Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A faapríték komposztálása

Mit kezdjünk az ágaprítás során keletkező faaprítékkal? Röviden azt válaszolhatjuk: komposztáljuk! De hogyan? Komposztálni sokféleképpen lehet. Egyik legegyszerűbb módja a felületi komposztálás.
Ha a bokrok alatt, fák árnyékában szétterítjük, talajtakarásra használjuk a faaprítékot, akkor már tulajdonképpen felületi komposztálást végzünk. A szétterített aprítékot a talaj felszínén és a talajban élő mikroorganizmusok lassan lebontják, aminek során friss humusz jön létre. Ebben a rétegben jól érzik magukat a hasznos élőlények, menedéket biztosít számukra, a giliszták például kifejezetten kedvelik, szíves-örömest elvégzik a föld szellőztetését.
A talaj felszínén szétterített aprítékréteg sok szempontból védi a talajt:

- hőszigetelő hatása van: lassabban melegszik fel és hűl ki a talaj. A lassú felmelegedés tavasszal késlelteti a növények kihajtását, és ez bizony jól jöhet a késő tavaszi fagyok károsító hatásának kivédésénél. Véd a tűző naptól, csökkenti a hőingadozást.

- Szabályozza a talaj nedvességtartalmát: csökkenti a talaj párolgását, a föld jobban megtartja a nedvességet, kevesebbet kell öntözni. Késlelteti a kiszáradást, megfelelő vastagságban terítve meg is akadályozza. Felszívja a felesleges csapadékot, és azt fokozatosan adja át a talajnak, a talajban lévő élőlényeknek és a növényeknek. Csökkenti az öntözési veszteséget.

- Elnyomja a nemkívánatos növényeket, ezzel megkönnyíti a kerti munkát, csökken a gyomlálásra fordított idő.

- Tápanyagot ad át a talajnak, lebontásakor hasznos mikro- és makroelemek szabadulnak fel, amiket a növények és a talajban élő szervezetek egyaránt hasznosítanak.

- Dekoratív eleme a kertnek. Persze, ehhez az kell, hogy ízlésesen használjuk.

Ennek az egyszerű módszernek rengeteg előnye van, és könnyen kivitelezhető. Használjuk ki a kertünkben kínálkozó lehetőségeket!

Eleőd-Faludy Gabriella

 

Az önkormányzat zöld irodájának ingyenes ágaprítási programjára május 20-ig lehet jelentkezni a www.komposztmester.hu honlapon vagy személyesen az irodában (Kiss János altábornagy utca 43–45., földszint).