Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Becsengettek_a_Szalon_Egyetemen

Becsengettek a Szalon Egyetemen

A hatodik tanév is megkezdődött a Szalon Egyetemen. A nyugdíjasoknak szóló programsorozat első óráján Alma Mahler életéről hallgattak meg előadást a Hegyvidéki Kulturális Szalon termét megtöltő vendégek.

A lelkes diákok már jóval órakezdés előtt megérkeztek. Elegáns ünneplőjükben türelmesen várták, hogy megkapják a leckekönyvüket; sok volt a megbeszélnivaló, az idő gyorsan röpült. Aztán mindenki elfoglalta megszokott helyét a Hegyvidéki Kulturális Szalon zsúfolásig telt termében – hivatalosan is megkezdődött a nyugdíjasoknak szóló Szalon Egyetem hatodik tanéve.
Az első előadáson Alma Mahler életéről mesélt Konta Fanni, a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium egykori tanára. Kiderült, hogy az osztrák asszony számára nem a külső, sokkal inkább a tehetség volt a fontos. „Egy híres embert ugyanolyan könnyű meghódítani, mint egy vízvezeték-szerelőt – csak a közelébe kell kerülni. Alma azt mondta: »olyan kivételes nőt, mint én, csak kivételes férfi hódíthat meg« – idézte őt az előadó. – Hatalmának titka azonban az volt, hogy saját magát sosem engedte meghódítani.”
Alma tudatosan tartotta meg második férje, Gustav Mahler, a híres zeneszerző, karmester vezetéknevét, akitől két gyermeke született. Az előadás egyszersmind kultúrtörténeti kalandozásra is alkalmat adott, sok minden elhangzott a 19–20. század fordulójának művészetéről, a pezsgő bécsi életről, a nők akkori helyzetéről.
„Alma közel áll hozzám – olvasmányélményeim során ismertem meg őt jobban. Vannak közös pontjaink, hiszen tudom, milyen érzés ismert ember mellett élni. Hozzá kell tennem, hogy Gustav Mahler-rajongó vagyok – beszélt a számára magától értetődő témaválasztásáról Konta Fanni, aki október 30-án folytatja előadását Alma Mahlerről. – Úgy érzem magam, mint hajdanán. Az itteni hallgatóim szeméből és szavaiból merítem az óraötleteket. Amíg tehetem, szívesen jövök vissza a Szalon Egyetemre.”
„A Hegyvidéki Kulturális Szalonban az idősek együtt lehetnek, jól érezhetik magukat, és ami a legfontosabb, közösséget építhetnek – emelte ki Fonti Krisztina alpolgármester, majd a Szalon Egyetem első óráján szerzett élményeiről is szólt. – Nagyon kíváncsi voltam az előadóra és a témára is. Alma Mahler rendkívül izgalmas személyiség, sokat olvastam róla, ezért érdekelt, milyen újdonságokat hallhatok. Köszönet jár Konta Fanninak, hiszen valóban meglepő ismeretekkel gazdagodtunk.”
„Boldog vagyok, hogy ennyire nyitott és érdeklődő a közönség. Mindig sokan jönnek, jó látni, hogy van létjogosultsága a Szalon Egyetemnek. Az emberek valódi értékeket kaphatnak itt, talán ez a siker oka” – fogalmazott Menyhárt Éva, a Hegyvidéki Kulturális Szalon vezetője.
„Az első perctől kedve itt vagyok, a második otthonomnak tekintem a szalont. A régi kollégáimat is el szoktam hívni, és ők rendre azt mondják, még sosem találkoztak olyan érdeklődő nyugdíjasközönséggel, mint a miénk” – mondta Jéki Éva, a Szalon Egyetem egyik hallgatója, aki hozzátette, semmi pénzért nem hagyná ki az Alma Mahler életét bemutató kultúrtörténeti előadás folytatását.

B. M.