Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Csempésszünk melegséget a zord, esős napokba!

Kezd olyan idő lenni, amikor az ember szívesen gyújtja be a sütőt, hiszen megvan a varázsa az otthon melegéből szemlélt zimankónak is. A korai sötétségben lassan kigyúlnak a hangulatvilágítás fényei, és jólesik, ha egy-két gyertya is ég a vacsoraasztalnál.

Fahéjas-marcipános koszorú

Szívderítő napindító koszorú az alábbi, amely már szépségével is jókedvre derít. Szeretem melegen tálalni, mert a langyos péksütemény valahogy mindenkiben békebeli, gyerekkori emlékeket ébreszt, és jóleső érzéssel tölti el az embert.

 

Hozzávalók

2,5 dl tej

3 g élesztő

20 dkg cukor

2 tojássárgája

15 dkg vaj

50 dkg liszt

10 dkg marcipán

2 kk fahéj

4 ek házi sárgabaracklekvár

5 cl rum

1 citrom

 

Elkészítés

Futtassuk fel az élesztőt egy kanál cukorral és egy deci langyos tejjel. Öntsük a lisztet dagasztótálba, csináljunk mélyedést a közepén, és öntsük bele az élesztős tejet, adjuk hozzá a tojások sárgáját, s kezdjük dagasztani. Fokozatosan adagoljuk hozzá az olvasztott (nem forró!) vajat.
Sima, ruganyos tésztát kell kapnunk, ami könnyedén elválik az edény szélétől. Tiszta konyharuhával leborítva kelesszük a duplájára. Tíz deka marcipánnal alaposan keverjünk ki 7 dkg vajat. Vegyítsünk le benne két kávéskanál fahéjat és egy kevés rumot is.
Ha a tészta megkelt, nyújtsuk téglalap alakúra, kenjük rá a marcipánmasszát, reszeljük rá a citromhéjat, és szorosan tekerjük fel, majd hosszában vágjuk ketté a hengert, és óvatosan fonjuk össze úgy, hogy a rétegek szépen kirajzolódjanak. Végül zárjuk össze a fonat két végét, koszorú formában. A tetejét kenjük meg olvasztott vajjal.
Százkilencven fokra előmelegített sütőben, sütőpapíron süssük aranybarnára. Turmixoljuk össze a baracklekvárt a citrom levével, és locsoljuk meg vele még forrón a koszorút. Melegen tálaljuk! Csempesszunk_melegseget_a_zord_esos_napokba3

 

Édesburgonya-krémleves kolbásszal

Ez a forró, krémes, édes leves különösen jólesik egy kerti munkával töltött, átdolgozott nap után. Összerakni igen egyszerű, és az édesburgonya üdítő változatosságot nyújt a mezei krumplikhoz képest. Ráadásul jó, csípős kolbásszal egészen meglepő ízkombinációt eredményez.

 

Hozzávalók

10 dkg csípős szárazkolbász

4 szelet bacon

3 nagy édesburgonya

1 fehér burgonya

1 nagy vöröshagyma

1 szárzeller

1,5 liter csirkealaplé

2 gerezd fokhagyma

1 marék petrezselyemlevél

1,5 dl kókusztej

só, bors

 

Elkészítés

Vágjuk egészen apró kockákra a bacont és a kolbászt, majd hirtelen pirítsuk át egy lábos alján. Horgásszuk ki szűrőkanállal a húsokat, és az utánuk maradt zsiradékot felöntve egy kevés olajjal pároljuk meg rajta a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Vágjunk bele egy szál zellert is.
Hámozzuk meg, kockázzuk fel a burgonyákat, és döntsük a lábosba. Hintsünk rá finomra metélt petrezselyemlevelet, és öntsük fel az egészet a csirkealaplével. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Főzzük puhára a krumplit, majd adjuk hozzá a kókusztejet, és botmixerrel pürésítsük. Tetszés szerint tovább hígíthatjuk alaplével vagy vízzel. A pirított kolbászmorzsákkal, baconkockákkal díszítve tálaljuk!Csempesszunk_melegseget_a_zord_esos_napokba2

 

Hamis csirkés pite aranyló kuszkusszal

A hamis csirkés azért hamis, mert csak a tetejét fedjük be leveles tésztával. Egyébként minden ízében eredeti ez a kéksajtos, tejszínes csirkecsoda, amihez ezúttal illatos, aszalt barackkal és kurkumával ízesített, aranysárga kuszkuszt kínálunk. Az aranyló halomra kétféleképpen elkészített lilahagymát szórtunk, hogy ne csak az íze, de a színe is éke legyen az ebédnek.

