Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Folytonossag_tradicio_es_fejlodokepesseg

Folytonosság, tradíció és fejlődőképesség

Minden alkalommal a kiemelkedő eredményt elérő sportszervezetek kapják meg „A hónap műhelye” díjat. Júliusban a Hegyvidék SE MOM Tájfutó Szakosztálya nyerte el a közönségdíjat. Az elismerésről és a hegyvidéki tájfutásról Borosznoki László szakosztályvezetővel beszélgettünk.

Mióta létezik egyesületi keretek között szervezett tájfutás a Hegyvidéken?

– A nyolcvanas évek közepén Deseő László és én tíz-tizenkét fiatal versenyzővel megalakítottuk az első kerületi tájfutószakosztályt a MOM SE égisze alatt. Aztán bezárt a MOM gyár, mi pedig egy-két évig önálló klubként működtünk, majd 2000-ben csatlakoztunk a Hegyvidék SE-hez, amelynek alapító tagjai vagyunk. Az addigra sportkörökben már jól bejáratott, ismert nevünket mindenképpen meg akartuk tartani, így lettünk hivatalosan Hegyvidék SE MOM Tájfutó Szakosztály. Először Deseő László, aztán Kopanyecz Attila volt az edzőnk, most pedig már évek óta Kisvölcsey Ákos felel a felkészítésért.

Kinek ajánlható a tájfutás?

– A tájfutásban az a szép, hogy bárki űzheti, ahogyan Monspart Sarolta, az első magyar tájfutó-világbajnok megfogalmazta, a láb mindig kéznél van. Nincs is jobb annál, mint a természetben, a jó levegőn mozgással eltölteni néhány órát. Ráadásul közben azért a fejünket is használni kell, hiszen térkép alapján futunk, ami agytornának sem utolsó. Azt szoktam mondani, hogy a gyerekektől a százévesekig mindenki jöjjön! A szakosztály jelenleg több mint hatvan tagot számlál, a fele utánpótláskorú, és a többiek is szinte kivétel nélkül mind nálunk ismerkedtek meg a sportággal.

Mi a fontosabb: a tömegsport vagy a versenyeztetés?

– Természetesen mindkettő, nem akarjuk szembeállítani a verseny- és a tömegsportot. Küldetésünknek tekintjük a sportág és általában a mindennapos mozgás népszerűsítését, Budapest legzöldebb kerületében pedig erre minden feltétel adott. Igyekszünk minél nagyobb hangsúlyt helyezni az utánpótlás-nevelésre, zömében kerületi gyerekekkel foglalkozunk. Heti rendszerességgel tartunk terep- és térképes edzéseket, fejlesztjük az erőnlétüket, a futótudásukat. A jobbakat nemcsak idehaza, hanem külföldön is versenyeztetjük.

Milyen eredménnyel?

– Bár nem mi vagyunk a legnagyobb tájfutószakosztály az országban, nem szűkölködünk eredményekben. Az utóbbi tíz évben ötvennél is több bajnoki aranyat szereztünk, a csapatpontversenyben mindig beférünk a legjobb hat közé. A válogatottakban is ott vannak a MOM versenyzői, szakosztályunk fiataljai közül Gárdonyi Csilla háromszoros, Zsebeházy István kétszeres ifjúsági Európa-bajnok, Tas Kata, Őry Eszter, Györgyi-Ambró Gergely, Mets Márton, Czakó Boglárka összesen hét második és hat harmadik helyet szerzett. A szeptemberi sprint egyéni és vegyes váltó bajnokságról újabb két aranyérmet hoztak el a hegyvidéki tájfutók.

Mi lehet a sikereik titka?

– Talán a folytonosság, a tradíció és a fejlődőképesség. Kialakítottunk egy ránk jellemző értékrendet és módszertant, aminek az alapjait Deseő Lászlóval közösen fektettük le, majd a később érkezők továbbfejlesztették. Ez a tudás és tapasztalat, a mindenkori edzők lelkesedése, no meg a sportolóink szorgalma, tehetsége a sikereink záloga.

Nemrégiben megkapták „A hónap műhelye” közönségdíjat. Hogyan kerültek fel a szavazólapra?

– Ezt a díjat a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu alapította azzal a céllal, hogy hónapról hónapra jutalmazza a kiválóan teljesítő közösségeket. Egyetlen nem olimpiai sportág képviselőjeként a júliusi ifi Eb-eredményeink alapján bekerültünk az öt legeredményesebb szakosztály közé. Bár a kuratórium nem minket hozott ki győztesnek, a közönségszavazást 394 szavazattal megnyertük. A közönségdíj mellé egy százezer forintos Dechatlon sportszerutalványt kaptunk. Nekünk már az is óriási elismerés volt, hogy egyáltalán bekerültünk a jelöltek közé, a szavazás kimenetele pedig minden várakozásunkat felülmúlta.

Hogyan lehet önökkel kapcsolatba kerülni?

– Az érdeklődőket szívesen látjuk a keddi és csütörtöki edzéseinken. Hogy pontosan hol, arról telefonon adunk tájékoztatást. Elsősorban tíz-tizennégy éves gyerekeket várunk, de segítünk mindenkinek, aki szeretne közelebbről is megismerkedni a tájfutás szépségeivel.

sm.

 

Webcím: www.mom-o.hu. Telefon: Borosznoki László, 06/20-924-8859; Kisvölcsey Ákos, 06/20-532-0381.