A nagy, őszi séták után megjön az étvágy!
Még mindig nem késő feltölteni az akkumulátorokat, energetizáló ételekkel, italokkal felvértezni magunkat a hideg idő hozta betegségattakokkal szemben! Még kaphatunk vasban gazdag őszibarackot a piacon, kitart a körte, a szilva is, és a friss gyümölcsök, zöldségek mellé most egy „szuperélelmiszert” is ajánlunk.
Mandulás chiapuding
A chiamag napjaink egyik legnépszerűbb „szuperélelmiszere”. A kutatások szerint nemcsak az emésztésre van jó hatással, de a koleszterinszintet is gyorsan rendezi. Ráadásul telítettségérzetet kelt a gyomorban, így a fogyókúrázók is szívesen fogyasztják.
Legfőbb jó tulajdonságai közé tartozik, hogy omega-3 zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag, ráadásul a glikémiás indexe is alacsony, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, de a gluténérzékenyeknek sincs mitől tartaniuk, ha ezeket a magvakat keverik a reggelijükbe. Mindezeken túl a mayák és az aztékok kedvelt eledele kiváló méregtelenítő hatással bír, így nem csoda, ha Európa is felfedezte magának.
Hozzávalók
2 dl mandulatej
25 g chiamag
½ tk vaníliakivonat
2 ek agávészirup
friss gyümölcs, pisztácia
Elkészítés
Fogyasztás előtti este keverjük el a mandulatejben az agávészirupot és a vaníliakivonatot, majd öntsük bele a chiamagokat, és keverjük fel jól. Zárjuk le légmentesen a poharat, és tegyük a hűtőszekrénybe. Másnapra a magok megduzzadnak. Friss gyümölccsel és frissen tört, sótlan pisztáciával fogyasszuk.
Paszternákkrémleves
Életem egyik legkellemesebb meglepetése volt, amikor egy étterem menüjében ezzel a levessel találkoztam. Sosem gondoltam volna, hogy egy ilyen egyszerű zöldség ilyen csodákra képes…
Hozzávalók
5 nagy paszternák
2 sonkahagyma
1 szárzeller
4 dl zöldségalaplé
2 dl tej
só, bors
Elkészítés
A hagymát kockázzuk fel, és kevés olajon dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a megpucolt, felkarikázott paszternákot. Szeljük bele a szárzellert, sózzuk, borsozzuk, és öntsük fel az alaplével, majd fedő alatt pároljuk puhára a zöldségeket.
Ha minden megpuhult, öntsük hozzá a tejet is, és botmixerrel pürésítsük a levest. Mindenképpen teszteljük, nem maradtak-e benne fás részek: ha igen, a levest engedjük át egy sűrű szitán, végül hígítsuk az alaplével ízlésünknek megfelelően.
Mézes sörben sült csülök
Amióta bebizonyosodni látszik, hogy a zsírszegény étrendtől nem lett kevesebb a szív- és érrendszeri panaszokkal küzdő beteg, sőt, egyes kutatók odáig mentek, hogy a zsírban gazdag étkezést a fogyókúra talpkövévé tennék, bátran közreadhatjuk ennek a ropogós csülöknek a receptjét.
Ha szorgalmasan locsolgatjuk a sütőben, hamar pirosra sül, s tulajdonképpen már a látványától jóllakik az ember. Ilyenformán egészen biztosan elmegy fogyókúrás ételnek…
Hozzávalók
1 nagy csülök
1 tk só
1 babérlevél
fekete bors
1 sárgarépa
¼ hagyma
1 szál zeller
1 gerezd fokhagyma
1 ek apróra vágott petrezselyem
1 tk köménymag
1 tk méz
1 dl sör
Hozzávalók a fűszervajhoz
5 dkg vaj
friss kakukkfű, majoránna, snidling, petrezselyem
só
Elkészítés
Tegyük fel főni a csülköt annyi vízben, amennyi elfedi. Ha felforrt a víz, szedjük le a habot a tetejéről, majd amikor már nem termelődik újra, dobáljuk a zöldségeket és a borsot, köménymagot a lábosba.
A fokhagymát nyomjuk ki, és dobjuk bele a vízbe. Szórjuk rá a petrezselymet is, és lassú tűzön főzzük másfél-két órán át, amíg a hús könnyen leválik a csontról.
Közben melegítsük fel a sütőt 200 fokra. A húst tegyük át egy római tálba, majd óvatosan húzzuk ki belőle a csontokat. Tegyünk köré alaposan megmosott, vékonyan beszabdalt krumplikat héjukban, ezekre szeljünk vékony darabokat a fűszervajból. (A krumplit úgy tudjuk szép szabályosra vágni, ha két egyforma vastagságú fakanalat fektetünk közvetlenül a két hosszanti oldala mellé. Így elkerülhetjük, hogy bemetszés közben túlságosan mélyre szelve véletlenül kettévágjuk.)