 

Hozzávalók a csirkéhez

½ csomag leveles tészta

60 dkg csirkemell

2 dl tejszín

⅔ vastag póréhagyma

3 gerezd fokhagyma

4 szárzeller

25 dkg laskagomba

12 dkg kékpenészes sajt

1 tojás

só, cayenne bors

 

Hozzávalók a kuszkuszhoz

50 dkg kuszkusz

10 dkg aszalt sárgabarack

2 tk kurkuma

1 tk fahéj

5 dl forró víz

3 lilahagyma

1 ek kristálycukor

1 citrom

olívaolaj

1 kis csokor koriander

1 marék mentalevél

 

Elkészítés

Forrósítsunk egy kevés zsiradékot a serpenyőben. Metéljük finomra a póréhagymát, forgassuk meg az olajban, törjünk rá három gerezd fokhagymát, majd engedjük rá az apróra vágott szárzellert is. Pároljuk üvegesre ezeket, amíg megtisztítjuk az inaktól és hártyáktól a csirkemellet, amit csíkokra vágunk.
Ha a hagymák és a zeller megpárolódtak, rádobhatjuk a húst, amit jól átforgatunk, minden oldalról fehéredésig sütünk. Közben sózzuk, és meghintjük cayenne borssal. A laskagombát felszeleteljük, és a hús tetejére szórjuk, majd fedő alatt körülbelül tíz perc alatt megpároljuk. Ha kész, összeforgatjuk, és rádaraboljuk a kékpenészes sajtot is, végül felöntjük tejszínnel.
Még nyolc-tíz percig rotyogtatjuk, aztán tűzálló edénybe öntjük, lefedjük a leveles tésztával, amit középen kereszt alakban bevagdosunk. Megkenjük villával felvert egész tojással, és betoljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe. Aranybarnára sütjük.
Míg a tészta megpirul, forraljunk vizet. A kuszkuszt alaposan keverjük át egy tálban a kurkumával és a fahéjjal, valamint az apró kockákra vágott aszalt sárgabarackkal. Öntsük fel fél liter forró vízzel, majd fedjük le öt percre. Ezalatt a vékony karikákra vágott hagyma felét tegyük egy kanál cukorral és egy jó csipet sóval annyi forró vízbe, amennyi elfedi, és takarjuk le tíz percre, amíg szép rózsaszínű lesz.
A hagyma másik felét bő, forró olajban süssük ki, majd csepegtessük le egy jó nedvszívó képességgel megáldott papíron. A kuszkuszt citromlével és kevés olívaolajjal egy villa segítségével lazítsuk fel. Metéljük finomra a koriandert és a mentát. A hagymák egy részével együtt keverjük bele a fűszernövényeket a kuszkuszba, a maradékot halmozzuk a tetejére. Kevés édes fűszerpaprikával hintsük meg tálalás előtt!Csempesszunk_melegseget_a_zord_esos_napokba1

 

Almás pite

A régi, egyszerű, jól bevált almás pitét dobtuk fel azzal, hogy az almát nem nyersen, hanem kissé karamellizálva töltöttük a tésztarétegek közé. A vaníliamagok még illatosabbá tették ezt a lédús őszi gyümölcsöt, így a sütemény egyszerre lett szaftos és omlós.

 

Hozzávalók a tésztához

45 dkg rétesliszt

15 dkg finomliszt

30 dkg vaj

6 ek cukor

3 tojás sárgája

kb. 2 dl tejföl

 

Hozzávalók a töltelékhez

60 dkg alma

8 dkg vaj

8 dkg cukor

1 tk fahéj

1 rúd vanília

2 ek búzadara

10 dkg dió

 

Elkészítés

A tésztához gyúrjuk össze az összes hozzávalót, majd osszuk két cipóra, csavarjuk fóliába, és tegyük hűtőbe egy órára. A töltelékhez hámozzuk le, csumázzuk ki, és reszeljük le az almát.
A cukrot tegyük forró serpenyőbe, ha karamellizálódott, kaparjuk bele a vaníliamagokat, és dobjuk bele a hideg vajat. Ha egyneművé kavartuk, jöhet rá az alma. Öt-tíz percig pároljuk, aztán húzzuk le a tűzről, és hagyjuk hűlni.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tésztát vegyük ki a hűtőből. Az egyik cipót nyújtsuk ki, és béleljük ki vele a sütőformát. Hintsük meg egy-két evőkanál búzadarával, és egyengessük el rajta az almát, majd hintsük meg durvára tört pirított dióval. Ezután nyújtsuk ki a másik cipót, és rácsozzuk be vele a sütemény tetejét, vagy egyszerűen borítsuk rá, és kenjük le tojással. Süssük meg körülbelül 40 perc alatt.Csempesszunk_melegseget_a_zord_esos_napokba4