Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Elhivatottsag_hit_szeretet2

Elhivatottság, hit, szeretet

Szakmai nappal, hálaadó szentmisékkel, a régi diákok és munkatársak köszöntésével, valamint a gyerekek műsorával ünnepelte fennállása 35. évfordulóját a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona. A programok az óvodát és általános iskolát is működtető Mátyás király úti tanintézmény mindennapjaiba is betekintést engedtek.

Harmincöt esztendeje, 1982 szeptemberében kezdte meg szolgálatát a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat Vak Gyermekek Szent Anna Otthona, ami a mozgássérült-látássérült és hallássérült-látássérült gyerekek fejlesztésére, nevelésére, oktatására jött létre. Hét évvel később az akkori Fővárosi Tanácstól megkapta ingyenes használatra a Mátyás király út 29. alatti, romos ingatlant, majd a széles összefogással megvalósuló felújítást követően 20 bentlakó és 15 bejáró gyermeket tudott fogadni.
Az intézmény 1991. január 14-én kapta meg az óvodai, iskolai működési engedélyét, ekkor vette fel a „szegények orvosa”, Batthyány László nevét, és megalakult a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvoda, Általános Iskola. A közoktatási feladatok ellátásához tantermekre, új épületre volt szükség. A munkálatok költségeihez hazai, német és svájci hívek, a Christoffel Blindenmission, a Deutsches Kath. Blindenwerk, valamint más német karitatív szervezetek is hozzájárultak.
Ennek köszönhetően 1994 őszétől már 45 bentlakó és 15 nappali ellátásban részesülő gyermeket tudott fogadni az otthon. Időközben a lakók felnőttek, egyre több 18 éven felüli fiatal elhelyezéséről kellett gondoskodni.Elhivatottsag_hit_szeretet1A segítség 2014-ben – a Miniszterelnöki Hivatal közvetítésével – Azerbajdzsánból érkezett: a Heydar Aliyev Alapítvány jelentős összeggel, a teljes költség mintegy felével támogatta egy új épület kialakítását. Az ezenfelül szükséges pénzügyi forrást a magyar kormány bocsátotta a fenntartó Szent Erzsébetről Nevezett Betegápoló Nővérek rendelkezésére.
Az ünnepélyes átadás időpontja 2015-ben érkezett el. A minden igényt kielégítő, modern épületszárnyban teljes körű ellátást, fejlesztést, munkalehetőséget is biztosítanak a fiataloknak. Közülük ketten már 35 éve is itt voltak.
„Az otthon felszentelésekor dr. Lékai László bíboros úr arra hívta fel a figyelmünket, hogy mindnyájan Krisztus derűjéről tegyünk tanúbizonyságot. Azóta is Isten kegyelméből, teljes elkötelezettséggel végezzük a munkánkat” – emlékezett a harmincöt évvel ezelőtti történésekre az intézményt vezető Fehér Anna.
A nővér elmondta, hogy pedagógiai programjuk nem csupán az elméleti ismeretek átadásáról szól, sokkal inkább arról, hogy az otthonban nevelkedők a hit segítségével fogadják el az állapotukat, legyen kapcsolatuk Istennel, hiszen így könnyebben megélhetik a mindennapjaikat. „Van olyan gyerekünk, aki azt mondta, ha nem került volna hozzánk, nem ismeri meg a Jóistent. Ebből is tudjuk, hogy a gondviselés szeme előtt vagyunk” – fogalmazott Anna nővér.
Kétéves kortól veszik fel az otthonba a gyerekeket, akik többsége halmozottan sérült. Jelenleg több mint hatvan fiatalról gondoskodnak a Mátyás király úton, és a korábbi diákok is kapcsolatban maradtak az intézménnyel – az ünnepségre mindenki hivatalos volt.
„Ezt a munkát nem lehet elkötelezettség nélkül végezni, az Úristen kegyelmére kell szorítkoznunk, és elfogadni a hozzánk kerülőket, hiszen őket is tőle kaptuk. A mi feladatunk, hogy derűs, kiegyensúlyozott környezetet teremtsünk számukra. Nálunk nyugalomban, szeretetben élnek egymás mellett a gondozottak, talán ez a legnagyobb eredményünk. Nemrégiben éppen azért jöttek hozzánk szakemberek Szombathelyről, hogy ezt megtapasztalhassák” – mesélte Anna nővér, hozzátéve, hogy a mostani ünnepségen az egykori munkatársaktól, az itt felnövő gyerekektől is sok pozitív visszajelzést kaptak. Ismét kiderült, hogy sikerült magukkal megbékélt embereket nevelni, akik mindenhová magukkal viszik az otthonban kapott hitet és szeretetet.

mm.