Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hasznositsuk_helyben_a_gallyakat_is

Hasznosítsuk helyben a gallyakat is!

Sok kerttulajdonosnak fejtörést okoz, hogy mit kezdjen a nagyobb mennyiségben termelődő ágakkal, gallyakkal. Szabadban elégetni nem szabad, ha halomba rakjuk, foglalja a helyet a kertünkben. De akkor mihez kezdjünk a fák metszéséből származó vagy letört ágakkal?
Az erdőben szépen lassan elkorhadnak a vastagabb fás részek is, a talajlakó élőlények segítségével földdé alakulnak. Ott van erre elegendő hely és idő, nem úgy, mint a városi kertekben, ahol általában helyszűkében vagyunk. Olyan megoldásra van szükségünk, ami segít a kertünkben tartani az értékes szerves anyagokat, hogy helyben alakuljon földdé, ugyanakkor kevés területet vesz el.
Legegyszerűbb megoldás az aprítás! Ha a lehullott, lemetszett ágakat felaprítjuk, akkor az aprítás során a kiindulási anyag kb. a hatodára esik össze, tehát lényegesen kisebb helyet foglal el. Az így keletkezett aprítékot azután használhatjuk komposztáláshoz vagy mulcsozáshoz.
A mulcsozás egyszerűen fogalmazva talajtakarást jelent. Természetes körülmények között a talajt mindig védi valamilyen növényi eredetű takaró: az erdőben az avar és az aljnövényzet, a mezőn a fű. Kertünk talajára is jótékonyan hat, ha az ágak, gallyak aprítékát talajtakarásra használjuk.
A mulcs elsősorban mechanikai védelmet nyújt a talajnak, ugyanis megakadályozza, hogy az erős szél elhordja a felső, termékeny talajréteget. Az intenzív esők romboló hatásától is megvédi a talajt, útját állja az elfolyó víznek, megakadályozza, hogy az elmossa a termőréteget. Véd a taposásától, a tömörödéstől azáltal, hogy a talajra nehezedő súlyt felfogja, nagyobb felületre oszlatja szét.
Szabályozza a talaj hőmérsékletét. Télen csökkenti az átfagyás mértékét, ugyanis a mulcs pár fokkal melegebben tartja a talajt. Nyáron nem engedi felhevülni a talajt, emiatt a növények sem száradnak ki, jobban bírják a meleget.
A talaj nedvességtartalmát is szabályozza: késlelteti a kiszáradást, megfelelő vastagságban terítve meg is akadályozza. Felszívja a felesleges csapadékot, és azt fokozatosan adja át a talajnak, az abban élő élőlényeknek és a növényeknek.
Tápanyagot ad át a talajnak: a mulcsanyag lebontásakor hasznos mikro- és makroelemek szabadulnak fel, amiket a növények és a talajban élő szervezetek egyaránt hasznosítanak. A talajlakó élőlények táplálékot, élőhelyet nyernek a mulcsozásnak köszönhetően, és elvégzik helyettünk a talaj lazítását.
Megfelelő vastagságban szétterítve a mulcs elnyomja a nemkívánatos növényeket, megakadályozza a gyommagvak csírázását és fejlődését, megkönnyítve ezzel a kerti munkát. A mulcsozáshoz a faaprítékot érdemes 5-7 centiméter vastagságban elteríteni a bokrok alá, fák tövébe, ágyások közé. Ha ennél vékonyabb rétegben terítjük el, akkor sajnos nem fejti ki minden jótékony hatását.
Kövessük a természet példáját: takarjuk a talajt, mulcsozzunk!

Eleőd-Faludy Gabriella

 

A Hegyvidéki Önkormányzat zöld irodájának ingyenes ágaprítási programjára október 31-ig lehet jelentkezni a www.komposztmester.hu honlapon vagy személyesen az irodában (XII., Kiss János altábornagy utca 43–45., földszinti iroda).