Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Varoterem_ozekkel_es_viragokkal1

Váróterem őzekkel és virágokkal

Egyre több gyerek szeret orvoshoz járni a Hegyvidéken – erre a különös jelenségre figyeltek fel azok a házi gyermekorvosok, akik március elején beköltöztek a Böszörményi út 20. alatti irodaház földszintjén kialakított új rendelőbe. Aki már járt ott, tudja a magyarázatot: mindenkit azonnal elvarázsol a játszóházhoz hasonlító váróhelyiség, ahol a falakról tüllszoknyában korcsolyázó nyulak, legelésző őzek, színes felhők és virágok köszönnek az érkezőkre.

A szolid, de vidám faldíszek mellett a berendezés is azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek ne szorongva, hanem jó hangulatban töltsék a várakozás idejét a Böszörményi úti új orvosi rendelőben. Egy házikó formájú rajzasztalnál például, amelynek „kéményéből” színes ceruzák kandikálnak ki, a kreativitásukat bontakoztathatják ki az apróságok. Aki nyugtató mozgásra vágyik, kipróbálhatja a hintáztatható függőágyat, vagy a rugóra felakasztott, imbolygó csepphintát.
A kuckózáshoz a méhkaptárszerűen elrendezett színes fali odúk nyújtanak kiváló terepet, a kíváncsiskodók pedig egy kajütablakon keresztül leshetik meg, mi történik a szomszédos váróban. Az egészséges és a beteg gyerekeket ugyanis az előírásoknak megfelelően egymástól elkülönített helyiségekben fogadják a szakemberek.
„Mikor jövünk megint?” – ezt a szülőknek feltett, orvosi rendelőben nem éppen megszokott kérdést többször hallotta már dr. Erlaky Hajna Rita is. A doktornő úgy látja, a gyerekek jól érzik magukat az új helyen, mert az előzőnél sokkalta tágasabb váróban számos felfedeznivaló várja őket. Legtöbbször csak amiatt duzzognak, hogy félbe kell szakítaniuk a játékukat – miután belépnek az orvosi szobába, láthatóan alig várják, hogy visszamehessenek az előtérbe folytatni, amit elkezdtek.Varoterem_ozekkel_es_viragokkal2Az orvosi szobákat, persze, nem lehet játszóházzá alakítani, ám azokban is minden barátságosabb lett. Míg az előző rendelő összképét a kórházakban megszokott rideg, fehér csempék és kopott bútorok határozták meg, az új helyen a berendezési tárgyak és a falak is kellemes pasztellszíneket kaptak. Bár ezek a falak egyelőre üresek, hamarosan színes képek, a gyerekek számára kedves figurák kerülhetnek fel rájuk. A gyermekorvos elmondta, hogy a költözés utáni első hetek a „belakással”, a bútorok, iratok, műszerek rendezgetésével telnek, azt követően azonban arra is figyelmet tudnak majd fordítani, hogy apró kiegészítőkkel még otthonosabbá varázsolják az új szobákat.
„Nemcsak szebb, lényegesen nagyobb is lett az új rendelő” – szólt a legfontosabb változásról dr. Erlaky Hajna Rita. Eddig egy-egy szoba állt a négy gyermekorvos rendelkezésére, ezért időről időre előfordult, hogy a csúszások miatt a következő szakember csak késve tudta megkezdeni a rendelését. Most már négyükre két-két szoba jut, így a forgalmasabb napokon sem jelent gondot a pontos kezdés.
A doktornőéhez hasonló véleményen vannak az általunk megkérdezett szülők is, akik szerint a korábbihoz képest érezhetően tágasabb és sokkal barátságosabb a Böszörményi út 20. alatti irodaház földszintjén kialakított rendelő. Mindannyian megemlítették, hogy a gyerekek nagyon élvezik az előtérben elhelyezett játékokat. A családok, úgy tűnik, megszerették és a magukénak érzik az új helyet, hiszen többen is hoztak már otthonról könyveket, rajzeszközöket és más holmikat, tovább gazdagítva a játéklehetőségeket.

d.