Varázsoljunk tavaszt a télből a konyhában!
„A tél ölelésében tudja meg az ember, hogy lelke mélyén a nyár soha nem múlik el” – mondjuk Albert Camus-vel, miközben kifelé bámulunk az egyre sűrűsödő hóesésre. Az embernek néha kedve lenne egy ecsetvonással zöldet varázsolni a fehér helyére, a téli ködöt tavaszi párává változtatni. Még szerencse, hogy a konyhában képesek vagyunk efféle mágiára. Összeütünk egy jó toszkán zöldséglevest, és máris derűsebben evezünk a március felé!
Medvehagymás táska
Gyors, finom vacsora, tízórai vagy éppen vendégváró, aminek mindig sikere van. Variálható sonkával, kolbásszal vagy bármivel, ami a medvehagymás túróval harmonizál. A legnagyobb sikert melegen aratja, de hidegen is kiváló csemege.
Hozzávalók
½ kg leveles tészta
¼ kg tehéntúró
¼ kg kecsketúró
1 csokor medvehagyma
só, bors, házi vegeta
1 tejszínes krémsajt
1 tojás
15 dkg félkemény sajt a tetejére
A túrókat krumplinyomón átnyomjuk, hozzákeverjük az apróra vágott medvehagymát és a krémsajtot. Borssal, házi vegetával, sóval ízesítjük. A tésztát kinyújtjuk, megsózzuk, négyzetekre szabdaljuk. Mindegyik közepére halmozunk egy kupac tölteléket, majd háromszög alakban összehajtjuk, a széleit villával erősen összenyomkodjuk. Tepsibe rakjuk, a tetejét megkenjük tojásfehérjével vagy felvert tojással, reszelt sajtot hintünk rá, és forró sütőben szép aranysárgára sütjük.
Toszkán zöldségleves
Gazdag, dús leves, amit az épp csak megpárolódott, friss kelkáposztalevelek tesznek különlegesen ízletessé. Sűrű, krémes állaga és a jól csúszó darált hús miatt a gyerekek nagy kedvence is.
Hozzávalók
45 dkg darált sertéshús
6 szelet bacon
1 hagyma
2 l csirkealaplé
3-4 közepes burgonya
1,5 dl tejszín
5 gerezd fokhagyma
½ kelkáposzta
só, bors, chili, olívaolaj, parmezán
A burgonyákat alaposan mossuk meg és vágjuk fel. Kockázzuk fel a hagymát is, majd kevés olajon pirítsuk meg. Egy kés lapjával törjük meg és hámozzuk le a fokhagymagerezdeket, majd aprítsuk fel ezeket is.
Vágjuk fel a kelkáposztaleveleket, és hevítsünk olajat egy lábos alján. Pirítsuk át benne a darált húst, sóval és borssal, valamint egy kevés chilivel fűszerezve. Egy másik lábosban pirítsuk le a felkockázott baconszeleteket, majd adjuk hozzá és pároljuk üvegesre a hagymát. Dobjuk rá a felszeletelt burgonyát, és öntsük fel az egészet csirkealaplével.
Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és főzzük addig, amíg a krumpli megpuhul. Tegyük bele a darált húst is, majd öntsük fel a tejszínnel, és adjuk hozzá a kelkáposztaleveleket. Ezután már csak 10 percig főzzük, hogy a levelek ne veszítsék el friss, zöld színüket, és ne essenek össze túlságosan.
Sült kacsamelles rizottó
A kacsasült semmihez nem hasonlítható ízélménye szinte kívánja, hogy megágyazzunk neki ezzel a finom, krémes rizottóval. A végeredmény egy illatos, különleges, mégis könnyen elkészíthető fogás, ami bármely vendégsereg előtt megállja a helyét.
Hozzávalók
½ hagyma
32 dkg rizottó rizs
1 pohár portói
6,6 dl csirkealaplé
50 dkg kacsamell
1 szál mirtusz
1 narancs leve
3 ek parmezán
só, bors, olívaolaj
Kockázzuk fel a hagymát, és dinszteljük meg egy kevés olívaolajon. Öntsük hozzá a rizst és a dupla mennyiségű, portóival ízesített húslevest. Irdaljuk be a kacsa bőrét, sózzuk, borsozzuk, majd bőrös felével lefelé pirítsuk 5 percig, a mirtuszágakkal együtt.
Fordítsuk meg, és süssük további 2 percig úgy, hogy a narancs levét is hozzáadjuk. A rizottóba keverjük bele a három evőkanálnyi reszelt parmezánt, helyezzük a tetejére a vékonyan felszeletelt kacsahúst, és locsoljuk meg a kacsa narancsos zsírjával.
