Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szinvonalas_szallas_a_korhazi_novereknek

Színvonalas szállás a kórházi nővéreknek

Hosszú időn át csak nyomasztóan lepusztult körülmények között tudott szállást biztosítani a Szent János Kórház a szakdolgozóinak, ám ez az állapot végre a múlté. Kormányzati és európai uniós támogatással megszépült és a korábbiakhoz képest összehasonlíthatatlanul komfortosabb lett a XII. kerületi egészségügyi intézmény Kútvölgyi úti nővérszállója.
„Kulcsfontosságú, hogy megfelelő körülmények között dolgozhassanak és pihenhessenek azok, akik az ápolási munka nehézségeit vállalják” – mondta Gulyás Gergely országgyűlési képviselő a nővérszálló átadásán. Beszélt arról is, hogy a kormány elkötelezett a János kórház újjáépítése, valamint a Kútvölgyi úti szakrendelő felújítása mellett – ez utóbbi megvalósítására már át is utalt 9,3 milliárd forintot.
A politikus szerint a következő négy évnek az egészségügyi fejlesztések jegyében kell telnie a fővárosban, ezekhez pedig az Egészséges Budapest Program adhatja meg az irányokat. Kitért arra is, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat tavaly indította el rendelőfelújítási programját, aminek keretében megújul a gyerekeket és felnőtteket ellátó összes XII. kerületi háziorvosi rendelő.
„A cél az, hogy az alapellátástól a járó- és fekvőbeteg-ellátásig megfelelő infrastruktúrájú, modern intézmények álljanak rendelkezésre” – hangsúlyozta. Szintén a betegek érdeke – tette hozzá –, hogy akik ápolják őket, rendezett körülmények között élhessenek. Ezt szolgálja a Szent János Kórház nővérszállójának felújítása, valamint az is, hogy az ápolói bérek 51 százalékkal nőttek az elmúlt kormányzati ciklusban.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a nehéz munkát végző egészségügyi dolgozókhoz méltatlan állapotban volt a Szent János Kórház nővérszállója, amelynek felújítását a kormány 350 millió forinttal támogatta. Az energetikai korszerűsítésre fordított európai uniós forrásokkal együtt összesen 486 millió forintból valósult meg a beruházás.
A tárcavezető megemlítette, hogy az Egészséges Budapest Program szinte mindegyik egészségügyi intézményt érinti a környéken. Látványosan javulhat a betegellátás színvonala a Szent János Kórház mellett a Szent Ferenc Kórházban, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben, valamint a Budai Irgalmasrendi Kórházban is.
„Hosszú idő óta ez az első olyan igazán kézzelfogható, jelentős beruházás, ami azt igazolja, hogy a János kórház a megújulás útjára állt” – jelentette ki Pokorni Zoltán a nővérszálló rendbetétele kapcsán. Mint a polgármester elmondta, rendkívül lepusztult állapotban volt az épület, ahol mostantól színvonalas elhelyezést kaphatnak a Szent János Kórház szakdolgozói. Úgy látja, hogy a nővérhiány miatt nagy szükség van a szálláshelyre, amely elsősorban a vidéken élők számára teremti meg annak lehetőségét, hogy munkát tudjanak vállalni az egészségügyi intézményben.
A felújítás során épületszerkezetig visszabontott szállóban, ahol korábban csak kétágyas elhelyezésre volt lehetőség, most száztíz egyágyas szobát alakítottak ki – szólt a változásokról Hanusz Ákos, a Szent János Kórház műszaki osztályvezetője. Új bútorok és műszaki berendezések vannak minden szobában, a lakók ingyenesen vehetik igénybe a tévé- és internetszolgáltatást. A helyiségekben egyedileg szabályozható, mennyezeti hűtő-fűtő paneleket szereltek fel, a környezetkímélő és gazdaságos energiafelhasználás érdekében pedig levegő-víz hőszivattyút, valamint napelemes rendszert telepítettek a tetőre.

sz.