Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szuletesnapi_koszontes

Születésnapi köszöntés

Desszerttel, borral köszöntötte otthonában 95. születésnapja alkalmából Németh Lajost Felső Gábor önkormányzati képviselő és Daróczi Krisztina szociális szervező. Lajos bácsi törékeny alkat, mégis kifogástalan fizikai és szellemi állapotnak örvend. Mondta is huncutul fotózás közben: lehet, hogy pályát módosít, és elszegődik fotómodellnek.
„Édesanyám nevelt, mivel édesapám fiatalon meghalt, így elég korán be kellett kapcsolódnom a dolgos hétköznapokba – mesélte. – A villamossági szakmába kerültem, ott is ragadtam a nyugdíjazásomig. Végigjártam a szamárlétrát, egy nagy kereskedelmi vállalatnak voltam az egyik vezetője. Mindig sportoltam, amatőrként eveztem, úsztam és kézilabdáztam. Van egy fiam és egy aranyos menyem, sajnos unokám nincsen.”
Lajos bácsi fia Farkasfán lakik, de telefonon naponta tartják a kapcsolatot. Most épp itt van Budapesten, látogatóban édesapja születésnapján.
„Életemet végigkísérte a cserkészet, sokat kaptam tőle – folytatta az ünnepelt. – Az első cserkészigazolványom 1934-ből való, még ma is tagja vagyok ugyanannak a csapatnak. Feleségem két éve meghalt, ötvennyolc évet éltünk valóban boldog házasságban. Mindketten természetjárók voltunk. Amióta egyedül vagyok, a Virányosi Gondozási Központba járok át ebédelni, mindig gyalog megyek. Kedves ott a társaság.”
Kérdésemre, hogyan telik egy napja, Lajos bácsi így válaszolt: „Reggeli tornával kezdem. A sportos élet segít abban, hogy ha kicsit kopottabb egészséggel is, de ép elmével, jól bírom magam. Rendet tartok magam körül, amíg erőm engedi. Sokat olvasok, zenét hallgatok, részt veszek az idősebbeknek szervezett kulturális rendezvényeken.”
Daróczi Krisztina annyit még elárult, hogy Lajos bácsit nagyon szeretik az idősek klubjában, mert mindenkivel kedves, igazi úriember.

(-thy)