Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Befolyasolhatjuk_a_genetikankat

Befolyásolhatjuk a genetikánkat

Ha egy terhes nő dohányzik, azzal az unokáinak is árt. A háborúk idején született emberek utódai számos betegségre fogékonyabbak. Ezeket az összefüggéseket vizsgálja az epigenetika, amelyről az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi előadásában esett szó.

Darwin szerint azok a fajok maradnak fenn, amelyek jobban tudnak alkalmazkodni a környezeti változásokhoz. Az epigenetika arra keres bizonyítékokat, hogy a környezeti faktor ennél is közvetlenebbül befolyásolja a biológiánkat, a külső ingerekre adott válaszokat továbbörökítjük – foglalta össze ennek az új tudományágnak a lényegét Szolnoki-Vékás Olívia és Sőti Dániel az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem „Hogyan leszünk azok, akik jelenleg vagyunk? Safe Laser használata a családban” című előadásában.
Érdekes az anyai hatás fogalma, amely általános jelenség a biológiában. Ilyen a csigaház tekeredése, vagy az, hogy az öszvéreknél az egyed mindig az anyaállatra hasonlít. Az epigenetika tárgykörébe tartozik, hogy a fonálférgekben hisztonmódosítással, tehát a DNS békén hagyásával egymás utáni négy generációban sikerült meghosszabbítani az élettartamot. Egereknél, ha az anya nem gondoskodik kellően az utódjáról, nagyobb eséllyel alakul ki mellékvese-működési zavar, immungyengeség és cukorbetegség, ahogyan a gyerekeknél is epigenetikai módosulást okozhat, ha csecsemőkorukban érzelmileg elhanyagolják őket. Mindez egyértelműen bizonyítja az anyaszerep fontosságát az utódok egészségi állapotának alakulásában.
Ennek ellenkezője is igaz: a Semmelweis Egyetem megfigyelése szerint a gyógyíthatatlan gyerekeket gondozó anyáknál telomer lerövidülés következik be, felgyorsul az öregedésük, rövidebb ideig élnek az aggodalom miatt. Az epigenetikai öröklődés másik példája az a kísérlet, amiben egereknek egy adott illat kíséretében adtak áramütést. Az illatot érző egyedek még négy generációval később is stresszes állapotba kerültek.
A nélkülözés következményei is generációkat kísérnek végig. Az 1944–45-ös hollandiai éhezést magzati korban átélő nők leszármazottjainak 1,8-szor több egészségügyi problémával kellett megküzdeniük, míg a fiúgyermekek leszármazottaina
k magasabb volt a testtömegindexe. Az epigenetikai mintázat hatására a válaszreakció generációkon keresztül megmaradt.Lényeges a szociális helyzet is. A hátrányos helyzetű szülők leszármazottai rosszabb egészségügyi mutatókkal rendelkeznek. Házasságon kívül született férfiak és leszármazottaik általában gyakrabban szenvednek keringési betegségekben.
Az epigenetika és a betegségek tehát közvetlen kapcsolatban állnak egymással. Ezt mutatja az ikrek példája, hiszen ők ugyanazzal a génállománnyal születnek, mégis másképp reagálnak a betegségekre, attól függően, hogyan nőnek fel, milyen életmódot követnek. Dohányzó kismama három generáción keresztül fokozhatja az asztmára való hajlamot, a pubertáskor előtt dohányzó férfiak leszármazottai nagyobb testsúllyal fognak élni, sőt, még a dohányzó nagymama is befolyásolja az utódok egészségét.
A düh, az agresszió is ilyen következményekkel járhat, ugyanakkor az epigenetikai folyamatok megfordíthatók, rezervibilisek, azaz a genetikai állomány nem feltétlenül határozza meg teljes mértékben az egészségügyi állapotunkat. Bár az anyai elhízás emeli az anyagcsere-betegségekre való hajlamot, a megfelelő diéta növeli az utódok élethosszát. Ha az alábbiakat fogyasztjuk, nagyobb eséllyel védhetjük meg magunkat a negatív epigenetikai változásoktól: citrusfélék, spenót, eper, élesztő, avokádó, tonhal, marhahús, napraforgó, hal, algák, szezámmag, parmezán, brokkoli, karfiol, tojás, spárga, máj.
Legalább ennyire fontos a rendszeres mozgás, ami csökkenti a gyulladáskeltő folyamatokat, erősíti az immunrendszert, befolyásolja az inzulinválaszt, segíti elkerülni az elhízás okozta betegségeket. Sokat segíthet a meditáció, ami gyulladás- és stresszcsökkentő, javítja az életminőséget. Elegendő naponta néhányszor ellazulni egy kicsit, megnyugodni, magunkra figyelni – ezzel olyan folyamatok indulnak el a szervezetben, amik pozitívan befolyásolják az egészségünket, lassítják az öregedést.
A krónikus gyulladások és az ezekkel járó panaszok egy különleges eszköz, a Safe Laser alkalmazásával is kezelhetők. Erről beszélt szabadegyetemi előadásában dr. Szolnoki Lajos háziorvos, aki elmondta, hogy saját terápiás tapasztalatai rendkívül meggyőzőek. A teljesen fájdalommentes lézerrel rendbe tehető a nyirokrendszer, és a terápia jól használható olyan makacs betegségek ellen is, mint az ízületi gyulladás.

sm.