Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mit_mivel_hogyan

Mit, mivel, hogyan?

Régóta figyelem, hogy pontosan megállapítható valamely étel fogyasztásakor, édesszájú-e a gazdasszony, vagy inkább a sós süteményeket kedveli. Világosan látható, tévedhetetlenül érezhető, hogy főzni szeret-e, vagy inkább sütni. Akárhogy is rejtőzködünk, valahogy mégiscsak rányomja a bélyegét a személyiségünk mindarra, amihez csak hozzányúlunk.
Nem szeretem a kávét, még a főzőt se tudom normálisan összerakni. Ugyanilyen alapon nagy gond nekem az étkekhez illő italok kiválasztása is. Utánanéztem tehát.
Azt még én is tudom, hogy az aperitif étkezés előtt dukál. Csupán arra kell vigyázni, hogy édes italokat ne töltsünk a poharakba tálalás előtt, mert ezek éppen fordítva hatnak: elveszik az étvágyat, telítettség érzetét keltik. Étvágygerjesztésre leginkább a keserű likőrök, vermutok, pálinkák alkalmasak.
A halételekhez a száraz és félszáraz fehérborok illenek, azonban a fűszeres, barna húsú halak – mint például a rácponty – könnyű vörösbort kívánnak. Fehér húsokhoz (szárnyasok, borjú, bárány, sertés) általában testesebb, száraz, félszáraz fehérborokat fogyaszthatunk. Marhahús, vadhús, barna húsú szárnyas és magyarosan, fűszeresen készített disznóhús után jól csúszik a száraz vagy félszáraz vörösbor.
A desszerthez édes italokat töltünk, a süteményekhez pedig fehérbort. Fagylalt vagy parfé mellé édes vagy félédes pezsgő dukál. A sajttálhoz jöhet a testesebb vörösbor, gyümölcsökhöz a veretes tokaji aszú vagy az édes szamorodni illik, végül pedig a fekete után likőrt, brandyt, konyakot szokás kínálni.
A sort végignézve talán a legjobb, ha saját pincészetünk van, vagy legalább egy pezsgőgyáros rokonunk!
Az italok zamata akkor érvényesül a legjobban, ha gondosan ügyelünk a hőmérsékletükre. A fehérborokat pincehőmérsékleten (10-14 fok) fogyasztjuk, a vörösborok aromája szobahőmérsékleten (16-18 fok) érvényesül. A pezsgőt hűtve, esetleg jéggel körülvéve fogyasztjuk, 6-8 fok körül. A koktélokat jégkockával kínáljuk, a sört pedig csak 10-12 fokig hűtjük le, mert ennél alacsonyabb hőmérsékleten már nincs habja. Az üdítőket 6-8 fokon, a paradicsom ivólevet 8-10 fok között fogyaszthatjuk.
A töményeket általában nem hűtjük, de ízlés szerint kivételt is tehetünk. Például a vilmoskörtének a javára válik, ha tálalás előtt eltölt egy rövid időt a mélyhűtőben, mert úgy zamatosabb.

(Kövesdy)