Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Bach minden zenész ősatyja”

Forgalmas tereken, aluljárókban, hangversenytermekben, plázákban ingyenes műsorszámokkal várja a muzsikaszerető közönséget a március 21-én kezdődő Bach Mindenkinek Fesztivál. A Hegyvidék több pontján is felcsendülnek majd a csodaszép dallamok. Kovács Zalán László tubaművésszel, a fesztivál igazgatójával beszélgettünk.

– Félnapos rendezvényként indult, ma már az ország egyik kedvenc kulturális programsorozata – minek köszönhető a Bach Mindenkinek Fesztivál sikere?

– Johann Sebastian Bach zseniális életművének. A világhírű zeneszerző nevéhez nemcsak számos örök érvényű alkotás fűződik, de többek között neki is köszönhetjük egyetemes európai kultúránk egyediségét. Munkássága több zenészgenerációt is inspirált – Kodály, Bartók és Liszt ugyanabból az iskolából tanult, mint Strauss és Hindemith. Beethoven szavaival élve: Bach minden zenész ősatyja. A világprogram New Yorkból indult, egyszemélyes kezdeményezésként: Dale Henderson amerikai csellista 2010. március 21-én úgy ünnepelte meg Bach születésnapját, hogy a zeneszerző műveit egy forgalmas vasútállomáson adta elő. Ezzel megteremtette a Bach in the Subways elnevezésű mozgalmat, ami öt év elteltével már nemzetközi programmá nőtte ki magát, negyven ország százötven városában rendezik meg évről évre, és ehhez mi is csatlakoztunk. Büszke vagyok arra a több visszajelzés szerinti tényre, hogy az amerikaiak a magyar brandépítést és programszervezést is mintaértékűnek tekintik.

– Az idei, március 21-től 25-ig tartó fesztivál is grandiózusnak ígérkezik.

– A magyarországi programok túlnőtték a Bach in the Subways mozgalmat, de természetesen a fesztivál egyik szegmenseként továbbra is lesznek szabadtéri programok hazánkban. Ezúttal harminc hazai településen és határainkon átlépve, Nagyváradon közel háromszáz ingyenes koncert várja a hallgatóságot: egyebek mellett hangversenytermekbe, különböző kulturális intézményekbe, templomokba és közterületekre is eljuttatjuk a bachi dallamokat. A műsorkínálatot más művészeti ágakkal, sporttal, tánccal és gyerekprogramokkal színesítjük. Az előadók közt profi zenészek, fiatal tehetségek és lelkes, amatőr muzsikusok is találhatók. Szeretnénk lebontani azt a falat, ami a koncerttermek és a külvilág között áll. Az a célunk, hogy Bach mindenkihez eljusson.

– Bach dallamai a Hegyvidéken is hallhatók lesznek. Milyen különlegességekkel várják a tizenkettedik kerületben élőket?

– Csak a Hegyvidéken közel ötven program lesz. A közönség találkozhat többek között Medveczky Ádám karmesterrel, Rohmann Ditta csellóművésszel, a Nemzeti Filharmonikusok Kamaraegyüttesével, a Hegyvidéki Solti György Kamarazenekarral, az MTA doktoraival: Csepeli György szociológussal és Kürtösi Katalin irodalomtörténésszel. Programstruktúránk a gyerekek számára is izgalmas lehet, a koncerteken túl játszóházzal, kézműves-foglalkozással várjuk őket. Krizsán Edit olimpiai bronzérmes nagymesterrel sakkozhatnak kicsik és nagyok. Talán az egyik legérdekesebb program a Lóvasút koncerttermében lesz március 24-én: Hegedűs D. Géza színművész Bachtól származó és Bachról szóló verseket ad elő, amelyekhez a bachi dallamokat Bábel Klára hárfaművész és én szólaltatjuk meg hárfa–tuba duónkkal. Köszönettel tartozom Pokorni Zoltán polgármester úrnak, hiszen a nyitottsága és a támogatása igen sokat segített a rendezvény létrehozásában.

– Mik a további terveik a fesztivállal?

– Vannak hosszú távú céljaink, de ezekről egyelőre nem mondhatok többet. Azzal viszont nem árulok el nagy titkot, hogy álmaink között szerepel minden magyarhoz, így azokhoz is eljuttatni Bach zseniális életművét, akik a határainkon túl élnek. A fesztivált az egész Kárpát-medencére szeretnénk kiterjeszteni. Az egyik legnagyobb misszió, amit bár nem a Hegyvidéken, de Budapesten tartunk, a közös koráléneklés. Ezen bárki együtt dalolhat az ott lévő énekkarokkal és a Kaposvárról Budapestre látogató katonazenekarral. A Bach Mindenkinek Fesztivál fővédnöke Vásáry Tamás Kossuth- és Prima Primissima díjas zongoraművész. Jó érzéssel tölt el, hogy nemcsak a szakma, de a közönség és különböző kulturális intézmények, szervezetek is mellettünk állnak, segítenek minket abban, hogy Bach mindenkinek szólhasson.

B. M.

 

A fesztiválról és programjairól az internetes honlapon olvashatnak bővebben: bachmindenkinek.hu.