Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nemzeti Hajsza – terepfutóverseny, akadályokkal nehezítve

Hét vagy tizennégy kilométert futva megtenni – s hozzá háromszáz méter szintkülönbséget legyőzni – embert próbáló feladat. A Normafán első alkalommal megrendezett Nemzeti Hajsza terepfutóverseny több mint ezer résztvevőjének ráadásul épített akadályokkal is meg kellett küzdenie.

Nyolcan is megelőzték a fogaskerekűt

Megelőzni a fogaskerekűt! – három év szünet után ismét ez volt a közös céljuk kerékpárosoknak, túrázóknak és futóknak egyaránt Budapest egyik legnagyobb szintkülönbségű versenyútvonalán. Közel 1800-an próbálkoztak, de csupán nyolcan mondhatják el magukról, hogy sikerült lehagyniuk a Hegyvidék emblematikus közlekedési eszközét.

„A sportban mindig megtérül a befektetett energia”’

Négy érmet szerzett 70+ kategóriában a budapesti masters úszó-világbajnokságon Molnár Bencéné Klim Rita, aki férjével együtt – a Hegyvidéki Önkormányzat és a MOM Sport támogatásával – indult a versenyen. A nyugdíjas hegyvidéki testnevelővel a sport szeretetéről és a versenyzés öröméről beszélgettünk.

Kezelhetők a pajzsmirigy betegségei

Az esetek döntő többségében a pajzsmirigy működésével kapcsolatos rendellenességek hatékonyan kezelhetők, nem jelentenek közvetlen veszélyt a beteg életére – hangzott el az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi előadásában. Dr. Horváth Csaba, a Budai Egészségközpont szakembere ugyanakkor a rendszeres kontroll fontosságára is felhívta a figyelmet.

Gyógyszerek e-receptre

Az egészségügy egyik jelentős problémája, hogy a különböző ellátók számos elszigetelt információhoz nem férnek hozzá. A háziorvos sokszor nem tudja, mit csinált betegével a szakorvos, sürgős esetekben nincsenek kéznél a korábbi zárójelentések, és nemigen lehet kontrollálni, kiváltotta-e a páciens a számára felírt recepteket. Az ilyen és ehhez hasonló helyzetekre nyújt megoldást az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér, amelyben minden fontos információ nyilvántartható és megfelelő jogosultságokkal hozzáférhető.

Késő őszig szép a díszkáposzta

Kertjeinkben, parkjainkban viszonylag kevés dísznövény virít szépen nyáron és késő ősszel is. Olyan növény sincs sok, ami a konyhakertből hódította meg a dísznövényágyásokat. A díszkáposzta pont ilyen!

A nagy, őszi séták után megjön az étvágy!

Még mindig nem késő feltölteni az akkumulátorokat, energetizáló ételekkel, italokkal felvértezni magunkat a hideg idő hozta betegségattakokkal szemben! Még kaphatunk vasban gazdag őszibarackot a piacon, kitart a körte, a szilva is, és a friss gyümölcsök, zöldségek mellé most egy „szuperélelmiszert” is ajánlunk.

Kereszteződések, sokféleképpen

Meglepetésekben gazdag vizuális élményben lehet részük azoknak, akik megtekintik a XXI. Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelep Kereszteződések című kiállítását. A Hegyvidék Galériában felsorakoztatott alkotások között őszinte vallomásokat, képzeletbeli alakokat és absztrakt világokat is felfedezhetünk.

Búcsú Tusa Erzsébettől, a Hegyvidék díszpolgárától

Azok közé tartozott, akiknek volt élete a halál előtt. Több emberöltőre elég az a munka és teljesítmény, amit aktív éveiben végzett. A koncertjeivel, majd zenekurzusaival világot járt zongoraművész és tanár, a Hegyvidék díszpolgára, Tusa Erzsébet augusztusban távozott közülünk.

„Jó időben voltam jó helyen egész életemben”

Közel négy évtizede a Hegyvidék egyik legszebb panorámájában gyönyörködik Nádas Katalin zenei szerkesztő, szövegíró, műfordító, aki az ablakával szemközt emelkedő János-hegyi Erzsébet-kilátót a saját karácsonyfájának nevezi. A sors kegyeltjének tartja magát, és nemcsak a lakhelye miatt. A 91. életévében lévő hölgy életszeretete, optimizmusa lenyűgöző, életútjának emlékei pedig olyan elevenek, hogy hallgatója óhatatlanul a régmúlt események részesének érzi magát.

Emlékezés gróf Esterházy Jánosra

Hatvan évvel ezelőtt halt meg gróf Esterházy János. A szomorú évforduló és az Esterházy-emlékév alkalmából koszorúzással egybekötött megemlékezés zajlott a mártírhalált halt felvidéki magyar politikus egész alakos bronzszobránál, a Gesztenyés kertben.

Otthoni segítség kisgyermekeseknek

Az anyukák életük legszebb időszakaként élik meg a kisbabájukkal otthon töltött éveket. A boldogság azonban nem mindig felhőtlen: a kevés alvás, a pici körüli teendők, bizony, sokakat kimerítenek. A segítség mindig jól jön – tudják ezt az Otthon Segítünk Szolgálat szülői tapasztalattal rendelkező önkéntesei is, akik ingyen nyújtanak baráti és gyakorlati támogatást a kisgyermekes családoknak.

Még több zöld program a Hegyvidéken

A Hegyvidéki Önkormányzat a vezetője a Városi Zöldövezetek (Urban Green Belts) nevű közép-európai kezdeményezésnek. Az eddigi eredményekről és a megvalósításra váró tervekről szakmai fórumon számolt be az önkormányzat zöld irodája.

Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat

A Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával az idén is havi rendszeres ösztöndíjhoz juthatnak a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló egyetemi és főiskolai hallgatók, valamint a felsőoktatási intézménybe jelentkező fiatalok.

Ünnepség az idősek világnapján

Operettműsorral és bőséges ajándékcsomaggal kedveskedett a Hegyvidéki Önkormányzat a XII. kerületi szépkorúaknak az idősek világnapja alkalmából. A MOM Kulturális Központban rendezett ünnepség örömteli pillanatokkal gazdagította a megjelenteket.

„Okosmérés” és szemléletformálás a hegyvidéki középületekben

A középületek energiafogyasztásának számottevő csökkentéséhez nemcsak a jelentős költségigényű energetikai beruházások járulhatnak hozzá, hanem azok a módszerek is, amik a fogyasztás részletes mérésén, elemzésén, valamint az épülethasználók együttműködésén, szemléletformálásán alapulnak. Ezek kidolgozása és próbajellegű alkalmazása történik a közép-európai Together-projekt keretében, amelynek tapasztalatairól a XII. kerületben rendezett konferencián számoltak be az érintettek, köztük a Hegyvidéki Önkormányzat munkatársai.

Megújult a Rácz Aladár úti orvosi rendelő

Befejeződött a Rácz Aladár úti, felnőtteket ellátó orvosi rendelő felújítása. Mostantól végre komfortos körülmények fogadják a szakemberek az ide tartozó több ezer hegyvidéki beteget, valamint a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokra érkező dolgozókat. Hamarosan a szomszédos gyermekrendelő és a Fodor utcai, felnőtteket ellátó háziorvosi rendelő is megújul a Hegyvidéki Önkormányzat beruházásában.