Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Onkentes_famentok_dolgoznak_a_Gesztenyes_kertben

Önkéntes famentők dolgoztak a Gesztenyés kertben

Huszonhat év telt el azóta, hogy a Svábhegyi Alapítvány teleplakátozta a Gesztenyés kertet, és felhívta a figyelmet a fehér virágú gesztenyefákat megtizedelő aknázómolyra. Ez adta az ötletet a Novotel Budapest City főkertészeként a park alsó részét gondozó Gerstl Józsefnek, aki egy hideg novemberi napon a feleségével, lányaival és két arra járó kutyagazdával elkezdte összeszedni a lehullott leveleket. Erre azért van szükség, mert ha az aknázómoly nem talál téli búvóhelyet, lárvái elpusztulnak a hidegben, ezért a következő évben nem tudja megtámadni a gesztenyefákat.
Hamarosan már szervezett formában zajlott a munka, egyre többen jelentkeztek a „Mentsük meg a Gesztenyés kert fáit!” felhívásra. Az utánpótlás biztosított, évről évre sok diák is szerszámot ragad. A legtöbben a Mechatronikai Szakközépiskolából érkeznek, és a környező hegyvidéki iskolák diákjaira is számíthat a főkertész.
A kezdetektől állandó résztvevő dr. Bálint György, aki az idei programra is eljött. A Novotel rendezvénytermében tartott köszöntőjében elmondta, hogy a gesztenye valószínűleg Tibetből származik, a magyarok mégis őshonos fának tartják, mint az akácot, vagy a tölgyet. A sajátunknak tekintjük ezt az akár 250 évig élő, 25 méteresre is megnövő faóriást, amelyet terebélyes lombja miatt szívesen ültetnek városi parkokba, fasorokba. A néhány évtizede megjelenő aknázómoly óriási pusztítást végzett az állományban. Mivel ennek a molyfélének nincs természetes ellensége, csak rendkívül erős permetezőszerekkel lehet védekezni ellene. „Sokkal jobb megoldás azonban a lehullott lomb összegyűjtése, amit Gerstl Józsefnek köszönhetően egyre többen alkalmaznak” – tette hozzá Bálint gazda.
A famentést évek óta eszközökkel, a lombhulladék elszállításával és facsemeték biztosításával segíti a Főkert Nonprofit Zrt., amelynek a vezetője, Szabó József a példamutatás fontosságára hívta fel a figyelmet, míg a Hegyvidéki Zöld Irodát irányító Rózsa Zoltán a szemléletformálás fontosságát hangsúlyozta. A köszöntőket követően Horváth Charlie állt színpadra, majd megkezdődhetett a munka.
A közel 250 résztvevő néhány óra alatt megtisztította a falevelektől az öthektárnyi területet. Sőt, a Főkerttől kapott négy facsemetét is elültették – a többször iskolázott, az aknázómolynak ellenálló, piros virágú példányok a mélygarázs lejárójának közelébe, a Jagelló úti parkoló mellé kerültek.
„Hiába sikeres a famentés, a fasor lassan elöregszik, ezért kezdtük el néhány éve a facserét. Eddig közel harminc csemetét ültettünk, ebből tízet-tízet adott a Főkert és a Hegyvidéki Önkormányzat, a többit adományokból vásároltuk, így sikerült pótolni a betegség miatt kivágott, vagy a viharokban kidőlt fákat” – mesélte Gerstl József, hozzátéve, hogy a növendékfák szépen fejlődnek, az öreg gesztenyéket pedig szinte teljesen sikerült megszabadítani az aknázómolytól. Nem véletlen, hogy az idén is jó volt elidőzni a parkban, egész nyáron zöldellt a fasor.
A munka végeztével a Novotel Budapest City mindenkit megvendégelt, a környezetvédelmi kérdőívet kitöltők között pedig ajándékokat sorsoltak ki.

-os