Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Europai_tanctalalkozo_a_Varosmajori_Gimnaziumban1

Európai projekttalálkozó a Városmajori Gimnáziumban

Szabadság, környezet, testi-lelki egészség, a nemzeti kultúrák és a közös európai értékek tisztelete. Ezekkel a témakörökkel foglalkozott az elmúlt három évben nyolc ország egy-egy oktatási intézménye – köztük a Városmajori Gimnázium – az Európai Unió Erasmus+ programja keretében finanszírozott Respect4 projekt részeként. A nemzetközi együttműködés eredményeképpen kidolgozott szemléletformáló eszközöket, módszereket legutóbb a hegyvidéki iskolában mutatták be a projektben részt vevő diákok és tanáraik.

Az angol, belga, francia, görög, norvég, olasz és román vendégek elhozták a megadott témákhoz kapcsolódóan elkészített – oktatási segédanyagként is használható – figyelemfelhívó plakátjaikat, amikből kiállítást rendeztek. Ezen túlmenően az előadások, foglalkozások arra adtak lehetőséget, hogy a tanárok a gyakorlatban is kipróbálhassák a program keretében összeállított óravázlataikat, amik a diákok közti kooperációs készség, előítéletektől mentes párbeszéd, empátia és konfliktuskezelés fejlesztéséhez járulnak hozzá.
A résztvevők kiemelten foglalkoztak azzal a kérdéskörrel, hogyan lehet a fiatalok konfliktusait mediáció segítségével elsimítani. Ebben a témában Enyedi Ágnes tréner tartott előadást, valamint bemutatták a projekt során elkészült módszertani füzetet. Az angol nyelvű, hamarosan magyarul is megjelenő kiadvány elsősorban a diákönkormányzatoknak nyújt segítséget ahhoz, hogy különféle kommunikációs technikákkal tudják oldani a gyerekek közt kialakuló feszültségeket.
„A nemzetközi találkozó az oktatási rendszerek összehasonlítását, valamint egymás kultúrájának megismerését is szolgálta” – mondta Fülöp Tünde angoltanár, a Városmajori Gimnázium koordinátora. A projekthét során a külföldi diákok több órára is beültek, és az osztályokkal beszélgettek saját iskolájukról, országukról. Az ismerkedés részeként nemzetközi ételkóstoló és tánctanítás is volt a gimnáziumban, továbbá együtt nézték meg Budapest nevezetességeit, közösen fedezték fel a várost.Europai_tanctalalkozo_a_Varosmajori_Gimnaziumban2A 2015 szeptemberében induló projekt keretében a mostani találkozó előtt a francia és a görög fővárosban, valamint az olaszországi Veneto tartományban rendeztek egyhetes összejöveteleket diákok – minden partnerintézményből négy-négy tanuló – és tanáraik részvételével. Ezek mellett néhánynapos tanári egyeztetések zajlottak Nagy-Britanniában, Norvégiában és Belgiumban. A 2018 augusztusában záruló nemzetközi program utolsó állomása Romániában lesz, ahol a pedagógusok közösen értékelik majd az együttműködés eredményeit.
„Úgy érezzük, sikeres volt a közös munka az európai partnerintézményekkel, ezért tervezzük, hogy a belgákkal és a norvégokkal közösen jövőre ismét pályázatot adunk be egy hasonló program megvalósítására” – mondta Fülöp Tünde. Hozzátette, hogy a most záruló projekttel párhuzamosan, szintén az Erasmus+ támogatásával, európai továbbképzéseken vesznek részt a Városmajori Gimnázium tanárai. Ezen a nyáron négy nyelvtanár utazik ki egy-egy Franciaországban, Írországban, Olaszországban és Spanyolországban megtartandó kurzusra, míg egy matematikát tanító kollégájuk a dél-angliai Southamptonban bővítheti szakmai ismereteit.

sz.