Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyonyoru_csendek_tozes_parazsak1

Gyönyörű csendek, tüzes parazsak

Színesítik, vidámabbá és gazdagabbá teszik az önkormányzatban dolgozó kollégák és az ügyeiket intézni érkező polgárok hétköznapjait – jellemezte a megnyitón Fonti Krisztina alpolgármester azokat az alkotásokat, amik a tizenötödik születésnapját ünneplő Budai Képzőművész Egyesület őszi tematikájú kiállításán láthatók a polgármesteri hivatalban.
Az országosan ismert BuKEt-et 2003-ban 11 pesthidegkúti képző- és iparművész alapította. Mára közel 40-en tartoznak az egyesülethez, hivatásosok és amatőrök egyaránt, ők egyéni és csoportos tárlatokon vesznek részt országszerte és határainkon kívül. Évente több kiállítást rendeznek, a hegyvidéki polgármesteri hivatal Folyosó Galériája az idén már a negyedik helyszín.Gyonyoru_csendek_tozes_parazsak2A 2000-es évek elején a XII. kerületben jött létre a Greguss Kör, és ma is működik a Galéria 12 Egyesület. Vajon miért szeretnek a művészek egyesületekben alkotni?
„A művész életében az alkotás folyamata individualista magányban történik. Mégis oly gyakori, hogy alkotóművészek egyesületet hoznak létre. Az összetartó és támogató erő: a közösség, amely a művészt hozzásegíti az alkotáshoz, mely építő kritikájával Múzsaként támogatja. Társulnak csoportos kiállításokon, együtt mutatkoznak be, figyelemmel kísérik egymás munkáját, szinte észrevétlenül hatnak társuk alkotó munkájára” – idézte az egyesület jubileumi kiadványának előszavát az alpolgármester, majd hozzáfűzte: „Meggyőződésem, hogy az inspiráló, támogató erőn kívül nagyon sokat jelent a közösséghez tartozás élménye, amely elidegenedő világunkban egyre inkább felértékelődik.”
Több mint tíz éve ismeri az alkotókat dr. Csabai Péter, a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat elöljárója. Köszöntőjében az amatőr művészek munkái iránti lelkesedését emelte ki: „Teljesítményük, hozzáállásuk korunkban bensőséges harmóniát, nyugalmat, esztétikai élményt közvetít mindazoknak, akik találkoznak a festményekkel, és ez azért is örvendetes, mert korunk vizualitása általában agresszív, erőszakos. A művész különleges lelkiállapotát a képeket néző is érzékeli.”

Ehhez a gondolathoz csatlakozott Tarcsányi Ottilia, a BuKEt elnöke, aki elmondta, hogy a festőnek nagy öröm az alkotás folyamata, ám ők ebből az érzésből másoknak is adni szeretnének, és mivel sokfélék, reméli, mindenki talál kedvére valót a képek között.
A színek harmonizáló, lelket tápláló hatásáról szólt köszöntőjében Páczelt Andrea textilművész is. Egykori szeretett tanára hitvesének verséből olvasott fel részleteket, amikből a hallgatóság megérezhette: életünk minden mozzanatát átszövi a művészet. Idézett Vaszilij Kandinszij színelméletéből is. Az orosz absztrakt festő a színek egymás mellettiségét vizsgálva olyan magasságokba és mélységekbe is eljutott, amik különleges élményeket nyújtottak számára.
„Meg kell-e egyáltalán mindent fejteni egy képen, vagy elég csak hagyni, hogy hasson?” – tette fel a kérdést a textilművész, Gerevich József művészettörténész, művészetpszichológus és -terapeuta Teremtő vágyak című könyvének gondolatára utalva. Szerinte nem – és ebben mindnyájan egyetérthetünk –, hiszen a szín ezer arca ezen a tárlaton is sokféleképpen szólal meg a befogadóban. A múzsa pedig nem más, mint a csodálatos természet, az aranyló ősz, megannyi színével, megfoghatatlan egyszerűségével és egyszeriségével.Gyonyoru_csendek_tozes_parazsak3A kiállító művészek különböző úton, más-más eszközökkel közelítették meg a témát. „Gyönyörű csendeket, alkonyatokat, magányt, nagy mélységeket, máskor harsányságot, arany ünnepet, boldogságot, itt-ott földszagú, meleg-barna biztonságot, máshol tüzes parazsat láthatunk” – elemezte Páczelt Andrea a hangulatokat.
A tárlaton az alábbi huszonnégy alkotó műveit csodálhatjuk meg: Agonás Péter, Benkőné Kovács Márta, Bleicher László, Czöndör István, Enz Ilona, Fehér Irén, Gelencsér Gézáné, Giese Piroska, Gondi Magdi, Gulyás Anna, Hajkó Zsuzsa, Hevér Katalin, Hollai Krisztina, Kovács József, László Lilla, Lázár Erzsébet, Mecseki Anikó, Mógor Ildikó, Rosta Marian, Tass Szilvia, Tarcsányi Ottilia, Tegze Judit, Váradi Judit, Vitkó Mónika.

szd

A kiállítás megtekinthető: december 19-ig, ügyfélfogadási időben. Cím: XII., Böszörményi út 23–25.