Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Penzt_ekszert_kert_a_csalo

Pénzt, ékszert kért a csaló

A Hegyvidéki Kulturális Szalon egyik törzsvendége, a 75 éves Mária mesélte el lapunknak történetét, amely tanulsággal szolgálhat minden hozzá hasonló helyzetben lévő idős embernek a XII. kerületben. Az egyedül élő asszonyt pár nappal korábban, az éjszaka közepén egy telefonhívás riasztotta fel álmából. „Én vagyok az, segíts…” – hallotta a vonal túlsó végéről, és azt hitte, hogy a fia került bajba.
A telefonáló azt állította, rosszul lett a városban, nem tud hazajutni, ezért pénzre van szüksége. Mária azt mondta, hívjon mentőt, ekkor azonban a fiatalember azzal állt elő, hogy egymillió forint kellene neki. Miután kiderült, hogy az „édesanyjánál” nincs ennyi pénz, már félmillió forinttal vagy arany ékszerekkel is megelégedett volna. A hölgy értetlenkedni kezdett, miért kell ilyen nagy összeg a hazajutáshoz, ám ekkor hirtelen megszakadt a vonal.
Mária ezután felhívta a fiát, hogy megtudja, elindult-e már hazafelé. Ekkor derült ki, hogy a fia egész éjszaka otthon tartózkodott, nem járt sehol, nincs semmi baja, és egy szélhámos volt az, aki hozzá akart jutni a nő értékeihez. A család rövid időn belül értesítette a rendőrséget.
„Amikor azt hallja valaki, hogy a gyermeke vagy az unokája bajba került, érthető, hogy azonnal segíteni próbál. Ám még ilyen helyzetben is érdemes meggyőződni arról, ki a telefonáló, és ha bármilyen kétség, gyanú merülne fel az illető személyével kapcsolatban, azonnal hívja a 112-t, a központi segélyhívószámot!” – tanácsolta mindenkinek Sztanyó István rendőr alezredes, a XII. kerületi rendőrkapitányság vezetője.
A trükkös elkövetők egyik tipikus módszere időseket felhívni azzal az ürüggyel, hogy szeretteik bajba kerültek, például egy balesetben összetört az autójuk, vagy egy tartozás miatt bűnözők fenyegetik őket, és ezért sok pénzre van szükségük. Ilyenkor a legjobb, ha az érintettek a rendőrséghez fordulnak segítségért – még akkor is, ha bizonytalanok benne, valós-e a telefonáló által előadott történet, vagy sem.
Sztanyó István elmondta, hogy időről időre felbukkannak magukat a közműszolgáltatók munkatársainak kiadó álvillany-, gáz- és vízszerelők, továbbá mérőóra-ellenőrzésre, vagy a túlfizetés miatti pénzvisszatérítésre hivatkozó bűnelkövetők is azzal a céllal, hogy bejussanak idős emberek lakásaiba. A piacon, a boltok előtt hasonló szándékkal szólítják le a nyugdíjasokat a magukat ismerősnek beállító ismeretlenek is, akik a bevásárlás után szívesen segítenek a szatyrok hazacipelésében. A trükkös tolvajok, miután bejutottak a lakásba, az ott lakó figyelmének elterelésével – például vizet kérve, vagy egy nagy címletű bankjegy felváltását igényelve – csak a megfelelő alkalmat keresik ahhoz, hogy zsebre tegyék a könnyen mozdítható értékeket.
„Ismeretleneket lehetőleg ne fogadjunk egyedül a lakásban, vagy ha kell, hívjuk át a szomszédunkat. Folyamatosan tartsuk szemmel a lakásunkban megforduló személyeket!” – hívta fel a rendőrkapitány az idős lakók figyelmét, hozzátéve azt is, hogy mindig kérjék meg a közműszolgáltatók munkatársait, mutassák be igazolványukat.

sz.