Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ünnepi megemlékezés március 15-én 10 órakor

Tisztelettel meghívjuk Önt és családját az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére 2018. március 15-én 10 órakor a MOM Kulturális Központ színháztermében megrendezendő ünnepi megemlékezésre.

Varázsoljunk tavaszt a télből a konyhában!

„A tél ölelésében tudja meg az ember, hogy lelke mélyén a nyár soha nem múlik el” – mondjuk Albert Camus-vel, miközben kifelé bámulunk az egyre sűrűsödő hóesésre. Az embernek néha kedve lenne egy ecsetvonással zöldet varázsolni a fehér helyére, a téli ködöt tavaszi párává változtatni. Még szerencse, hogy a konyhában képesek vagyunk efféle mágiára. Összeütünk egy jó toszkán zöldséglevest, és máris derűsebben evezünk a március felé!

Jubileumi „Fitt leszel, ha itt leszel!”

Tíz iskola, tizenhárom óvoda, több száz gyerek és lelkes szurkolótábor – az idén is fantasztikus volt a hangulat az immáron tizedik alkalommal megrendezett „Fitt leszel, ha itt leszel!” elnevezésű játékos sportvetélkedőn, aminek ezúttal is a MOM Sport adott otthont. A hegyvidéki fiatalság egyik kedvenc versenyén a csapatok ismét bebizonyították: ha sportról van szó, nem ismernek lehetetlent.

Kora tavaszi virágok hólepel alatt

Az időjárás megint megtréfálta kicsit a növényeket. Januárban szinte már tavaszias, napsütéses meleg volt, aztán február végétől többször havas lett a dimbes-dombos Hegyvidék. Vajon hogyan élik meg mindezt kora tavaszi virágaink a kertekben és az erdő alján?

Mit tehetünk a cukorbetegség ellen?

A cukorbetegség és az elhízás jelentősen növeli az érrendszeri betegségek kockázatát – hívta fel a figyelmet az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi előadásában dr. Krivanek László. A Maros utcai szakrendelő belgyógyász, diabetológusa a kockázatok mellett a megelőzés lehetséges módjairól is beszélt.

Ady özvegye, Babits szerelme, Márffy hitvese

Csinszka, a halandó múzsa címmel jelent meg Rockenbauer Zoltán könyve 2009-ben, és a sikerét mutatja, hogy a múlt év végén polcokra került a második, javított, bővített kiadása is. A művészettörténész szerzőt legutóbb a Hegyvidék Galériába hívták meg, ahol telt ház előtt tartott vetítéses előadást Csinszka: Márffy Ödön hitvese címmel a festőművész születésének 140. évfordulója alkalmából.

„Bach minden zenész ősatyja”

Forgalmas tereken, aluljárókban, hangversenytermekben, plázákban ingyenes műsorszámokkal várja a muzsikaszerető közönséget a március 21-én kezdődő Bach Mindenkinek Fesztivál. A Hegyvidék több pontján is felcsendülnek majd a csodaszép dallamok. Kovács Zalán László tubaművésszel, a fesztivál igazgatójával beszélgettünk.

Hunyadi Mátyás és a XII. kerület

Hunyadi Mátyás-emlékév van: az idén ünnepeljük egyik legnevesebb és legmeghatározóbb középkori királyunk születésének 575. évfordulóját, valamint azt, hogy 560 éve lépett trónra, s kezdte meg uralkodását. Mátyás a Hegyvidékhez is több szállal kötődik, ezeket idézzük fel az alábbiakban.

Támogatás a Tamási Áron iskola bővítéséhez

A Tamási Áron iskola „A” épületének bővítéséhez nyújtandó támogatásról, valamint a Hegyvidék egyes területeire, köztük a Testnevelési Egyetem fejlesztési helyszíneire vonatkozó építési szabályzatok elfogadásáról is döntött az önkormányzat képviselő-testülete, amely két alkalommal is ülésezett februárban.

A klímaváltozás és következményei

Járványok, hőhullámok, légúti megbetegedések, ételmérgezések, szív- és érrendszeri megbetegedések – egyebek mellett ilyen egészségügyi kihívásokkal kell szembenéznünk néhány évtized múlva a globális felmelegedés miatt. A Klímabarát esték legutóbbi összejövetelén Csima Zoltán epidemiológus tartott előadást arról, hogy milyen betegségek jelenhetnek meg földrajzi régiónkban, és miképpen tudunk alkalmazkodni azokhoz.

Cziffra Fesztivál 2018 – egy hét zene három helyszínen

A február végi tavaszelőnek 2016 óta olyan szoros tartozéka a Cziffra Fesztivál, mint a melengető nap, a hóvirág vagy a madárfütty. Igaz, hogy most Tél tábornok utolsó rohama nehezítette az életünket hóeséssel, majd szibériai hideggel, ennek dacára több mint egy héten át ismét a nagyszabású programsorozat állt a hazai zenei élet középpontjában.