Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Meg_tobb_zold_program_a_Hegyvideken

Még több zöld program a Hegyvidéken

A Hegyvidéki Önkormányzat a vezetője a Városi Zöldövezetek (Urban Green Belts) nevű közép-európai kezdeményezésnek. Az eddigi eredményekről és a megvalósításra váró tervekről szakmai fórumon számolt be az önkormányzat zöld irodája.

A lakosság bevonása a zöld területi fejlesztésekbe, egy környezeti kérdésekkel foglalkozó tanácsadói szolgáltatás kialakítása és többszintű, különböző szervezetek közötti együttműködés kialakítása – egyebek mellett ezek a feladatok várnak a Hegyvidéki Önkormányzat zöld irodájára a Városi Zöldövezetek (Urban Green Belts) programban. Az iroda a Zöldfelület Gondnokság Program elindításával (kisebb méretű közterületi zöld felületek gondnokságba adásával) kezdte meg a megvalósítást.
A Zöld Infópont kialakítása és működtetésének előkészítése is napirenden van, amely – a tervek szerint – tanácsadás mellett közösségi funkciókat is ellátna. A hamarosan induló „fasorprojektben” többféle szervezet dolgozik majd együtt a kerületi fasorok megújításán. A többszintű együttműködést hosszabb távon és akár majd más területeken is siker koronázhatja.
Ehhez kapcsolódva a zöld iroda vásárolt egy Fakopp nevű készüléket. A favizsgálat során a hangterjedés sebességét mérik a fában, így nagy pontossággal meg lehet határozni a kerület kezelése alá tartozó fák állapotát – mindez azon a szakmai fórumon hangzott el, amelyen a Városi Zöldövezetek projektben érintett szervezetek, civilek és önkormányzatok képviselői osztották meg egymással tapasztalataikat.
A zöld irodát irányító Rózsa Zoltán elmondta, hogy a zöld felületek gondozására az önkormányzat honlapján elérhető, folyamatosan frissülő térképes adatbázis segítségével, valamint az irodában lehet jelentkezni. A Zöldfelület Gondnokság Program gyakorlati megvalósításában az iroda munkatársai segítenek. A „gondozók” rendelkezésére bocsátják a szükséges eszközöket, kérésre magokat, palántákat adnak, sőt azt is elmondják, melyik növényt hogyan kell ápolni. Az önkéntes gondnokok már húsz helyszínt kezelésbe vettek. Az örökbe fogadott területeken hamarosan közösségi programokat szervez a zöld iroda.
A fasormegújítás keretében az iroda munkatársai a Szent István Egyetem Dendrológiai Tanszékével egyeztetnek arról, hogy melyik fajtákat érdemes elültetni egy adott helyszínen. Ennek megfelelően a Márvány utcai új fasor tervezésekor már arra is figyelmet fordítanak, hogy mennyire terebélyes és magasra növő, milyen terméseket hozó növények kerüljenek a közterületre. Nagyon fontos része a programnak a lakosság megfelelő tájékoztatása is, hiszen nem mindegy, milyen okok húzódnak az új fasorok létesítése, vagy a meglévők megújítása mögött.
A Zöld Infópont kísérleti jelleggel már működik a zöld irodában, ahol munkaidőben fogadják az érdeklődőket, munkaidőn kívül pedig ismeretterjesztő előadásokat, rendezvényeket szerveznek. Ezt az információs teret terjesztenék ki, aminek egyik módja lehet a külső helyszíneken elhelyezett, megadott időszakokban működő mobil „iroda” létesítése.
Külföldi példák alapján elképzelhető könnyűszerkezetes, közösségi térként is funkcionáló, szakmai tanácsadásoknak, programoknak, szakértői előadásoknak, kluboknak, gyermekrendezvényeknek, családi napoknak is otthont adó infópontok kialakítása. Rózsa Zoltán ezzel kapcsolatban egy zuglói kezdeményezést említett, amelyen kiderült, nincs értelme az állandó kitelepüléseknek, az időszakos nyitvatartás viszont működőképes. Az energiahatékony lakásfelújítástól a kerti kártevő-mentesítésig nagyon sok minden tartozik a „zöld ügyekhez”, így az információs pontok akár road show jelleggel, a kerületben „utaztatva” is üzemelhetnének.
Az ősszel további közösségépítő kampányok kezdődnek. A cél az, hogy mindenki megtapasztalhassa: a Hegyvidéken fontos a természeti környezet védelme és fejlesztése.

MM.