Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ujabb_hasznos_praktikak_haziasszonyoknak

Újabb hasznos praktikák háziasszonyoknak

Kedves Asszonytársak! Nagy örömmel fogadtam az új tippeket, amik múltkori felhívásomra érkeztek. Meg is osztom nyomban ezeket minden kedves olvasónkkal!
Részben eddigi témáinkat egészítették ki további hasznos ötletekkel. Ilyen volt például a rántás készítésének bomba fortélya, ami megoldja legnagyobb problémánkat, nevezetesen a liszt csomósodását, ami sok utómunkálatot igényel a háziasszonytól. A rántáskészítés elején egy kis sót kell beleszórni, így nem csomósodik össze többé. Kipróbáltam, nagy sikerrel!
A pirospaprikát mindig vízzel való feleresztés előtt tegyük a rántásba vagy a zsírba, hogy szép piros színt kapjon! A paprika ugyanis zsírban oldódik, vízben viszont feloldhatatlan, szemcséi csak lebegnek a felszínen.
A petrezselymet csak akkor tegyük az ételbe, ha az már teljesen elkészült, mert főzés közben csökken a növény értékes, fontos vitamintartalma. Egyébként mindig lehet otthon kéznél egy kis petrezselymünk, ha finomra vágva vagy ledarálva, kb. negyedannyi sóval összekeverve üvegben tartjuk. A só körülveszi az apró levéldarabkákat, és a levegőből vizet szív magába, így a petrezselymet frissen tartja, tartósítja.
A só, a porcukor csomósodására, nyirkosodására is van orvosság, mégpedig az, hogy a dobozba, üvegbe, amiben tároljuk, egy darabka itatóspapírt vagy néhány szem rizst teszünk. A papír és a rizs felszívja azt a vizet, amit ezek az anyagok a páratelt levegőből felvesznek.
A hús ezzel szemben lényegesen gyorsabban puhul meg, ha sótlanul főzzük – és csak akkor sózzuk meg, amikor már majdnem teljesen kész! Élelmiszervegyész olvasónk magyarázata szerint a só hatására a húsban lévő fehérje tömörré, szívóssá válik, meglágyítása hosszú ideig tart. Az étel ízén nem változtat ez a módszer, mert a só egy-két másodperc alatt átjárja minden részét.
A főzeléket, krumplit, rizst viszont mindig sós vízben tegyük fel főzni, mert úgy hamarabb puhul meg. A só megemeli a főzővíz forráspontját, így az étel magasabb hőfokon fő. A növények általában csak kevés fehérjét tartalmaznak, ezért a sótól nem is keményednek meg.
A tojás és a héjában főtt krumpli kevésbé reped meg, esik szét, ha a főzővizét kissé megsózzuk. A sós víz nyomása kívülről ellensúlyozza azt a nyomást, amit a tojás és a krumpli megduzzadt belseje gyakorol a héjra.
A túlsózott étel megjavítható, ha egy-két percig néhány szelet kenyeret vagy krumplit főzünk bele. Mindkettő hajlamos arra, hogy felszívja a fölösleges mennyiségű sót.
Magam kerestem segítséget a már most meginduló konyhai hangyainvázió ellen. Ha távol akarjuk tartani a rovarokat az élelmiszerektől, akasztgassunk fel szárított mentaágacskákat a tetthely fölé. Ha konkrétan ismerjük az útvonalukat, a vonulási pályájukat, szórjunk mentát, chiliport vagy bóraxot az útjukra. Az ajtók és az ablakok közébe pedig ültessünk illatos mentát. Csapdát is lehet nekik állítani, úgy, hogy valamennyi bóraxba keverünk ugyanannyi porcukrot, és ezt rászórjuk egy darab fára, amit a boly közelébe helyezünk. A cukor odacsábítja a hangyákat, majd a bórax megmérgezi őket.
Egy másik recept a csótányokat tartja féken. Alacsony edényekbe kell helyeznünk azonos arányban összekevert lisztet, kakaóport, bóraxot vagy szódabikarbóna és porcukor egyenlő arányú keverékét. Ezt azonban szigorúan távol kell tartani a gyerekektől és a háziállatoktól!
Köszönöm szépen a segítségüket, és további jó ötleteket várok szeretettel!

(Kövesdy)