Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Oriasportre_a_koltooriasrol

Óriásportré a költőóriásról

Tavaly ünnepeltük Arany János születésének kétszázadik évfordulóját. Az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia ennek alkalmából hirdette meg az Arany-emlékévet, amelynek keretében országszerte számos program igyekezett bemutatni a magyar irodalom egyik legnagyobb klasszikusát. Az idei évre is átnyúló sorozat egyik záróeseményeként a Petőfi Irodalmi Múzeum megbízásából a Neopaint Works óriásportrét festett a költőóriásról a Budai Középiskola falára.
„Az emlékév segített rávilágítani arra, hogy az a kicsit borongós, melankolikus, egykedvű személyiség, amit a többségünk a költőről benyomásként szerez a közoktatásban, valójában mennyire színes, sokoldalú és sokféle üzenettel bír” – mondta el az arckép átadásán Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Hozzátette: a programsorozat során mindvégig arra törekedtek, hogy fiatalokat is megszólítani képes eszközökkel mutassák be Arany János munkásságát, és a különleges tűzfalfestmény is ebben a szellemben készült el.
„A kívülről szürke, belülről viszont rendkívül színes épületünknek most már kívül is lett egy színfoltja” – fogalmazott Banusné Molnár Zsuzsanna, a Budai Középiskola igazgatója. Kitért rá, hogy számos programmal, egyebek közt iskolai kiállítással, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum által meghirdetett balladafeldolgozó versenyen való részvétellel emlékeztek a költőre születése kétszázadik évfordulóján, továbbá a digitális témahéthez kapcsolódóan a diákok megtervezték Arany János Facebook-oldalát. Ez utóbbi annyira sikeres lett a fiatalok körében, hogy más iskolákban is felhasználták a tanórákon.
A Neopaint Works vezetője, Jankovits Barnabás elmondta, hogy csoportjuk már több mint harminc nagy falfestményt készített Budapesten, ezek közül jó néhány múltunk jelentős alkotóinak eredményeit idézi fel. Az Arany Jánost ábrázoló portré régóta a terveik közt szerepelt. Az öt emelet magas kép nagyjából egy hét alatt készült el, munkájukat némileg hátráltatta a váratlan hideg és a hóesés.
A tizenkilencszer hat méteres kompozíción annak a litográfiának a felnagyított mása látható, amelyet Barabás Miklós készített a költőről 1856-ban. Az apró pontokból és vékony vonalakból összeálló klasszikus portré alatt az Őszikék kéziratának részletei tűnnek fel modern elrendezésben, míg legalul, egy táblán a Gondolatok a béke-kongresszus felől című vers utolsó strófájának sorai olvashatók. A kivitelező szerint a festmény tíz-tizenöt évig marad meg kopás, fakulás nélkül a házfalon.

sz.