Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

lendLendvai_muveszek_a_Hegyvideken

Lendvai művészek a Hegyvidéken

Szlovéniai magyar képzőművészek mindnyájunkat érintő fontos üzeneteket fogalmaznak meg a Hegyvidék Galéria legújabb kiállításán. A látottak jól illusztrálják azt a mély kulturális kapcsolatot, ami közel húsz éve tart Lendva és a Hegyvidék között.

Baumgartner Dubravko montázsaival az elmúlást, Göntér Endre festményeivel a társadalmat érintő problémákat, a Munkácsy-díjas Király Ferenc márványszobraival a nőiességet, míg Galič Štefan grafikusművész, aki sajnos már nem lehet közöttünk, színes fametszeteivel a természet változásait fogalmazza meg. A Hegyvidék Galériában felsorakoztatott művek, a vonalak és formák óvatosan ébresztik fel azokat az érzéseket, gondolatokat, amiket az alkotók a művészet nyelvén, rejtélyes szimbólumokkal komponáltak meg.
„Megihletett a fém és a fa struktúrája. A két anyag jól kiegészíti egymást. Először kazettákat készítettem belőlük, majd ecsettel, festményként imitáltam. A képek a bomlást és az elmúlást jelképezik” – mesélt a hol vörösen izzó, hol pedig pasztellesen szelíd variációiról Baumgartner Dubravko, aki nem ismeretlen a hegyvidéki közönség előtt, hiszen több kiállításon is bemutatta már különleges műveit.
„Más-más irányzatot képviselnek. Nehéz a szülőföldön kívül közös pontokat találni, de nem is biztos, hogy szükséges. Ha végignézzük a műveket, olyan ellentétpárok, ellentétes jelentésű szavak juthatnak eszünkbe, mint élet és halál, születés és elmúlás, múlt és jelen, ősi és új, állandóság és változás, vándorlás és letelepedés. Csupa olyan fogalmak, amik szétválaszthatatlanok, egymás nélkül nem léteznek” – méltatta az alkotásokat Kallós Judit művészettörténész, aki szerint a művekben a globalitás és a lokalitás egyaránt fellelhető.
Fonti Krisztina alpolgármester a december 1-jéig megtekinthető kiállítás megnyitóján elmondta, hogy a XII. kerületet régi kapcsolat fűzi a Szlovéniában élő magyar képzőművészekhez, többször is láthattuk már lendvai alkotók munkáit. „Ahogy az elmúlt évtizedek eseményeiből is kitűnik, valóban jól működő kapcsolat van Lendva és a Hegyvidéki Önkormányzat között – tette hozzá. – A köteléket igyekszünk valódi tartalommal, élettel megtölteni, hiszen két város között csak akkor működhet a kulturális kapcsolat, ha a partnerek minél több olyan programot szerveznek, ami mindkét felet gazdagítja.”
Gerič Ferenc, a Lendvai Galéria és Múzeum nyugalmazott igazgatója, amellett, hogy felidézte a húsz év legfontosabb pillanatait, külön köszönetet mondott az önkormányzat munkatársainak. Az eseményen részt vett dr. Robert Kokalj, Szlovénia nagykövete is, aki büszkén beszélt a látottakról: „Szlovénia kiváló művészei most alkotásaikon keresztül mutatják meg népünk természetszeretetét. Köszönöm azt a sok-sok éve tartó partnerséget, aminek ez a mai kiállítás is a része.”

(B.)