Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hegyvidéki Egészségnap: segítség a megelőzéshez

Egészségünk az egyik legnagyobb kincsünk, sokszor azonban nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy megelőzzük a betegségeket, elébe menjünk fizikai és szellemi állapotunk romlásának. A prevenciót erősíti a Hegyvidéki Ősz részeként az idén is megrendezett egészségnap, amelyen különböző vizsgálatokkal és szűrésekkel várták a szakemberek az érdeklődőket.

Autómentes nap – előnyben a közösségi közlekedés

A gyülekező sötét fellegek nem kecsegtettek túl jó idővel, mégis sok hegyvidéki család felkerekedett, hogy kilátogasson a lezárt Csörsz utcában első alkalommal megrendezett Hegyvidéki Autómentes Napra. Jól döntöttek: az eső végül nem eredt el, sőt délután a nap is előbukkant rövid időre, így nyitástól zárásig élvezni lehetett a változatos szabadtéri programokat.

Úgy, mint régen – terményünnep a Svábhegyen

Sváb dallamok, látványos produkciók, ízletes finomságok és jó borok tették felejthetetlenné az idén is azoknak a napját, akik szeptember utolsó hétvégéjén kilátogattak a svábhegyi terményünnepre. A régi idők hagyományait felelevenítő mulatságon kicsik és nagyok is kedvükre válogathattak az érdekes programkínálatból a Diana parkban.

Vérpezsdítő gyerekzsivaj a lassú léptű őszben

A Hegyvidéki Ősz az idén újat is hozott, régit is tartogatott a látogatók számára. A Szőlőünnepen nagy tömegeket mozgattak meg a kulturális programok, amelyeket a gyerekkoncertektől a könnyű- és klasszikus zenei hangversenyekig széles palettáról válogattak a szervezők.

Folytonosság, tradíció és fejlődőképesség

Minden alkalommal a kiemelkedő eredményt elérő sportszervezetek kapják meg „A hónap műhelye” díjat. Júliusban a Hegyvidék SE MOM Tájfutó Szakosztálya nyerte el a közönségdíjat. Az elismerésről és a hegyvidéki tájfutásról Borosznoki László szakosztályvezetővel beszélgettünk.

Gyűjtsük kosárba az aranyló ősz gyümölcseit!

„Aranynapoknak ezt az időt azért neveztem el, mert a szeptember színe az arany. A levegőben apró ragyogó szemecskék tündökölnek, és ha az ember a hegytetőről a síkságra néz, úgy látja, hogy a tájat fénylő aranypor vonja be. A ragyogó ködben, a csillogó párában a kertek lustán pihennek s ettől a szendergő lassúságtól érik meg a szőlő, válik az alma habossá, ízesedik meg a dió, a mandula, az őszibarack és a szilva. Arany mézben úszik a föld és a napfény úgy fénylik, mint a sárga olaj” – írja Hamvas Béla a Babérligetkönyvben, és minden szavával egyet tudunk érteni. Az ősz érett, gazdag termésétől rogyadoznak asztalaink, nem győzzük belekomponálni őket ételeinkbe.

Agyi érbetegségek – a stroke hatásai

Miért alakul ki, milyen következményei lehetnek, mivel kezelhető a stroke? Egyebek közt ezekre a kérdésekre adott válaszokat dr. Béla Zsuzsanna az Idősek Egészség Iskolája első őszi előadásában. A Budai Egészségközpont neurológusa arról is beszélt, hogyan ismerhetik fel a laikusok a kezdődő stroke-ot.

Kerámiaedények a kertben

Bizonyára mindenki gyönyörködött már szép, klasszikus kerámiaedényben díszlő fűszernövényekben, amelyeket nézve azonnal elkapta a mediterrán életérzés. Vagy látott olyan mókás kerámiaállatokat, amikkel a gyerekeket is rá lehet venni a virágok gondozására. A kerámia előbb tűnt fel a kertekben, mint ahogy növényekkel vette körül magát az ember!

Felkészülés a télre

Hamarosan visszavonhatatlanul beköszönt a hideg idő, megkezdődik a fűtési szezon. Aki még nem tette meg, az életveszély elkerülése érdekében minél előbb ellenőriztesse az otthonában működő gázkészülékeket, valamint a kéményt, és szerezzen be szén-monoxid-mérőt!

Becsengettek a Szalon Egyetemen

A hatodik tanév is megkezdődött a Szalon Egyetemen. A nyugdíjasoknak szóló programsorozat első óráján Alma Mahler életéről hallgattak meg előadást a Hegyvidéki Kulturális Szalon termét megtöltő vendégek.

A megújulás lendülete

Az Ars Sacra Fesztivál részeként a reformáció értékeit, üzenetét bemutató fotókiállítás nyílt a polgármesteri hivatal folyosógalériáján. A gondolatébresztő képek a művészet nyelvén fogalmazzák meg a hit és a látás fontosságát.

Már novemberben elkezdődik a februári Cziffra Fesztivál

Több művész, több neves előadó, több helyszín és a megszokott magas színvonal. Ez várja jövő február 19. és 27. között azokat, akik szeretnék megnézni a Cziffra Fesztivál valamelyik előadását. Mi sem bizonyítja jobban a Hegyvidékről induló rendezvénysorozat létjogosultságát és sikerét, mint hogy jövőre már a Müpa is otthont ad a programoknak.

