szórakozás örömével. Bank Tamással, a társulat igazgatójával beszélgettünk kulisszatitkokról és arról, hogy mire számíthatnak azok, akik jegyet váltanak a május 2-i első hegyvidéki előadásra, a Kellemes húsvéti ünnepeket című komédiára.

Művész,tudós és gondolkodó ember volt

„…Honnan jövök? Az Örökkévalóságból. És hová megyek? Az Örökkévalóságba. Mi vagyok tehát? Végtelen…” – így írt filozófiájáról dr. Dienes Valéria, aki vallásfilozófusként, matematikusként, fordítóként, koreográfusként és táncteoretikusként egyaránt maradandót alkotott. A Hegyvidéken élt polihisztor két évszázadon átívelő munkásságáról Szász Éva tartott előadást a Szalon Egyetemen a Kulturális Szalonban.

Sikeres virányosi Gyapjas lepke

A Virányos Általános Iskola eddigi legjobb eredményét érték el az ötödik osztályosok a Bolyai Természettudományi Csapatversenyen. A „Gyapjas lepke” fantázianevű csapat a határon túli intézményeket is felvonultató országos döntőben a kilencedik helyet szerezte meg.

Mélyről jövő összetartozás

Öt évvel ezelőtt fűzte szorosabbra kapcsolatait a Németvölgyi Általános Iskola és a felvidéki Nyárasdi Alapiskola. A magyar–magyar együttműködés részeként a csallóközi és a hegyvidéki gyerekek az idén is közösen ünnepeltek a XII. kerületi iskola március 15-i megemlékezésén.

Váróterem őzekkel és virágokkal

Egyre több gyerek szeret orvoshoz járni a Hegyvidéken – erre a különös jelenségre figyeltek fel azok a házi gyermekorvosok, akik március elején beköltöztek a Böszörményi út 20. alatti irodaház földszintjén kialakított új rendelőbe. Aki már járt ott, tudja a magyarázatot: mindenkit azonnal elvarázsol a játszóházhoz hasonlító váróhelyiség, ahol a falakról tüllszoknyában korcsolyázó nyulak, legelésző őzek, színes felhők és virágok köszönnek az érkezőkre.

Új helyen a kibővült pedagógiai szakszolgálat

Az ellátott feladatok és a dolgozói létszám jelentős bővülése miatt szükségessé vált a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XII. kerületi Tagintézményének költözése. A napokban adták át az új, önkormányzati beruházásban elkészült központot a Kiss János altábornagy utca 31.-ben.

Több száz kátyú tűnik el a XII. kerületi utakról

A tervek szerint 208 úthiba megszüntetésével végeznek a szakemberek április végéig. Összesen közel 7000 négyzetméter burkolat újul meg a következő hetekben a Hegyvidéki Önkormányzat megbízásából.

Nemzetközi Sportmenedzsment Konferencia

Négy éve dr. Váczi János hegyvidéki alpolgármester kezdeményezésére rendezték meg először a Nemzetközi Sportmenedzsment Konferenciát, amely színes és gazdag előadásai révén nívós eseménnyé nőtte ki magát. Az idén is olimpikonok, neves bajnokok, sportvezetők és sportszakemberek találkoztak egymással a MOM Kulturális Központban.