Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

UEFA-kampanyban_a_magyar_vakfocicsapat

UEFA-kampányban a magyar vakfocicsapat

Minden idők legnagyobb hazai vakfocirendezvényének adott otthont a MOM Sport. A Közép-Európai Vakfoci Liga negyedik fordulójában a házigazda LÁSS Egyesület két-két lengyel és cseh élcsapattal mérte össze az erejét.
Felemásan indult a kétnapos torna a hazaiak számára, hiszen az első meccsen a bajnokság favoritjának számító Avoy MU Brno ellen ugyan a játékkal nem volt nagyobb gond, mégis a csehek nyertek kettő nullára. A második körben a liga második helyén álló, a magyarok előtt 12 ponttal vezető, a lengyel válogatott gerincét adó Krakkóval elért gól nélküli döntetlen akár bravúrosnak is nevezhető.
Sajnos a Wroclaw kettő nullára nyert, ami azért különösen fájó, mert a forduló előtt a LÁSS a tabella harmadik helyén egy ponttal megelőzte a lengyeleket. Az utolsó meccsen hiába alakított ki számtalan helyzetet a magyar csapat, a végig védekező Prága végül kihúzta nulla nullával. Mindez azt jelentette, hogy a ligafordulót, ezzel a Budapest Kupát a Brno nyerte, a LÁSS-nak pedig meg kellett elégednie a negyedik hellyel.
Ennek ellenére senki sem bánkódik, ahogyan Szeli Emília fogalmazott, a csapat valamennyi mérkőzésén kulturáltan, jól játszott, látszik a folyamatos fejlődés. Persze, az eredmény sem másodlagos, éppen ezért az utolsó fordulóban mindent megtesz annak érdekében, hogy lefaragja hárompontos hátrányát, és odaérjen az előkelő harmadik helyre. Ezt sikerként könyvelnék el, már csak azért is, mert tavaly az akkor még háromcsapatos ligában harmadikok lettek, az idén pedig a negyedik helyet tűzték ki célul – tette hozzá a LÁSS Egyesület elnökségi tagja, aki egyúttal köszönetet mondott az eseményt támogató Zwack unikumnak, az MLSZ UEFA Grassroots programjának, a Fogyatékkal Élők Budapesti Sportszövetségének, a heti edzéslehetőséget is biztosító MOM Sportnak és a csapatot ismét „felöltöztető” Toti Sportnak.A LÁSS elmúlt egy évét értékelő Forgács Szabolcs szerint sokat jelent a csapat számára, hogy részese lehet a Közép-Európai Vakfoci Ligának.
„Mivel Magyarországon még mindig a miénk az egyetlen vakfocicsapat, létfontosságú a fejlődéshez ez a bajnokság. Kell a játéklehetőség, a kihívás a focistáknak, ez motiválja őket igazán – szólt a liga nyújtotta előnyökről a LÁSS Egyesület elnöke, aki azt is elmondta, mi a sikerük titka. – Kimagasló a csapategység, ez a valódi erősségünk, és persze az is, hogy szívesen tanulunk, élvezzük a játékot. A csapatjáték együtt fejlődik a játékosokkal, próbálkozunk új felállásokkal, új taktikai elemekkel.”
Forgács Szabolcs arról is beszélt, hogy leginkább az éles helyzetekből tanulhatnak, ezért is igyekeznek minél több meccset játszani. Hogy jó az irány, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a válogatottak világranglistáján elfoglalt 35. hely, aminek értékét növeli, hogy a magyarok többnyire csak klubcsapatokkal mérkőznek.
Az elmúlt egy évben a LÁSS a kezdeményezője volt a Közép-Európai Vakfoci Liga ötcsapatosra bővítésének, negyedik helyezést ért el a nyolc résztvevővel megrendezett Közép-Európai Városok Kupáján, amelyen az Európa-bajnok orosz, valamint az Eb-résztvevő olasz csapattal is összemérhette tudását. Pályára lépett német és cseh csapatok ellen, meghívást kapott a belga válogatott egyik felkészülési tornájára, valamint a Látássérültek Nemzetközi Sportszövetsége (IBSA) szervezésében megvalósuló Challenge Cup válogatott-tornára.
Óriási megtiszteltetés, hogy tavaly tavasszal megkereste az egyesületet az UEFA, amely az új Respect kampányához keresett vakfocista szereplőt. Az #equalgame lényege, hogy a foci mindenkié, így lett a LÁSS csapatkapitánya, Szabó István az európai kampány egyik arca. A 2017–18-as szezonban minden UEFA-eseményen ő és a magyar csapat is látható – Messi, Cristiano Ronaldo, Pogba és a többi világsztár mellett.
Az egyesület folyamatosan várja azoknak a csapatoknak, baráti társaságoknak a jelentkezését, amelyek kipróbálnák a vakfocit, hiszen a LÁSS egyik kiemelt feladatának tekinti a sportág népszerűsítését. Szívesen fogadja támogatók, szponzorok jelentkezését, és közhasznú szervezetként az adó 1 százalékával is segíteni lehet a Látássérültek Szabadidős Sportegyesületét. Ehhez csupán a 18125232-1-42 adószámot kell beírni a nyilatkozat megfelelő rovatába. Még több információ olvasható az egyesületről a http://lassegyesulet.hu, a http://facebook.com/lassegyesulet és a http://facebook.com/vakfoci internetes oldalakon.

mm.