Okos és elektromos autóké a jövő

Minden jel arra mutat, hogy a benzin- és dízelüzemű gépjárművek háttérbe szorulnak az elektromos meghajtású közlekedési eszközök előretörésével, az autonóm autók pedig átvehetik az irányítás feladatát az emberektől. A rohamléptekben fejlődő közlekedés jövőjéről dr. Csiszár Csaba egyetemi docens tartott előadást a Klímabarát esték című rendezvénysorozat legutóbbi vendégeként.

A kereszténység és a felelősség

Volt falusiak, majd városi „munkásgyülekezet” lelkésze, húsz éve vezeti a svábhegyi közösséget. A Hegyvidék legújabb díszpolgára, Bogárdi Szabó István püspök szerint ma vizuális világban élünk, de abban reménykedik, hogy harminc-negyven éven belül, amikor az emberiség megcsömörlik az internet adta sok képtől, az emberek újra visszatalálnak a szívhez utat törő szavakhoz.

Komposztálókeret átvételi lehetőség

Az idei évben is szeretnénk támogatni azokat a hegyvidéki kerttulajdonosokat, akik elkötelezettek e környezetkímélő módszer mellett, és vállalják azt, hogy a háztartásukban keletkező szerves hulladékokat komposztálják. Önkormányzatunk az idén 200 db komposztálókeret átvételére biztosít lehetőséget. A komposztálóeszközök igénylése ingyenes, azonban előzetes jelentkezéshez kötött, ennek hiányában nincs lehetőség a komposztálókeretek átvételére.

Komposzt és a megújuló erőforrás

Ha azt a kifejezést halljuk, hogy megújuló erőforrás, akkor legtöbbször a nap és a szél jut eszünkbe. Ritkán gondolunk a talajra, pedig ennek az erőforrásnak évről évre meg kell(ene) újulnia, hiszen a minket körülvevő növények a talajból felvett tápanyagokból építik fel testüket, és az így elhasznált tápanyagokat pótolni kell, hogy a növények újra felépíthessék magukat. A komposztálás segít abban, hogy természetes úton zárjuk ezt a körfolyamatot. De mi is az a komposztálás?

Elhivatottság, hit, szeretet

Szakmai nappal, hálaadó szentmisékkel, a régi diákok és munkatársak köszöntésével, valamint a gyerekek műsorával ünnepelte fennállása 35. évfordulóját a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona. A programok az óvodát és általános iskolát is működtető Mátyás király úti tanintézmény mindennapjaiba is betekintést engedtek.

Módosult az idei költségvetés

A költségvetési rendelet módosításáról, a lakásrendelet újraalkotásáról és a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjpályázat meghirdetéséről is döntött szeptemberi ülésén a Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testülete. Szó esett továbbá a Kútvölgyi Klinikai Tömbben kialakítandó hegyvidéki szakrendelőről is, amelynek megvalósításához a kormány több mint 9 milliárd forintot biztosít.

Napelemek és hőszigetelés

A Hegyvidéki Önkormányzat beruházásában, a magyar állam és az Európai Unió 100%-os támogatásával a nyári szünet alatt megújult a Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola épülete.

Határidő előtt elkészült a Határőr út felújítása

Befejeződött az év egyik legnagyobb kerületi útfejlesztése: teljes szerkezetében átépült a Határőr út a Gaál József út és a Ráth György utca közötti szakaszon. Az útfelújítással párhuzamosan a járdát is rendbe tették a kivitelezők az Alma utca és a Ráth György utca között.

Folytatódik az ONvédelem

Az internet és a közösségi oldalak használatának veszélyeire készíti fel a gyerekeket, valamint a szülőket és a pedagógusokat az önkormányzat által tavaly elindított Hegyvidéki ONvédelem Program. Ebben a tanévben újabb képzéseken vehetnek részt az érdeklődők.

Megkezdődött a játszótér-felújítás

Körbekerítették a MOM Kulturális Központ játszóterét, amelynek rekonstrukciója most kezdődött meg az önkormányzat beruházásában. A munkálatok közel két hónapig tartanak, a burkolatoktól a játékokig minden megújul a hegyvidéki családok körében nagy népszerűségnek örvendő játszóhelyen.

Megnyílt a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont

Régi pompájában ragyog, és most már látogatható is az egykori zugligeti lóvasút díszes indóháza, amely kulturális és rendezvényközpontként működik majd, továbbá a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria új otthona lesz. A zugligetiek olyan emlékeket idéztek fel, amiket csak egy kivételes alkalom hozhat vissza – ilyen volt a felújított műemlék épület színes megnyitóünnepsége.

Ki előzi meg a fogast?

Három év szünet után szeptember 30-án ismét megrendezi a Hegyvidéki Önkormányzat és a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. az „Előzd meg a fogaskerekűt!” szabadidős családi sportnapot. A túrázással kiegészített futó- és kerékpárversenyen a nevezőknek ezúttal sem csupán a tereppel és egymással kell megküzdeniük, hanem a menetrend szerint közlekedő fogaskerekű vasúttal is.