Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Jatszoteri_sakkasztal_a_jovo_bajnokainak

Játszótéri sakkasztal a jövő bajnokainak

Civil „gerillaakció” keretében nyert újból értelmet egy lebontott bódé otthagyott betonalapja a 128-as autóbusz városkúti végállomásánál. Néhány évvel ezelőtt valaki padlószőnyeget fektetett a sivár placcra, arra pedig sakkasztalt és két széket helyezett, hogy az emberek játszva tölthessék el azt az időt, amíg buszra várnak.
A környékbeliek megszerették a szokatlan „installációt”, pár hónapja azonban vandálok tönkretették az egészet. A rombolásra építő választ adott a közelben élő – tavaly Hegyvidéki Közösségépítő Díjjal kitüntetett – Raczkocki Gergely, aki a Városkút melletti játszótér és fitneszpark kialakítását is kezdeményezte.
„Szabó András szomszédom, a mogyoródi Aquaréna tulajdonosa vállalta egy időtálló sakkasztal, valamint a hozzá tartozó ülőhelyek elkészíttetésének költségét – mesélte. – Csak annyit kért, hogy a buszvégállomás helyett a közelben lévő Mókuska játszótér legyen az újraállítás helyszíne, a két évvel ezelőtt kialakított park ugyanis kulturált és nyugodt körülményeket biztosít a sakkozáshoz.” Szabó András nagyvonalú felajánlását elsősorban a sakk szeretete motiválta, valamint az, hogy ily módon is ápolja 1998-ban elhunyt nagybátyja, Szabó László nemzetközi sakknagymester emlékét.
A Hegyvidéki Önkormányzat támogatta az ötlet megvalósítását, és ideális feltételeket teremtett azzal, hogy egy vízszintes, térkővel burkolt „pódiumot” építtetett ki a lejtős területen. „Örömmel segítettük a civil kezdeményezés megvalósítását, ami találkozott azzal a célkitűzésünkkel, hogy a parkjainkban minden korosztály tartalmasan tudja eltölteni a szabadidejét” – mondta el lapunknak Pokorni Zoltán polgármester, hozzátéve, hogy a hegyvidéki játszótereken minden évben történnek kisebb-nagyobb fejlesztések. Az idén a legnagyobb beruházás helyszíne a Csörsz park volt, jövőre pedig a Tállya utcában várható átfogó felújítás.
A szabadtéri sakkasztal átadásán részt vett Révész Máriusz, a Budapesti Sakkszövetség elnöke, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos is. Arról beszélt, hogy régebben rendkívül kedvelt volt a sakk a gyerekek és a felnőttek körében, a számítógépes játékok elterjedésével azonban kicsit a háttérbe szorult. Az utóbbi időben ugyanakkor ismét nő a népszerűsége, nagyrészt annak köszönhetően, hogy egyre több iskolában alkalmazzák a Polgár Judit által kifejlesztett Sakkpalota-programot.
Minden idők legjobb női sakkozója – aki épp a londoni sakkvilágbajnokságon vett részt szakkommentátorként – levélben köszöntötte a jelenlévőket. Azt írta, büszkeséggel tölti el a helyi kezdeményezés, ami akár az „origója is lehet egy jövőbeni világraszóló teljesítménynek, hiszen nem is elképzelhetetlen, hogy ezen asztalnál talál rá a jövő bajnokaként egy gyermek a sakkjáték örömére”.
A Mókuska játszótéren felavatott sakkasztalon elsőként a közeli Jókai iskola harmadikos diákjai játszottak egy partit Révész Máriusszal. Ők nem most kezdték a sakkozást, olyan osztályba járnak, ahol a játék része a mindennapjaiknak. A Jókai általános tantervű, alsó tagozatos osztályaiban, a tantárgyi foglalkozásokba illesztve, már több éve alkalmazzák a Sakkpalota-programot, ami játékos formában, komplex módon fejleszti a gyerekek tanuláshoz szükséges képességeit.

k.