Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kozos_Pont_a_Felszigetnek

Közös Pont a Félszigetnek

Tizennégy éve nyitotta meg kapuit a Félsziget Klubház. A helyi családsegítőben már 2002-ben működött film-, főző- és álláskereső klub, majd 2004-ben jött létre hivatalosan is a pszichiátriai betegek nappali klubja, saját névvel. A Félsziget Klubház 2009-ben költözött a Kiss János altábornagy utcába.
A klub a közösségi gondozás keretében támogatja tagjait a mindennapi életvitelben, kapcsolati, életvezetési gondok, problémaoldás és konfliktuskezelés ügyében. A munkatársak krízishelyzetben beszélgetéssel, tanácsadással állnak rendelkezésre. Képességfejlesztő tréningeket tartanak, stresszkezelő technikákat oktatnak, segítséget nyújtanak az önellátási képesség javításában és a szabad idő hasznos eltöltésében.
A klubház lehetőséget biztosít a nappali tartózkodásra, a pihenésre, társas kapcsolatok kialakítására, a közösségi együttlétre. A mindennapi szolgáltatások közé tartozik a telefon- és számítógép-használat (ingyenes internet biztosításával), a mosógéphasználat, a zuhanyozási lehetőség.
Az intézmény működési filozófiája, hogy a segítségnyújtás középpontjában nem a „probléma”, hanem az ember, a családjában élő ember áll. A munkatársak – szociális munkások, gyermekjóléti szakemberek, pszichológusok, pszichiáter, jogász, fejlesztő pedagógus – a hozzájuk fordulókkal együttműködve igyekeznek sikeres megoldást találni.
Az évek során kialakult a törzstagság, amely úgy használja a klubteret, mint egy otthon nappaliját: a látogatók beszélgetnek, kávéznak, ha kell, támogatást nyújtanak egymásnak. A pszichiátriai problémával élők 2016 óta Budapest egész területéről jöhetnek ide.
A Félsziget Klubház a tizennegyedik születésnapjára ajándékot is kapott: egy új helyiséget. A párlépésnyire lévő Közös Pontban tartott kis ünnepségen Román Zsuzsa csoportvezető köszöntötte a klubtagokat, munkatársakat, vendégeket.
„Tavaly ősszel kezdtük azt érezni, hogy egyre szűkösebb a klub, ekkor a napi látogatók száma már huszonöt-harminc körül mozgott – mesélte –. Kevés lett az egyéni beszélgetésre alkalmas helyiség, a csoportok kinőtték a kis csoportszobát. Az önkormányzat hamar reagált a kérésünkre, az ötlettől a megvalósításig, a Közös Pont átadásáig mindössze fél év telt el.”
Volt még egy ajándék, mégpedig Süttő Bálint szoborkiállítása. Az alkotó tizenöt éve foglalkozik agyaggal, kisplasztikákat, domborműveket készít. „Munkáim egy része azért nincs túlságosan kidolgozva – mondta –, hogy a nézők is megszólítva érezzék magukat, és így a szobrok személyesebbé válhassanak számukra.”

A hangulatos ünnepség után a Félsziget Klubházba visszatérve torta és tombola várta a résztvevőket, akik a végén még táncra is perdültek.

Balajthy Anna