Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_haboru_hiabavalosaga1

A háború hiábavalósága – a képzőművész szemével

Az első világháborúban harcoló hősökre, elesett áldozatokra emlékezik a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény új kiállítása. A „Hőseink a Nagy Háborúban – a front és a hátország” című tárlaton az eredeti világháborús tárgyak kortárs művészeti értelmezést kaptak.

Immár négy éve zajlanak országszerte az első világháborúra emlékező centenáriumi rendezvények. Könyvbemutatók, konferenciák, kiállítások követik egymást, amelyek a frontkatonák életét, a harci cselekményeket és a hátország mindennapjait ismertetik meg az érdeklődőkkel.
A XII. kerületben is több rendezvény kapcsolódott a százéves évfordulóhoz. A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény tudományos konferenciát szervezett, valamint 2016-ban nyitotta meg a „Hegyvidék a Nagy Háború” idején című időszaki kiállítását, amely azt mutatta be, hogyan érintette a háború a fővárosnak ezt a szegletét.
A Lóvasút épületében március végén megnyílt új tárlat egy kicsit más: az alkotó szemével láttatja a háború tragédiáját, hiábavalóságát. Prutkay Péter Munkácsy- és Mednyánszky-díjas képzőművész hosszú évtizedek óta gyűjt első világháborús relikviákat. Most kollekciója darabjait tablókká rendezte, művészi eszközeivel feltárva azt a többlettartalmat, amivel ezek rendelkeznek.A_haboru_hiabavalosaga2Az eredeti pilótasapkát a hozzá tartozó tárgyakkal együtt szemlélve a látogató könnyedén maga elé idézheti, hogy a korabeli pilóták milyen lovagiasan, a 19. század párbajetikettjét használva harcoltak a levegőben – miközben bajtársaik a földön már harci gázzal, tankokkal ölték egymást. Egy másik vitrinben hadifoglyok emlékei tűnnek fel, amelyeket a katonák legtöbbször üres töltényhüvelyekből készítettek. A trianoni békeszerződést követően szabadulók többségének már nem volt meg a hazája, otthona, ahonnan évekkel korábban hadba hívták.
A kiállításmegnyitót első világháborús katonanóta vezette fel, majd Balázs Attila gyűjteményvezető köszöntőszavait követően Wodianer-Nemessuri Zoltán író szólt a vendégekhez. Mint elmondta, „a háború okait a győztesek olykor kifejezetten meghamisítják. Természetesen a vesztesek kárára. E kiállítás alkotói azonban a tisztességet hangsúlyozzák. Kegyelettel emlékeznek a Nagy Háború magyar hőseire. Nem csupán a frontkatonákra, hanem a hátország névtelenjeire, a hozzátartozókra, a családtagjaikat, barátaikat a templomokban és a temetőkben elsiratókra, azokra, akik mindent megtettek, hogy hazájuk, a Magyar Királyság, tágabb értelemben az Osztrák–Magyar Monarchia fennmaradjon.”

A látogatók Döbrentey Kornél és Kiss Benedek verseit is olvashatják, amelyeket kimondottan ehhez a bemutatóhoz írtak, valamint Wodianer-Nemessuri Zoltán történelmi áttekintését, amiben a háború okait ismerteti, rávilágítva azokra az összefüggésekre, amik kimaradtak a tankönyvekből.

B. A.

 

A tárlat április 29-ig, szerdától vasárnapig 10–18 óra között látogatható a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény Zugligeti út 64. alatti kiállítótermében.