Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Az esőt is legyőzték a Skyrun „ínyencei”

Sípályán, lépcsőkön, hegyoldalban, de mindenképpen felfelé futnak a Skyrun versenyek résztvevői. A harmadik alkalommal megrendezett Garmin Skyrun Hegyvidéken kétszázhatvanan vállalkoztak a mostoha időjárás miatt a szokásosnál is keményebb feladatra.

Csempésszünk melegséget a zord, esős napokba!

Kezd olyan idő lenni, amikor az ember szívesen gyújtja be a sütőt, hiszen megvan a varázsa az otthon melegéből szemlélt zimankónak is. A korai sötétségben lassan kigyúlnak a hangulatvilágítás fényei, és jólesik, ha egy-két gyertya is ég a vacsoraasztalnál.

Emésztőrendszeri betegségek időskorban

Ahogyan öregszünk, testünk változásával az emésztőrendszeri megbetegedések kialakulásának esélye is megnő. A kockázatokról és a megelőzésről beszélt dr. Darvas Emília gasztroenterológus az Idősek Egészség Iskolája legutóbbi találkozóján.

A poloskákról még egyszer…

…és sajnos valószínűleg nem utoljára. A Hegyvidék lakói akkor is szembesülnek a poloskák inváziójával, ha nem kertes házban laknak. Ezek a kellemetlen rovarok ismét tömegével lepték el a kerületet (is). Mit lehet tenni ellenük? S vajon jövőre még több lesz belőlük?

A siker kottája – Balázs Árpád „sokszólamú” életműve

Gyermekkora óta a zene szerelmese, előbb tanult meg hangjegyeket írni, mint betűket. Nyolcvanesztendős, mégis fáradhatatlan, rendszeresen hívják szerzői estekre, naponta közel tíz órát komponál. Nem csoda, hogy a fiatalok közül sokan a példaképüknek tekintik – életművében még egy Oscar-díj is helyet kapott. Balázs Árpád Érdemes művésszel, Erkel- és Magyar Örökség díjas zeneszerzővel, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagjával beszélgettünk.

Emlékezés Balázs Józsefre

Húsz évvel ezelőtt hunyt el Balázs József. A József Attila-díjas íróra egykori otthonánál, a Márvány utca 27. alatti háznál koszorúzással, majd a Hegyvidék Galériában beszélgetéssel és filmvetítéssel egybekötött esttel emlékeztek barátai, kollégái, tisztelői.

Lendvai művészek a Hegyvidéken

Szlovéniai magyar képzőművészek mindnyájunkat érintő fontos üzeneteket fogalmaznak meg a Hegyvidék Galéria legújabb kiállításán. A látottak jól illusztrálják azt a mély kulturális kapcsolatot, ami közel húsz éve tart Lendva és a Hegyvidék között.

Lóvasút – az első koncert

A Fugato Orchestra adja az első koncertet az egykori közlekedési végállomásból kulturális találkozóhellyé alakított Lóvasút rendezvényközpontban. A zenekar november 12-én új, Hibrid Harmóniák című műsorát mutatja be.

Egy este Pat Methenyvel a MOM Sportban

Ő is azoknak a jazzművészeknek a szűk körébe tartozik, akik olyan zenei világot hoztak létre, ami nemcsak óriási népszerűségnek örvend, de közönsége messze túlmutat a jazz rajongóinak táborán. Pat Metheny, a világhírű gitáros ezúttal a budai oldal egyre népszerűbb koncertarénájában, a MOM Sport rendezvénycsarnokában adott frenetikus koncertet.

„Az eltűnt időnyomában” - A Hegyvidék hajdani üdülőközpontja

Az idő örök jelenléte, pusztító hatása és vele szemben az emlékezés megtartó ereje – Proust halhatatlan művére utalva – épített örökségünkben is jelen van. Sorozatunkban felkutatjuk az elhanyagolt, omladozó, jobb sorsra érdemes hegyvidéki villákat, s felidézzük történetüket.

