Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ovodas_pillekatica

Óvodás pillekatica

A Mihály-napi vásárt és családi napot követően újabb vidám órák vártak a gyerekekre a Mackós Óvodában: a Hegyvidéki Önkormányzat újrahasznosítást népszerűsítő Pillekő programja a fenntarthatóságra nevelést segíti. A „hulladék nem szemét” elvet követve üres műanyag ásványvizes palackokból készültek időjárásálló kerti bútorok, amelyek festésében az óvodások is részt vettek. Különösen nagy sikert arattak a katica és a hernyó alakú ülőalkalmatosságok.
Budaházi Márta óvodavezető elmondta, hogy „Örökös Zöld Óvodaként” a Mackósban különös figyelmet fordítanak a környezet és a természet védelméhez, megóvásához kapcsolódó egyéni és társas kompetenciák életkori sajátosságoknak megfelelő alakítására. Azoknak a készségeknek, személyes igényeknek a megalapozására, amelyek a felnőttkori, környezetvédelemmel kapcsolatos cselekvő aktivitás elengedhetetlen feltételei. Ebbe beletartozik a papír újrafelhasználása, a komposztálás, a takarékos víz-, papírtörölköző- és szappanhasználat, valamint a szelektív hulladékgyűjtés.
„A Pillekő program is erről szól, hiszen a gyerekek a palackgyűjtéssel, a festésben való közreműködéssel aktív résztvevői lehettek a hulladék varázslatos átalakulásának. Biztos vagyok abban, hogy rövid idő alatt közkedvelt tartózkodóhellyé válnak az udvarunkat díszítő fantáziaformák” – jelentette ki az óvodapedagógus.
Annyi bizonyos, hogy a kicsik nem csupán azonnal megszerették a pillebútorokat, hanem a jelentőségüket is megértették. Zsófi és Andris szerint jó volt együtt festeni, míg Dani azt javasolta, legközelebb készítsenek mászókát és ugrálóvárat is. Vince elégedett volt a munkájuk eredményével, Blanka pedig úgy vélte, a pillekő kitalálója „nagyon okos bácsi, hogy ilyen jó ötlete támadt”.

mm.