Zongorabillentyűk
…avagy diósrúd civilben. Rendkívül egyszerű, és nagyon veszedelmes, mármint a vonalainkra. Ugyanis rémesen eteti magát…
Hozzávalók a tésztához
25 dkg darált dió
25 dkg porcukor
1 tojásfehérje
reszelt citromhéj
citromlé
A tetejére
1 tojásfehérje
15 dkg porcukor
1 tk citromlé
Vájdlingban összegyúrjuk a darált diót, a porcukrot a tojásfehérjével, a citromhéjjal és a citromlével, majd állni hagyjuk egy darabig száradni, összeállni, hogy utána könnyebben kinyújthassuk, mert elég ragadós. Morzsával meghintett deszkán nyújtjuk ki, és zongorabillentyű méretű csíkokra vágjuk. Kivajazott, lapos tepsire tesszük a szeleteket, majd felverjük a tojásfehérjét, belekeverjük a porcukrot és a citromlevet is, és a csíkok tetejére kenjük. Lassú tűzön sütjük, időnként megnézzük, kiszáradt-e már annyira, hogy nem kenődik. Még langyosan kivesszük a tepsiből. Nem kell dobozba tenni, nem baj, ha kicsit szárad a levegőn.
Baileyses bomba
Régóta készültem belekomponálni megunhatatlan, kedvenc ír krémlikőrömet egy újabb süteménybe, így született ez a habos, könnyű desszert, amelynek a közepében Baileys-szív dobog. Szó szerint, mivel én általában szív alakú bonbonformában fagyasztom ki a krémlikőrrel ízesített csokiganache-t, ami a tálalás pillanatában már lágyan terül szét a szánkban…
Hozzávalók a mogyorómousse-hoz
5 dkg mogyorópaszta
5 dkg tejcsokoládé
1 dl tejszín
1,5 lap zselatin
80 ml tej
1 tojás sárgája
Hozzávalók a Baileys-szívhez
50 ml tejszín
11 dkg jó minőségű fehér csokoládé
20 ml Baileys
Hozzávalók a mogyorós piskótához
2 tojás fehérje
3,5 dkg cukor
3,5 dkg őrölt mogyoró
3 dkg liszt
6 dkg vaj
Hozzávalók a csokiglazúrhoz
9 dkg étcsokoládé
1 dl tejszín
2 dkg akácméz
Először a sütemény szívét készítjük el. Ehhez felforraljuk a tejszínt, lehúzzuk a tűzről, beleolvasztjuk a fehér csokoládét, és ha már langyos, belekeverjük az ír krémlikőrt is. Szilikonos bonbonformát veszünk elő, és megtöltjük a ganache-sal, majd nejlonfóliával befedve mélyhűtőbe tesszük, míg egészen megfagy.
A mogyorós piskótához felverjük a tojások fehérjét, hozzáadjuk a porcukrot, a lisztet, a mogyorót és az olvasztott vajat. Huszonkét centi átmérőjű tortaformában 180 fokon sütjük ki 10-12 perc alatt. Ha kihűlt, akkora korongokat szaggatunk belőle, amekkorával épp be tudjuk fedni a desszertforma alját.
A mogyorómousse-hoz beáztatjuk a lapzselatint, felverjük a tojássárgáját, és a tejjel 80 fokosra melegítjük. Amikor sűrűsödni kezd, hozzáadjuk a mogyorópasztát, a tejcsokit és a zselatint is. (Mogyorópasztát úgy készítünk, hogy veszünk 12,5 deka mogyorót, amit sütőben megpörkölünk, lehámozunk. Ugyanennyi kristálycukrot tiszta teflonban karamellizálunk, a mogyorót beleforgatjuk, majd sütőpapírra terítve hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután robotgépben pépesre daráljuk. Türelemjáték, de megéri, ilyen pasztát nem kapni boltban!)
Ha kihűlt, felverjük a tejszínt, és beleforgatjuk a krémbe. A könnyű mousse-t habzsákba töltjük, és nagyobb szilikonformákban osztjuk el úgy, hogy nagyjából háromnegyedig legyenek tele vele a formák. A közepükbe nyomunk egy-egy kifagyasztott Baileys-szívet, majd megtalpaljuk a desszertet a mogyorós piskótával, és az egészet betoljuk a mélyhűtőbe 2-3 órára, amíg megfagy. Ezután kinyomkodjuk őket a formából, és rácsra helyezve hagyjuk felengedni, hogy mire a glazúr elkészül, már ne legyenek fagyott állapotban.
A tükörglazúrhoz felforraljuk a tejszínt a mézzel, majd beleolvasztjuk a csokoládét. Hagyjuk langyosra hűlni, aztán bevonjuk vele a desszerteket.