Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ne_nyuljunk_az_elarvultnak_hitt_kis_vadallatokhoz

Ne nyúljunk az elárvultnak hitt kis vadállatokhoz!

A tavasz beköszöntével mind gyakrabban bukkanhatnak kis vadállatokra az erdei túrázók, kirándulók. A Budakeszi Vadaspark szakemberei arra kérnek mindenkit, hogy ne bolygassa a természet rendjét, és ne nyúljon az elárvultnak hitt, a vadonban látszólag magukra hagyott apróságokhoz, mert ezzel óriási károkat okozhat!
Az anyjától elszakított állat, főleg ha vadon él, nem visszaengedhető a természetbe, nem tanulja meg a fajtársaival való kommunikációt. Otthoni nevelése szinte kivitelezhetetlen, a Budakeszi Vadaspark pedig csak rendkívüli esetben és korlátozott számban tud befogadni kis állatokat.
Nincs ilyen gond a parkban április elején született három barnásszürke muflonnal. Hazánkban az egyetlen vadon előforduló juhféle a kosok impozáns, csavarodó szarváról könnyen felismerhető muflon. Az első példányokat alig több mint száz éve telepítették Magyarországra, ma már szinte közönségesnek számít minden középhegységünkben. És ha ott előfordul, akkor helye van a hazai vadakat bemutató Budakeszi Vadasparkban is.
A jövevények a többi erdei patáshoz képest gyorsan talpra állnak, néhány óra elteltével már követik a nyájat, és ismerkednek a tavaszi illatú erdővel. Jól elfoglalják magukat, csak akkor keresik fel anyjukat, ha éhesek. Aztán nyár elejére a tejről áttérnek a legelészésre, a zsenge fű mellett a bokrok és cserjék leveleit is lerágják. Ha megtöltötték növényekkel a bendőjüket, akkor kiadós kérődzéssel újra megrágják a tápanyagot.
A vadaspark nyájában könnyű megfigyelni a vidám kis muflonbárányok cseperedését. Aki azonban sokáig halogatja a látogatást, könnyen meglepődhet, mert a ma még pipaszár lábakon botorkáló újszülöttek egy év alatt megtízszerezik súlyukat, és majdnem elérik kifejlett kori méreteiket. Addig viszont még sok vidám percet szereznek a látogatóknak.

(BI.)