Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nagyszabasu_fejlesztesek_a_Koranyiban

Nagyszabású fejlesztések a Korányiban

Teljesen megújul az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet, amely orvosi műszerekre és informatikai fejlesztésekre 200 millió forintot, épületfelújításokra pedig 1,1 milliárd forintot kap a kormánytól. A következő években 16,6 milliárd forintos beruházással új tömbkórházi egység jöhet létre az egészségügyi intézményben.

Az Egészséges Budapest Program keretében teljesen megújul az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet – jelentette be Gulyás Gergely országgyűlési képviselő a Pihenő úti intézményben tartott sajtótájékoztatón. Mint elmondta, a kormánydöntések alapján orvosi műszerekre és informatikai fejlesztésekre 200 millió forint, több épület teljes rekonstrukciójára, infrastrukturális fejlesztésére pedig közel 1,1 milliárd forint áll rendelkezésre.
A következő években 16,6 milliárd forintos beruházással a Korányi főépülete is megújulhat és kibővülhet. A felújítandó főépülethez hidakkal kapcsolódó új szárnnyal együtt korszerű, a 21. századi fekvő- és járóbeteg-ellátási igényeket kielégítő tömbkórházi egység alakulhat ki. Új műtőblokkal és intenzív egységgel létrejön egy „aktív” tömb jön, amely hosszabb távon biztosíthatja az intubált lélegeztetésre, intenzív terápiás kezelésre szoruló betegek biztonságos ellátását.
Gulyás Gergely megjegyezte, hogy az Egészséges Budapest Program részeként több más jelentős beruházás is megkezdődik a XII. kerületben. Teljes körű rekonstrukció zajlik majd a Szent János Kórházban, míg a Kútvölgyi Klinikai Tömbben egy új, modern járóbeteg-szakrendelő jön létre.Nagyszabasu_fejlesztesek_a_Koranyiban2Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, az ország versenyképessége lehetővé teszi, hogy kormányzati forrásokból a következő tíz évben több mint 700 milliárd forint értékben fejlődhessen a budapesti ellátórendszer. Megújul két centrumkórház, egy új épül majd, emellett huszonöt kórházban történnek fejlesztések, és a központi régióban megújul tizenhat szakrendelő.
„Biztonságot ad az itt élők számára, hogy több jelentős, országos hatáskörű egészségügyi intézmény működik a Hegyvidéken, köztük a Korányi, amely a tüdőgyógyászat csúcsellátását képviseli” – fogalmazott Pokorni Zoltán polgármester, aki szerint nagy szakmai rangja van az intézetnek, ám ráfér a korszerűsítés. Hozzátette, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat időnként tud nyújtani kisebb segítséget az intézménynek, tavaly például négy betegőrző monitor beszerzéséhez biztosított ily módon anyagi támogatást.
Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgatója, Kovács Gábor elmondta, hogy a 20. század legelején készült nagy épületek közül az „A” épület felújítása már megvalósult, míg a „B” épület korszerűsítése és új pavilonnal történő bővítése része az említett fejlesztési programnak. A tervezésre és a kivitelező kiválasztására még az idén lezajlanak a közbeszerzések. A tervek szerint 2020–21-re épülne fel az új egység, azt követően kezdődhet meg a régi épület felújítása, ami 2023-ig tartana.
Az 1901-ben létesített Erzsébet Királyné Szanatórium utódaként létrejött Korányi intézet ma a tüdőgyógyászati ellátás „legmagasabb progresszivitási szintjét” képviselő, országos jelentőségű és hatáskörű centruma. Feladatai közé tartozik – a területi és az országos jelentőségű fekvő- és járóbeteg-ellátás mellett – a kutatás, az oktatás, valamint a módszertani tevékenység és a tüdőgondozói hálózat szakmai felügyelete.
A Korányi közvetlen beutalási területén 1,7 millió ember él. Az esetszámokat tekintve a legnagyobb arányban a tüdőrákos betegek kivizsgálása és kezelése történik, évi mintegy 1500 új beteg ellátásával. Ezt követik az idült légzőszervi betegségek, a bronchitisz, az asztma és a tüdőfibrózis különböző formái, továbbá a gyulladásos kórképek. Itt működik az európai hírű cisztás fibrózis centrum, amely az összes hazai felnőttbeteg mintegy felét gondozza.

sz.