Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_megujulas_lendulete

A megújulás lendülete

Az Ars Sacra Fesztivál részeként a reformáció értékeit, üzenetét bemutató fotókiállítás nyílt a polgármesteri hivatal folyosógalériáján. A gondolatébresztő képek a művészet nyelvén fogalmazzák meg a hit és a látás fontosságát.

Egy fekete autó elsuhan a temető előtt – Krisztus előtt kétszázzal. A templomban egy kislány fohászkodik – Gyermeki ima. Megsárgult Biblia, oldalait színes cetlik borítják – Reformáció ma. Az önkormányzat folyosógalériáján huszonkét fénykép mutatja meg a szemlélődőnek „A megújulás lendületét”. Az október 30-ig megtekinthető kiállítás az Ars Sacra Fesztivál gondozásában látható a Hegyvidéken, a válogatás az 500 éves reformáció alkalmából meghirdetett, a reformáció értékeit, üzeneteit bemutató fotópályázat műveit sorakoztatja fel.
„Ne féljetek! – ez a Jeremiás-idézet az idei Ars Sacra mottója. Ha egyszer megtanultuk Istenbe vetni bizalmunkat, soha többé nem kell félnünk. Ez a kiállítás erre biztatja az érdeklődőket. A tízéves fesztivál az európai zsidó keresztény kultúra gyökereiből táplálkozó, ma is élő szakrális támogatást tűzte ki zászlajára. Szándékunk felébreszteni az emberi lelkek mélyén szunnyadó jót, szépet és igazat az örök értékeket közvetítő művészeti alkotások bemutatásával” – fogalmazta meg a rendezvénysorozat misszióját Kolek Ildikó, az Ars Sacra Alapítvány egyik kurátora.
„A Szentírás arról beszél, hogy előbb-utóbb mindenkinél eljön a látás korszaka is, de most még hitben járunk – itt csak remélni, vagy elképzelni tudunk dolgokat. Ebben a furcsa helyzetben adnak segítséget számunkra azok a fotóművészek, akik a maguk módján, a maguk nyelvén megfogalmazták a közös zsidó-keresztény kultúra, a kereszténység és benne a reformáció közösségét – összegezte a Reformáció Emlékbizottság által életre hívott pályázat üzenetét dr. Hafenscher Károly miniszteri biztos, aki kiemelte, hogy a bemutatott művek mindnyájunkat gondolkodásra késztetnek. – Azokról a maradandó értékekről beszélnek, amelyekre oly’ nagy szükség van ma. Az épületeket, csendéletet, személyeket megörökítő fotók segítenek látni, segítenek abban, hogy a látásból hit fakadjon.”
„Nagyon sokszor előfordul, hogy egy adott alkotáson első pillantásra csak a formai, stiláris, esztétikai megoldások keltik fel a figyelmünket, azonban ha négy másodpercnél tovább szemléljük, megérezzük a csodát, felfedezzük a kép mögötti síkokat, amelyek újabb gondolatokat fejeznek ki” – fogalmazott a megnyitón Eifert János fotóművész, a kiállítás rendezője és kurátora.
Az egyik legérdekesebb darab Szőnyi István Sola gratia című fényképe, amely egy korpusz árnyékát tárja elénk. „A kép Szentendrén készült, a templom falára vetődik rá az árnyék. Nem a megfeszített Krisztust látjuk, és nem is a keresztet, hanem csak az árnyékát – az egész egy másik dimenzióba került át. A templom falán látható málló, itt-ott vörös vakolat olyan, mintha a passió nyomait mutatná meg” – beszélt a különleges felvételről az alkotója, aki hangsúlyozta: a fotók mindegyike élményekkel teli vizuális utazásra, tartalmas elmélyülésre hívja az ügyeiket intéző hegyvidékieket.

(bm.)