„Megtanultam odafigyelni másokra”

Különböző véleményeket ütköztetni, meghallgatni másokat, kritikus kérdéseket megfogalmazni nem könnyű. A vitakultúra oktatása ma még kevés iskolában tananyag, pedig a középiskolás nemzedék lehet – nyitottságával és érzékeny érdeklődésével – a jövő megfontolt, okosan és fair módon véleményt nyilvánító generációja. A Vitázik a világ ifjúsága vetélkedőt éppen azoknak a kompetenciáknak a fejlesztésére hívták életre, amik egy demokrácia minden polgárának a sajátjának kellene lennie.

Méhekről tanulnak a hegyvidéki óvodások

Köztünk élnek, mégsem ismerjük eléggé a méheket, holott a hasznosságuk nem csak a méztermelés miatt felbecsülhetetlen: ha nem vennének részt a beporzás folyamatában, élelmiszereink körülbelül egyharmada nem is létezne. Sokan félnek ezektől a szorgos kis rovaroktól, pedig ha megismerjük a szokásaikat, gond nélkül együtt élhetünk velük. Egyebek mellett ezt a célt szolgálja a most induló Mézeskuckó-program, amelynek keretében az összes önkormányzati fenntartású óvodában betekintést nyerhetnek a gyerekek a méhcsaládok különleges életébe.

A művészet nem ismer határokat

A színpadon mindenki egyenlő, és a szeretet az a kapocs, ami mindnyájunkat összeköt – bizonyították be a negyedik alkalommal megrendezett Befogadó Művészeti Fesztivál fellépői. A sérült és egészséges diákok produkciói ezúttal is feledhetetlen élményekkel gazdagították a Városmajori Gimnáziumban összegyűlt közönséget.

Ökumenikus megemlékezés az 500 éves reformációról

A reformáció ötszáz éves jubileuma alkalmából rendezett ünnepséget a KDNP XII. kerületi szervezete a farkasvölgyi Honfoglalási emlékligetben. A Rácz Aladár út és a Hóvirág út találkozásánál lévő kopjafánál, amely a lelkiismereti és vallásszabadság törvényét Európában elsőként kihirdető tordai országgyűlésnek állít emléket, Bogárdi Szabó István református püspök, Pokorni Zoltán polgármester, Gulyás Gergely országgyűlési képviselő és Gidófalvy Dénes XII. kerületi önkormányzati képviselő helyezett el koszorút.

A Lóvasút nem csak a Hegyvidék gyöngyszeme

Az Unokáink sem fogják látni című műsorában 1981 januárjában szólt először a Lóvasút lepusztultságáról, mint olyan értékről, amit meg kell menteni. Ráday Mihály közel negyven évvel később élhette meg, hogy az épület visszanyeri egykori szép formáját. A városvédő szerint több felújításra érdemes régi emlék is van még a kerületben.

A mobil várhat!

A DUE Médiahálózat diákújságíró-egyesület és az Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös pályázatot hirdetett 12–22 éves diákoknak. A kezdeményezés lényege, hogy a fiatalok magukénak vallják azt az alapelvet: közlekedés közben nem tanácsos mobilozni – és ennek fontosságáról ismerőseiket, barátaikat is meggyőzzék.

Nagyszabású fejlesztés kezdődik a Szent János Kórházban

Jelentős összegekkel támogatja a kormány a Szent János Kórház fejlesztését. Egy MR-készülék beszerzésére, a nővérszálló rendbetételére, a kazánház felújítására, napelemek telepítésére, valamint a későbbi beruházások tervezésére mintegy 2,5 milliárd forint jut már az idei költségvetésből, jövőre pedig tizenhárom épület energetikai korszerűsítése valósulhat meg több mint 2 milliárd forintból. Az új hegyvidéki szakrendelő kialakítására – amelynek a Kútvölgyi Klinikai Tömb biztosít helyet – 2020-ig 9,3 milliárd forint összegű fedezetet nyújt az állam.

Karácsonyi vásár - felhívás

A Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat várja kézműves termékek forgalmazásával foglalkozó bérlők jelentkezését a Hegyvidéki Karácsonyi Vásár pavilonjainak bérbevételére.