Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Teli_olimpiara_keszulunk

Téli olimpiára készülünk

November 1-jén elmondhattuk: száz nap múlva megnyitják a XXIII. Téli Olimpiai Játékokat. A Magyar Olimpiai Bizottság ebből az alkalomból sajtótájékoztatót rendezett a Hegyvidéken, a MOM Kulturális Központban.
Bár Magyarország nem tartozik a téli sportok nagyhatalmai közé, azért a téli olimpiákon korcsolyában rendre jól szerepeltek versenyzőink. Kékessy Andrea és Király Ede 1948-ban páros műkorcsolyában, Regőczy Krisztina és Sallay András 1980-ban jégtáncban nyert ezüstérmet. Rotter Emília és Szollás László 1932-ben és 1936-ban, Nagy Marianna és Nagy László 1952-ben és 1956-ban lett bronzérmes páros műkorcsolyában, és a negyediktől a hatodik helyezésig a műkorcsolya mellett gyorskorcsolyában is születtek szép eredményeink.
A Magyar Olimpiai Bizottság vezetői szerint a dél-koreai Phjongcshangban 2018. február 6-án kezdődő játékokon két éremre is esélyes a legkevesebb 14, jó esetben pedig akár 20 sportolóval kiutazó magyar csapat. Legnagyobb reményünk a gyorskorcsolya-válogatotthoz fűződik: Liu Shaolin Sándor tavaly 500 méteren világbajnok lett, öccse, Liu Shaoang tavasszal vébé-ezüstérmes volt, váltóban pedig társaikkal, Koch Viktorral és Burján Csabával ezüst- és bronzéremmel is gazdagodtak már.
A januárban súlyos sérülést szenvedő Miklós Edit – aki olimpián hetedik, világkupaversenyen pedig kétszer is harmadik helyezést ért el, és jelen volt a MOMkult-ban tartott sajtótájékoztatón – augusztusban kezdte el az edzéseket, és igen derűlátó. Edzője, Stefan Abplanalp szerint csak az amerikai klasszisnak, Lindsay Vonn-nak vannak olyan adottságai, mint Miklós Editnek. „A felépítése hasonló az olimpiai és világbajnokéhoz – mondta. – Különös lehet, de a sérülése esély. Esély, hogy Edit erősebben térjen vissza. Az idő nekünk dolgozik.”

VK