Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mentsuk_meg_a_baglyokat

Mentsük meg a baglyokat!

Bár nagyon kevés ember mondhatja el magáról, hogy látott már szabadon baglyokat, ez nem azt jelenti, hogy nincsenek – csak napközben nehezen észlelhetők. Itt élnek közöttünk, velünk; nagyvárosi környezetben, Budapesten is jól megbújnak. Természetes élőhelyük azonban az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent, ezért védelemre van szükségük.
Magyarországon eddig legalább tizenegy bagolyfajt figyeltek meg, ebből hét rendszeresen költ is nálunk. Ám a városok terjeszkedésével ezeknek a madaraknak is jóval kevesebb lett a fészkelési lehetősége. Főleg a kuvik, a füleskuvik és a gyöngybagoly talál egyre nehezebben költőhelyet magának.
Éppen ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, amelynek székhelye a svábhegyi Jókai-kertben található, bagolyvédelmi programot hirdetett. Ennek részeként kutatócsoportok alakultak a fajok jobb megismerése érdekében. A munkatársak és önkéntesek mesterséges költőhelyek kialakításával, odúk kihelyezésével próbálnak meg segíteni a szárnyasoknak. A gyöngybaglyoknak külön is oly módon, hogy a lezárt, de fészkelésre alkalmas padlások, templomtornyok gazdáit igyekeznek meggyőzni arról, engedjék vissza az állatokat, hogy azoknak legyen hol költeniük, és felnevelniük utódaikat.
Ha bárki támogatni szeretné a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkáját, megteheti: 1000 forint egy megsérült odú helyrehozatalát fedezheti, 2000 forint segítségével biztonságosabb fészkelőhelyekké válhatnak a templomtornyok, padlások, míg 5000 forintból az önkéntesek odút készíthetnek és helyezhetnek ki megfelelő helyekre. Az adományok eljuttatásának módjáról a www.mme.hu/elerhetosegeink internetes oldalon olvashatnak az érdeklődők.

(KA)