Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

emáEmesztorendszeri_betegsegek_idoskorban

Emésztőrendszeri betegségek időskorban

Ahogyan öregszünk, testünk változásával az emésztőrendszeri megbetegedések kialakulásának esélye is megnő. A kockázatokról és a megelőzésről beszélt dr. Darvas Emília gasztroenterológus az Idősek Egészség Iskolája legutóbbi találkozóján.

Idősödő korról 65–74 év között beszélünk, 75 év felett az időskor, 90 év után pedig az aggkor következik. Ezek különböző élettani változásokat okoznak az emésztőrendszerben – kezdte előadását dr. Darvas Emília az Idősek Egészség Iskolája októberi összejövetelén a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.
A Budai Egészségközpont gasztroenterológus adjunktusa elmondta, hogy gyakori időskori tünet a nyelészavar, amit a csökkent nyáltermelés, foghiány, nyelőcsői szűkület, daganat, külső összenyomatás (strúma) válthat ki. Szintén jellegzetes panasz a reflux, ami a fiatalabbakat is érintheti. Nyelőcsőn kívüli problémák a krónikus köhögés és az orrmelléküreg-gyulladás, a rekedtség, a tüdőbetegségek. A refluxbetegségek elsődleges kezelése savcsökkentő adásával és a szövődmények megszüntetésével történhet.
Időskorban sokakat érint a gyomor- vagy a nyombélfekély. Kialakulásában szerepet játszhatnak a stressz, a helytelen életmód, a fűszeres ételek, az időskorban gyakoribbá váló, ún. nem szteroid gyulladáscsökkentők, vagy véralvadásgátlók szedése. Ki kell emelni a Helicobacter pylori jelenlétét: a baktérium a fekélyek mellett a gyomorrák és a gyomorlimfóma kialakulásában is közreműködik. A fertőzést kombinált antibiotikum- és savcsökkentő-kezeléssel lehet megszüntetni.
A vékonybél felszívódási zavarának tünetei a lágy, hasmenéses széklet, a bélkuttyogás, hasfájdalom. Okai a gyomornyálkahártya sorvadása (B12-vitamin-, vas-, folsav-, kalciumhiány), a krónikus gyulladásos bélbetegségek, műtét utáni állapotok, hasnyálmirigy-elégtelenség.
Idetartoznak az ételallergiák, az ételintoleranciák. Az első esetében valamilyen élelmiszer allergiás immunreakciót vált ki, míg az utóbbi kialakulásában nem az immunitás játszik főszerepet. Ilyenkor bizonyos ételek emésztési zavarokat okoznak – a leggyakoribb a tejcukor-érzékenység, ami a laktáz enzim hiányára, csökkenésére vezethető vissza. Tünetei a haspuffadás, hasi fájdalom, fokozott gázképződés, hasmenés. Terápiája tejcukormentes étrendből áll, és megoldás lehet a laktáz enzim külső bevitele, tabletta formájában.
A gluténérzékenység (cöliakia, lisztérzékenység) autoimmun-betegség. A glutén, ez a bizonyos gabonafélékben megtalálható fehérje vált ki túlzott immunrekciót, a vékonybél nyálkahártyája sorvadásnak indul, hasmenés, hasfájás, puffadás alakul ki. Gluténmentes táplálkozással a tünetek megszüntethetők.
A székelési habitusváltozás szintén jellemző időskorban. A krónikus, vagyis hat hétnél tovább tartó hasmenés okai lehetnek a bél nyálkahártyájának csökkent védekezőképessége, az enzimtermelődés elégtelensége, a bélflóra egyensúlyának felborulása. Lehet elhúzódó fertőzés, vagy akár beidegzési, vérellátási zavar, IBS is a háttérben.

Sokakat kínoz a csökkent folyadékbevitel, a mozgáshiány, az egyes gyógyszerek (bétablokkolók, gyulladásgátlók, szívgyógyszerek, savcsökkentők, antidepresszánsok), szervi elváltozások miatt kialakuló székrekedés. Ennek kezelésében a rost- és folyadékbevitel növelése, a rendszeres mozgás segíthet, s ha mindez nem elég, hashajtók szedése jelenthet megoldást.
Vegyük komolyan a vérzéseket! A felső traktusból származó vérzés fekete széklettel társul. Kiválthatja májcirrózis talaján kialakult nyelőcső-vénatágulat, gyomor- vagy nyombélfekély, jóindulatú érgomolyag. Az alsó traktusból kiinduló, friss, piros vérzés oka rendszerint az aranyeresség, de diverticulosis, polipok, krónikus gyulladás, daganat is okozhatják.
A diverticulosis a bélfal megrenyhülése következtében kialakuló, kesztyűujjszerű kiboltosulások, ami tünetmentes lehet, ugyanakkor az érintett bélszakasz hajlamossá válik a gyulladásra, ennek következtében a vérzésre. Jelenlétére utalhat még a székletváltozás, láz, hasi fájdalom is. Szövődménye a perforáció, amikor ezek a tasakok kilukadnak. Gyulladás idején rostmentes étrend és antibiotikus, majd probiotikus kezelés javallott.
A vastagbélrák és a végbélrák 95 százalékban jóindulatú polipokból fejlődik ki, 5 százalék az öröklött forma. Rizikófaktorai a gyulladásos bélbetegségek, a rostszegény életmód, a kevés mozgás és a vastagbélpolipok. Leggyakoribb tünetei a fogyás, az étvágytalanság, a székelési habitusváltozás, a vérzés. Megelőzésének legjobb módszere a vastagbéltükrözés, ennek során az elrákosodásra hajlamos polipok eltávolíthatók, így nagy biztonsággal el lehet kerülni a rák kialakulását.
A kolonoszkópiát 50 éves kortól panaszmentesség esetén is javasolt tízévente elvégeztetni. Ezzel kapcsolatban dr. Darvas Emília egy jó hírrel szolgált: mint elmondta, folyamatban van az országos szűrési protokoll és a szűrőközpontok kialakítása.

-ály