Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nyolcan_is_megeloztek_a_fogaskerekut2

Nyolcan is megelőzték a fogaskerekűt

Megelőzni a fogaskerekűt! – három év szünet után ismét ez volt a közös céljuk kerékpárosoknak, túrázóknak és futóknak egyaránt Budapest egyik legnagyobb szintkülönbségű versenyútvonalán. Közel 1800-an próbálkoztak, de csupán nyolcan mondhatják el magukról, hogy sikerült lehagyniuk a Hegyvidék emblematikus közlekedési eszközét.

9.36: bokakörzés, karkörzés, légzésgyakorlatok, fékpróba. 9.37: megérkezik a fogaskerekű. Az utasok beszállnak, Fonti Krisztina alpolgármester a ravaszra teszi az ujját. Az ajtók záródnak, a pisztoly eldördül, a kerékpárosok nekivágnak.
A futó- és váltóversenyzők zöme gyorsan rajthoz áll, 10.01-kor nekik is indulniuk kell. „Még sosem futottam le ezt a távot, de győzni szeretnék. Jól kell beosztanom az erőmet” – mondja nyújtás közben Koch Lénárd, aki édesanyjával és a család barátaival vállalkozott arra, hogy legyőzze a „leghegyvidékibb” közlekedési eszközt.
Sokak örömére három év szünet után a Hegyvidéki Önkormányzat és a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. ismét megrendezte az „Előzd meg a fogaskerekűt!” versenyt. A kerékpárosok, futók és váltófutók a Szent János Kórháztól, míg a gyalogosok a Lóvasúttól startoltak.
„Számomra igen örömteli ez a nap, hiszen sokat dolgoztunk a Hegyvidéki Szabadidősport Központtal azért, hogy 2013 után ismét életre hívjuk a versenyt. Hosszú és bonyolult engedélyeztetési eljárás szükséges az ilyen jellegű események megtartásához, de nem adtuk fel, harcoltunk érte – szólt a szervezés részleteiről Fonti Krisztina alpolgármester, aki a tizennegyedik alkalommal megrendezett sportprogram sikerének egyik titkát is elárulta. – Ez egy unikális viadal, hiszen a kicsiktől a szépkorúakon át a profi sportolókig bárki részt vehet és örömét lelheti benne.”
Az idén közel 1800-an döntöttek úgy, hogy túrázva, futva, kerékpározva felérnek a fogaskerekű Széchenyi-hegyi végállomására Budapest egyik legnagyobb, 325 méteres szintkülönbségű versenyútvonalán. A szervezők ezúttal is színes családi programokkal várták a versenyzőket, akik rendre azt állították, hogy a „hogyan birkózzunk meg a Diós árokkal?” talán örökre „fogas kérdés” marad…
Erről a kerékpárral korosztályában elsőként célba érő Molnár Csongor, a Tamási Áron iskola tanulója is beszélt: „Nem mindegy, milyen a biciklink, és sokat számít az is, hogy okosan osszuk be az erőnket. Mindvégig próbáltam tartani a sebességet, de a Diós árok egyszerűen »gyilkos« szakasz. Aki indulni akar, eddzen sokat – és készüljön a Diós árokra!”
A fogaskerekűt végül négy kerékpárosnak és négy futónak sikerült megelőznie. A szponzorok által felajánlott értékes ajándékok mellett az abszolút sorrend alapján legjobb öt futó összesen 300 ezer forintos pénzdíjazásban részesült, továbbá valamennyi célba érkező résztvevő ajándékcsomagot kapott.Nyolcan_is_megeloztek_a_fogaskerekut1„Fontos, hogy minél több ember mozogjon! Nem a teljesítmény és az eredmény számít, hanem a rendszeresség és az egészséges életmód. Az ilyen rendezvények hozzájárulnak ahhoz, hogy kedvet kapjunk a sportoláshoz. Volt olyan csúcsévünk, amikor több mint kétezren indultak. Bízunk benne, hogy 2018-ban még többen vállalkoznak arra, hogy megelőzzék a fogaskerekűt!” – mondta Pokorni Zoltán polgármester, aki Fonti Krisztinával közösen adta át a dobogósok nyereményeit.
„Hálával tartozom a kerületi iskoláknak és óvodáknak, hiszen a pedagógusok is lényegesnek érezték, hogy meg kell mozgatni a gyerekeket. Az »Előzd meg a fogaskerekűt!« igazi brand lett – ugyanolyan jó rendezvényt akartunk szervezni, mint régen. Örülök, hogy sikerült, és annak is, hogy közel ezernyolcszáz embernek nyújthattunk tartalmas pillanatokat. A legjobb marketing a pozitív élmény!” – fogalmazott Móczán Mónika, a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki külön köszönetet mondott kollégái lelkiismeretes munkájáért.
„Ha jól akarsz futni, akkor eddz! Nem baj, ha az elején nem megy, lassan kell kezdeni, hidd el, később jobb leszel! Aztán indulhatsz ilyen versenyen. A hegyre futás nem könnyű, nekem sem volt az, de a gyönyörű környezet lefoglal, és nem veszed észre, hogy izzadsz. Sok maratonin indultam már, de erre mindig emlékezni fogok” – méltatta a hegyvidéki sportrendezvényt a kenyai Kimaiyo Hillary Kiptum Maiyo, aki igen büszke arra, hogy 17 perc 17 másodperces idejével neki is sikerült megelőznie a fogaskerekűt.

Boussebaa Mimi

 

A győztesek

Kerékpár. Nők: Kormos Veronika Anna. 18 év alattiak: Gábriel Zsófia. Férfiak: Makács Gábor. 18 év alattiak: Molnár Csongor. Futás. Nők: Stellah Jepngetich Barsosio. 18 év alattiak: Kropkó Márti. Férfiak: Kimaiyo Hillary Kiptum Maiyo. 18 év alattiak: Kropkó Márton. Kétfős váltófutás: Getpet. Négyfős váltófutás: Ördögök.