Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Otthoni_segitseg_kisgyermekeseknek

Otthoni segítség kisgyermekeseknek

Az anyukák életük legszebb időszakaként élik meg a kisbabájukkal otthon töltött éveket. A boldogság azonban nem mindig felhőtlen: a kevés alvás, a pici körüli teendők, bizony, sokakat kimerítenek. A segítség mindig jól jön – tudják ezt az Otthon Segítünk Szolgálat szülői tapasztalattal rendelkező önkéntesei is, akik ingyen nyújtanak baráti és gyakorlati támogatást a kisgyermekes családoknak.

A Krisztinavárosi Bölcsődében minden héten összejön a Hegyvidéki Anya-Baba Kör, azaz – ahogy a tagok hívják – a „HAB”. Amíg a kicsik felszabadultan játszanak, addig szüleik a boldog gyerekzsivajban megosztják egymással tapasztalataikat, megbeszélik felmerülő problémáikat.
A legutóbbi találkozás emlékezetesre sikeredett: bemutatkozott a kisgyermekes családokat támogató Otthon Segítünk Alapítvány. A főleg fiatal nyugdíjasokból álló segítőszolgálat kedves hasonlattal írta le tevékenysége lényegét: olyanok, mint a facsemetét támasztó karó – egy tapasztaltabb fa darabja, amely elég erős, és megtartja a kis fát, ha fúj a szél. Ha a csemete megerősödik, már nem lesz rá szükség.
Az Otthon Segítünk Alapítvány munkájáról Bereczkiné Bodnár Klára hegyvidéki önkéntes koordinátorral beszélgettünk.

– Hogyan segítenek a kisgyermekes családoknak?

– Az angliai Home-Start hálózat magyar adaptációja az Otthon Segítünk Szolgálat – immáron tizenhat éve támogatjuk a családosokat. Heti rendszerességgel látogatjuk meg a kisgyermekes családokat, általában három-hat hónapig maradunk mellettük. Ha kell, foglalkozunk a gyerekkel, gyerekekkel, besegítünk kisebb háztartási munkákba. Ha látjuk, hogy az anyuka egész éjjel nem aludt, szólunk neki, hogy feküdjön le nyugodtan, mi addig vigyázunk a kicsire. Az időnket és a barátságunkat ajánljuk fel, gyakorlati segítséget nyújtunk a család otthonában, vagy igény szerint, ha több gyerek van, együtt elmegyünk a játszótérre, fejlesztő foglalkozásokra. Ma már kevés a hagyományos értelemben vett többgenerációs nagycsalád. Sokan, rokoni segítség híján, napközben is egyedül vannak a kicsivel – az apukák általában estig dolgoznak, sokszor a fürdetésre sem érnek haza. Pontosan tudom, hogy a gyermekáldás után a nők még hajszárítás közben sem lehetnek egyedül, nem csukhatják be maguk mögött az ajtót. Mi tehát inkább megerősíteni igyekszünk a családokat – nem helyettük végezzük el a feladatokat, hanem velük együtt. Elsősorban derűt szeretnénk vinni a mindennapokba.

– Az önkéntesek is részesei a család mindennapjainak, legyen szó a baba első lépéseiről, vagy a fogzás pillanatairól. Nem nehéz elhagyni a „facsemetét”?

– Nagyon odafigyelünk arra, hogy megakadályozzuk az erős kötődést. Nem akarunk pótnagymamák lenni, hiszen az önkénteseknek mindig tovább kell állniuk – más családok is várnak rájuk. Persze, nem kizárt, hogy barátság alakuljon ki. Fontos hozzátennem, hogy a szolgálatunk ingyenes, aki támogatni szeretne minket, az alapítványunkon keresztül, a megadott számlaszámon megteheti – erre egyébként nagyon nagy szükségünk van.

– Mesélne egy kicsit az önkéntesekről?

– Tizenhat évvel ezelőtt a Nagycsaládosok Országos Egyesülete a Semmelweis Orvostudományi Egyetem pszichológus munkatársaival karöltve dolgozta ki azt a felkészítőanyagot, ami az ötvenórás képzés gerincét adja. Az önkormányzatnak köszönhetően itt, a Ráth György utcai bölcsődében kaptunk lehetőséget ennek lebonyolítására. A tréninget személyes interjú előzi meg – fontos az elhivatottság, és elvárás, hogy legyen az illetőnek szülői tapasztalata. Önkénteseink kétharmada nyugdíjas, nagy örömünkre már férfiak is vannak közöttünk. Nagy szükség van új emberekre, hiszen minél több segítséget kérő családhoz szeretnénk eljutni. Most ősszel tervezem elindítani az önkéntes felkészítő képzést. Tudom, hogy a kerületben kiemelt szerepet kap a közösségépítés; mi egy már meglévő csoport vagyunk, amelynek létszámát szeretném tovább bővíteni a Hegyvidéken.

– Sok embernek segített már önkéntesként. Miért viseli szívén a kisgyermekes családok sorsát?

– Öt éve mentem nyugdíjba, a közösség számomra nagyon fontos. Van egy felnőtt gyerekem, aki már nem él velünk, üres a fészek, még nincs unokánk. A hozzám hasonló „fiatal” nyugdíjasoknak szívből ajánlom a lehetőséget. Rengeteg pozitív élményt kapnak majd a családoktól. Teljes erőbedobással dolgozom azon, hogy minél több önkéntest kiképezhessek. A férjem sokszor megkérdezi, kell-e ez nekem, és én minduntalan azt felelem, hogy igen. Engem ez tesz boldoggá.

(bm)

 

Ha önkéntesnek szeretne jelentkezni, vagy úgy érzi, kisgyermekes anyaként segítségre van szüksége, látogasson el a www.otthonsegitunk.hu weboldalra, vagy vegye fel a kapcsolatot Bereczkiné Bodnár Klára kerületi önkéntes koordinátorral, akit a bodnar.klara@gmail.com e-mail-címen és a 06/20-386-6958-as telefonszámon érhet el.