A hús főzőlevéből kanalazzunk át egy keveset egy kis lábosba, tegyünk bele egy teáskanál mézet, és öntsük fel egy deci sörrel, majd ezzel a folyadékkal locsoljuk meg a bőrt. Toljuk a sütőbe, és időről időre megismételve a locsolgatást körülbelül 30-40 perc alatt süssük pirosra a csülköt.
Őszi vegyes saláta
Gyönyörű fekete retket kaptam a piacon, ami nagy családi kedvenc vékonyra szelve és lesózva, csak úgy, nassolnivalóként is, de a salátát is szépen feldobja. Ilyentájt bőven kapni friss csírákat is. Én ezúttal napraforgó- és rukkolacsírát használtam, és van ennek a salátának még egy titkos fegyvere: az új-zélandi spenót, ami a nálunk népszerű fajtánál húsosabb, mélyzöld leveleivel remek kiegészítője a csípős reteknek.
Hozzávalók
1 fej fekete retek
1 fej jégsaláta
1-2 szál újhagyma
4-6 kisméretű paradicsom
napraforgócsíra
rukkolacsíra
1 marék tökmag
olívaolaj
fügés balzsamecet
só, bors, snidling, kakukkfű
Elkészítés
Falatnyi darabokra tépkedjük a salátát, felkarikázzuk az újhagymát és vékonyan a paradicsomokat is. A spenótleveleket alaposan megmossuk, és keskeny csíkokra metéljük. A retket félbevágjuk, majd krumplihámozóval hajszálvékony szeleteket metszünk le belőle. Hozzáadjuk a csírákat, az egészet meglocsoljuk olívaolajjal, balzsamecettel, meghintjük sóval és a fűszerekkel, majd alaposan összeforgatjuk.
Narancslikőrös tortácskák
Könnyű, illatos és bódító sütemény ez, amelyet hamar összerakhatunk, de számoljunk vele, hogy ugyanolyan hamar el is fogy. Ahogy azzal is számolhatunk, hogy érdemes egy nappal a tálalás előtt elkészíteni. Kifejezetten jót tesz neki, ha hagyjuk kicsit pihenni.
Hozzávalók
20 dkg cukor
15 dkg vaj
6 dkg liszt
19 dkg mandula
3 tojás
50 ml narancslikőr
porcukor és narancslikőr a mázhoz
Elkészítés
A vajat fehéredésig verjük a cukorral. Hozzáadjuk a finomra őrölt mandulát és a lisztet, majd homogén masszává keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, aztán a narancslikőrt. Sütőpapírra állított szögletes sütőkeretbe toljuk, és a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük körülbelül 30 percre. Ha kihűlt, narancslikőrrel kikevert porcukorral húzzuk át.
Bounty szelet
Ez egyike azoknak az édességeknek, amelyeket csak az „életünk árán” tudunk a munkafolyamat végső fázisáig, azaz a csokoládéval való bevonás mozzanatáig elvinni, a család legifjabb tagjai ugyanis folyamatosan ostromolják a keverőtálat attól a pillanattól kezdve, hogy összeáll a kókuszos massza. Mindezt figyelembe véve érdemes belőle eleve dupla adagot készíteni. Vagy triplát.
Hozzávalók
20 dkg fehér csokoládé
1 dl habtejszín
1 tk méz (opcionális)
10 dkg kókuszreszelék
½ rúd vanília kikapart magjai
kb. 20 dkg tej- vagy étcsokoládé
Elkészítés
A tejszínt felforraljuk a vaníliamagokkal, majd felolvasztjuk benne a fehér csokoládét. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket (ízlés szerint édesíthetünk rajta egy kiskanál mézzel, ha szükségesnek érezzük).
Hagyjuk teljesen kihűlni a masszát, majd tegyük hűtőbe legalább egy órára. Így válik jól formázhatóvá. Készítsünk rövid hengereket a masszából, helyezzük őket rácsra, és toljuk vissza a hűtőbe, míg megdermednek. Fő, hogy a kezünk közt felmelegedő hengerek ne lágyuljanak el még jobban, amikor rájuk ömlik a meleg csokoládé.
Olvasszunk és temperáljunk csokoládét, majd vonjuk be a rácsra helyezett kókuszhengereket, és hagyjuk őket teljesen megdermedni. Jót tesz nekik, ha hűtve tálaljuk fel.
(Kövesdy)