Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez


Kimagasloan_aktivak_voltak_a_hegyvideki_polgarok

Kimagaslóan aktívak voltak a hegyvidéki választópolgárok

Hivatalos eredmény még nincs, de az eddigi adatok szerint Gulyás Gergely, a Fidesz–KDNP jelöltje kapta a legtöbb szavazatot az április 8-i országgyűlési választáson, így a következő parlamenti ciklusban várhatóan ő képviseli majd a Hegyvidéken élőket. A részvételi arány még a négy évvel ezelőttihez képest is magasabb volt: a választásra jogosultak 80,95%-a jelent meg a szavazókörökben.

„A hegyvidéki polgárok mindig is kitűntek rendkívül tudatos hozzáállásukkal, az idei választáson való kiugróan magas részvétel is jól jelzi ezt. Okkal lehetünk rá büszkék, hogy itt az emberek elkötelezettek a közügyek iránt, és az egymással versengő politikusok számára sem mindegy, hogy nem a közönnyel, hanem egymással kell megküzdeniük” – összegezte a választással kapcsolatos tapasztalatait Pokorni Zoltán polgármester. Elmondta, hogy a fővárosban a Fidesz–KDNP jelöltjei közül a választókerületünkben induló Gulyás Gergely érte el a legmagasabb támogatottságot, amire a kampányában dolgozók különösképpen büszkék lehetnek.
A polgármester szerint sokat köszönhet a kerület az eddigi országgyűlési képviselőjének, Fónagy Jánosnak. Meggyőződése, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárához hasonlóan szorgalmas képviselő lesz Gulyás Gergely is, aki a kormánypárt frakcióvezetői munkáját végzi, így tekintélyes, nagy súllyal rendelkező politikusként képviselheti majd a XII. kerület ügyeit.
„Nem voltak atrocitások, botrányok, megbecsülés illeti valamennyi képviselőjelöltet, akik tiszteletben tartották egymást, nem folytattak a másik méltóságát sértő akciókat. Külön köszönettel tartozom nekik, hogy a kerület polgári hírnevét erősítették, és nem csorbították” – értékelte Pokorni Zoltán a kampányidőszakot.
A választás zökkenőmentes lebonyolítása intenzív szervezőmunkát igényelt. Dr. Gottfried-Tusor Gabriella jegyző elmondta, hogy a polgármesteri hivatal dolgozóinak mintegy 80%-a vett részt a választással kapcsolatos feladatokban. Az idén komoly többletfeladatot jelentett a nagyszámú, közel négyezer átjelentkező szavazatával összefüggő adminisztráció és munkaszervezés, valamint a mozgóurnás szavazás lebonyolítása, amit csak az átjelentkezettek szavazókörében mintegy ötszáz választópolgár igényelt.
Lapzártánkig a XII. kerület egészét, valamint a II. kerület egyes részeit magában foglaló 03. számú egyéni választókerületben leadott szavazatok 98,75%-át dolgozták fel, így hivatalosan még nem lehet eredményt hirdetni. Az átjelentkezettek, valamint a külképviseleti névjegyzékben szereplők voksainak számlálására április 14-én, szombaton kerül sor.
A jelenlegi adatok, tehát a 98,75%-os feldolgozottság szerint Gulyás Gergely, a Fidesz–KDNP jelöltje a szavazatok 42,89%-át szerezte meg, így a következő ciklusban várhatóan ő képviselheti kerületünket a parlamentben. Bauer Tamás (DK) 39,04, Hajdu Mária (LMP) 6,93, Gyöngyösi Márton (Jobbik) 5,74, Kovács Gergely (MKKP) 2,78, míg Kádár Barnabás (Momentum) 2,62 százalékos eredménnyel végzett a voksoláson. Az utóbbi jelöltek közül a jobbikos Gyöngyösi Márton szerezhet képviselői mandátumot országos pártlistáról. Fónagy János, aki az elmúlt négy évben volt a Hegyvidék egyéni országgyűlési képviselője, a Fidesz–KDNP országos listájáról bejutva folytathatja parlamenti munkáját.
A választópolgárok a II. és a XII. kerületben voltak a legaktívabbak. Míg országos átlagban a szavazásra jogosultak 69,5%-a járult az urnákhoz, a 03. számú választókerület 80,95%-os részvételi aránnyal büszkélkedhet: ez az eredmény még a négy évvel ezelőtti, szintén kiemelkedően magas részvételt is több mint négy százalékkal felülmúlja.
Az átjelentkezettek névjegyzékében szereplő polgárok szinte mind elmentek szavazni a Hegyvidéken, ők 95,48%-os arányban jelentek meg a Németvölgyi Általános Iskolában lévő 023. számú szavazókörben. Főként itt alakult ki nagyobb sor, ám a szavazás ezen a helyen is időben véget ért, 19 óra után pár perccel már mindegyik hegyvidéki szavazókör bezárt.

sz.

 

A hivatalos végeredményt következő lapszámunkban közöljük. Abban a számban olvashatják interjúnkat Gulyás Gergellyel is.