Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Napfényben fürdő kertek és balkonok

A természet örök körforgásának engedve végül csak hátat fordított nekünk a tél! Így végre kinyithatunk ajtót, ablakot, és beengedhetjük a jótékony napfényt, hogy éltető energiával buzdítsa növekedésre fűszerkertünk friss hajtásait. A januárban palántaföldbe nyomkodott citrommagok már harsány, zöld levelekkel ágaskodnak, a kakukkfű lustán nyújtózkodik a hosszú téli álom után, s most pár nap alatt egyszerre minden fa zöldbe borul. Élvezzük az újjáéledést, és merítsünk belőle mi is energiát!

Az én világom, Jappanisztán

Az emberek többsége az Esőember, vagy A kód neve: Merkúr című hollywoodi filmekből tudja valamelyest, hogy betegsége ellenére milyen magas IQ-val rendelkezik jó pár autista – ez a Fekete István iskola egész napos konferenciáján is kiderült. Mint ahogy az is, mennyi munka, türelem, a hétköznapi tapasztalatokból kikerekedő újítások, felismerések mentén igyekeznek segíteni tanárok és szakemberek a betegségben érintetteknek. A világ egyik legnagyobb kisebbségi csoportjának.

A társasházakban is lehet cél a „nulla hulladék”

Hatékonyabban is szelektálhatnánk a háztartásunkban keletkező hulladékot, ám még jobb lenne, ha megpróbálnánk minél kevesebb szemetet termelni. Ebből az alapgondolatból indult ki a Hegyvidéki Önkormányzat zöld irodája által szervezett foglalkozás, amelyen a társasházi lakóközösségek képviselői kaptak hasznos tanácsokat a szelektív gyűjtés, az újrahasznosítás és az újrahasználat lehetőségeiről.

Befolyásolhatjuk a genetikánkat

Ha egy terhes nő dohányzik, azzal az unokáinak is árt. A háborúk idején született emberek utódai számos betegségre fogékonyabbak. Ezeket az összefüggéseket vizsgálja az epigenetika, amelyről az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi előadásában esett szó.

Tavaszi kertészkedés – kezdőknek

Szinte hallani, ahogy ébredezik a természet; nő a fű, csivitelnek a madarak. Ilyenkor azoknak is eszébe jut, hogy van kert a ház körül, akik egyébként nem szívesen lépnek le a járdáról. Mi hasznosat lehet tenni odakint néhány óra alatt, ha valaki nem gyakorlott hobbikertész? Adunk néhány gyakorlati ötletet, amivel nem lehet bajt csinálni, viszont jóleső szabadtéri elfoglaltságot biztosít, ráadásul semmiféle szakértelmet nem igényel.

A háború hiábavalósága – a képzőművész szemével

Az első világháborúban harcoló hősökre, elesett áldozatokra emlékezik a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény új kiállítása. A „Hőseink a Nagy Háborúban – a front és a hátország” című tárlaton az eredeti világháborús tárgyak kortárs művészeti értelmezést kaptak.

Ösztönző sikerrel zárult az első Libegő-Trail

Huszonkét kilométer, 1420 méteres szintemelkedés – ezt kellett teljesíteniük azoknak, akik elindultak az első alkalommal megrendezett Libegő-Trail elnevezésű versenyen, amelyen a résztvevők még a Budai-hegység sziklás akadályaival is megküzdöttek. A 75 induló közül a hölgyek kategóriájában Tiricz Irén háromgyermekes anyuka nyert, aki két és fél évvel ezelőtt döntött úgy, hogy futócipőt húz.

Üdülési lehetőség nyugdíjasoknak

Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata 2018. évben is meghirdeti a kerületben lakó nyugdíjasok kedvezményes üdültetését Szántódon. Időpont: 2018. május 28.–június 3. (6 éjszaka, 7 nap). Elhelyezés: 2–5 ágyas faházakban, napi háromszori étkezéssel.

Az idén is többet tehet, mint gondolná!

A MOL Multipont és a Hegyvidék kártya segítségével 2014 óta Ön is támogathat egy XII. kerületi nemes célt. A „Többet tehet, mint gondolná!” program keretében a Hegyvidéki Önkormányzat megjelöl néhány olyan intézményt, közösségi programot, eseményt, amik közül a Hegyvidék kártya-tulajdonosok választhatják ki, melyik nemes célt kívánják támogatni.

Zúgj bele Zugligetbe!

Akik a XII. kerület múltja és jelene, a helyi érdekességek iránt érdeklődnek, semmiképpen se hagyják ki a Hegyvidéki Önkormányzat zöld irodájának „Zúgj bele Zugligetbe!” elnevezésű sétáját! A Városi Zöldövezetek program keretében a hegyvidéki városrész történetével, közösségeivel és legizgalmasabb helyszíneivel ismerkedhetnek meg.

„Megjöttek? Akkor itt a tavasz!”

Mint az első fecskék, vagy gólyák, úgy jelennek meg tavasszal. Ők azok a vidéki őstermelők, akik késő őszig járnak fel a városokba, hogy egyenesen a saját földjeikről érkező hazai terményekkel, házi készítményekkel lássák el a városlakókat. A Hegyvidéken árusítóknak visszatérő vásárlóik közül sokakkal barátivá, szinte családiassá vált a viszonyuk. Ilyen légkör alakulhat ki az április 20-tól a Németvölgyi út 130. szám alatt megnyíló újabb hegyvidéki termelői piacon is.

Pályázatok társasházi lakóközösségeknek

Vissza nem térítendő támogatással segíti a társasházi lakóközösségeket a Hegyvidéki Önkormányzat. Az erre az évre rendelkezésre álló 30 millió forintra külön pályázhatnak a legalább ötven albetétes és az ennél kisebb házak. További 10 millió forintot a vis maior helyzetek kezelésére különítettek el.

Kimagaslóan aktívak voltak a hegyvidéki választópolgárok

Hivatalos eredmény még nincs, de az eddigi adatok szerint Gulyás Gergely, a Fidesz–KDNP jelöltje kapta a legtöbb szavazatot az április 8-i országgyűlési választáson, így a következő parlamenti ciklusban várhatóan ő képviseli majd a Hegyvidéken élőket. A részvételi arány még a négy évvel ezelőttihez képest is magasabb volt: a választásra jogosultak 80,95%-a jelent meg a szavazókörökben.