Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Az_esot_is_legyoztek_a_Skyrun_inyencei

Az esőt is legyőzték a Skyrun „ínyencei”

Sípályán, lépcsőkön, hegyoldalban, de mindenképpen felfelé futnak a Skyrun versenyek résztvevői. A harmadik alkalommal megrendezett Garmin Skyrun Hegyvidéken kétszázhatvanan vállalkoztak a mostoha időjárás miatt a szokásosnál is keményebb feladatra.

Lent kezdődnek, és fent végződnek: így lehetne röviden leírni a Skyrun felfutóversenyek lényegét. Magyarországon a versenysorozat minden év februárjában a Budapest Duna Tower Office Buildingben kezdődik, ahol 402 lépcsőfok vár a résztvevőkre. A következő állomás a júniusi Skyrun Dunakanyar, itt Pilismarótról Dobogókőre, 600 méter szintemelkedést leküzdve, tizenkét kilométert kell futni.
Az utolsó állomás a Skyrun Hegyvidék, amit az idén először a Garmin közreműködésével rendezett meg a Balatonman Triatlon Kft. A Szépjuhászné és a János-hegyi Erzsébet-kilátó között aszfalton és terepen is kipróbálhatták magukat a nevezők.
Az újdonságnak számító, nyolc kilométeres L futamra – ezen a Libegő felső végállomásához érkező futóknak a kilátó előtt, a Normafa buszfordulóig is el kellett futni – és a már hagyományos, 4,7 kilométeres M futamra lehetett nevezni. Akik ezt megtették, ráadásként elindulhattak az 1,8 kilométeres S (Skytrail) versenyen is, amit a több mint 160 méteres szintkülönbség mellett a meredek erdei pálya tett igazán izgalmassá.
„A terepfutás valódi ínyencség, főleg akkor, ha még az eső is esik. Az első szakasztól eltekintve a piros turistajelzést követő pálya elég keskeny, nehéz előzni, ráadásul tele van csúszós falevelekkel. Ez nem mindennapi kihívás, rövid idő alatt kell jelentős energiákat mozgósítani, amihez kimagasló tüdőkapacitásra van szükség” – utalt a nem éppen kellemes október végi időjárás miatt még inkább embert próbáló körülményekre Karlovitz Máté versenyigazgató.
A hegyvidéki viadal rendkívül népszerű, amit az is bizonyít, hogy szinte az előnevezésekkel betelt a létszám. Végül a hideg és az eső ellenére kétszázhatvanan futottak, többen az aszfaltos és az erdei távon is rajthoz álltak.
„Felemelő érzés a János-hegyen, az őszi erdőben versenyezni, hiszen gyönyörű a környezet. Az pedig külön kuriózum, hogy ezen a részen nem futnak túlságosan sokan. Nem véletlen, hogy több jó nevű sportoló is eljött, a névadó Garmin saját csapatot indított” – mesélte a versenyigazgató, aki köszönetet mondott a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft., a Hegyvidéki Önkormányzat, valamint a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény segítségéért.
A Garmin által felajánlott, fából készült érem valamennyi célba érkezőnek járt, a BioTech USA jóvoltából a legjobbak ajándékcsomagot kaptak, kategóriánként az első három helyezett pedig kupát is hazavihetett. Köztük volt a tavaly és tavalyelőtt egyaránt duplázó Pelsőczy Attila, aki most ismét kétszer állhatott fel a dobogó legfelső fokára, az M távon és a terepen sem talált legyőzőre.
„Éppen egy betegség után vagyok, az alapozást is csak a napokban kezdtem, úgyhogy ez egy jó felmérés volt, hogyan is állok. Úgy tűnik, egész jól, az M távon az eddigi legjobb időmet futottam, és nagyobb előnnyel győztem. A terepen kisebb volt a különbség, a második helyezett versenyző remekül tartotta magát, de azért volt még bennem tartalék. Jönnek tehát a trónkövetelők, aminek örülök, mert ez még jobb teljesítményre ösztönöz” – foglalta össze tapasztalatait a Skyrun Hegyvidék immáron hatszoros győztese.
Pelsőczy Attila az M táv külön is mért, utolsó 400 méterén ugyancsak a leggyorsabbnak bizonyult. Mindezzel folytatta idei sikersorozatát, hiszen korábban a Hegyi Félmaraton Országos Bajnokságot és a Kékes Csúcsfutást is megnyerte, a Sashegyi Gepárdok futóklub csapatával pedig az Ultrabalaton váltóban szintén első helyet szerezett.

sm.

 

Eredmények

Skytrail, férfiak: 1. Pelsőczy Attila, 2. Csaba Attila Krisztián, 3. Gyurkó Péter.

Skytrail, nők (négy induló): 1. Székely Réka, 2. Kasellák Andrea, 3. Mankovics Mihályné, 4. dr. Szabó Eszter.

Skyrun M, férfiak: 1. Pelsőczy Attila, 2. Gurály Attila, 3. Telek Máté.

Skyrun M, nők: 1. Molnár Éva, 2. Katona Emma, 3. dr. Máté-Palotai Zsuzsanna .

Skyrun L, férfiak: 1. Kovács Máté, 2. Nagy Péter, 3. Katona Bálint.

Skyrun L, nők: 1. Posztós Kitti, 2. Őry Eszter, 3. Kálmán Teréz.