Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nyolcvan éve nyitott meg az Ugocsa

1938. február 9., este 9 óra. Az Ugocsa utca 10. szám alatt újonnan létesült Astra filmszínházban, meghívott vendégekkel a nézőtéren, megkezdődött az első vetítés. A debütáló előadáson az előző évben Jávor Pál és Perczel Zita főszereplésével készült Marika című filmet nézhette meg a nagyérdemű. Az 1942-ben Ugocsa névre átkeresztelt mozi 1999. május 30-án fogadta utolsó vendégeit, aztán végleg bezárt.

Egy gazdag fogás a hétköznapokból is ünnepet farag

A mostanában rendre a tél második felében beköszöntő fagyban felértékelődik az otthon melege. Csípős gyógytea gőzölög a reggelizőasztalon, forró levest kanalazunk, a tűzhely mellett melegszünk, míg sül a hús, és amíg jókedvűen előkészítjük a desszerteket. Mert a hétköznapokban is járhat nekünk egy kis kényeztetés…

Olimpiára készül a hegyvidéki karatés

A karate nemcsak küzdelemből áll, hanem a katának nevezett formagyakorlatokból is, amik a sportág művészi oldalát hivatottak bemutatni. Ebben jeleskedik a hegyvidéki Sterck Laura, aki kiváló nemzetközi eredményeit koronázná meg az olimpiai indulással. Erről és eddigi pályafutásáról kérdeztük őt.

Hegyvidéki diákok színezték újra Sztehlo Lili ablakait

Százhuszonkilenc hegyvidéki kisdiák indult el a Sztehlo Lili Kulturális Egyesület rajzpályázatán, amelyen a nevezők Sztehlo Lili üvegfestő színpompás ablakait színezhették újra. A különleges alkotásokból a Barabás Villában nyílt tárlat. Az ünnepélyes megnyitón nemcsak a verseny eredményét hirdették ki, hanem bejelentették, hogy még az idén megkezdődhet a világhírű művész Szent Erzsébetet ábrázoló üvegablakának felújítása, amely 1942-ben egy bombatámadás következtében hullott darabjaira.

Az év vadvirágai hegyvidéki szemmel

Az év fájáról már szó esett lapunkban, most következzék a 2018-as esztendő vadvirága! Azaz inkább a vadvirágválasztás három dobogós helyezettje, hiszen a Hegyvidék ebben a versengésben is érintett volt.

Szokjunk le a dohányzásról!

Miért szó szerint életbevágó, hogy leszokjunk a dohányzásról, és milyen intézményes segítséget kaphatunk ehhez? Sokakat érintő kérdéseket vetett fel és válaszolt meg az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem ez évi első előadásában dr. Horváth Ildikó. A tüdőgyógyász főorvos a rendkívül veszélyes COPD betegség megelőzéséről és kezeléséről is beszélt a szép számú közönségnek.

Alzheimer Café – a demencia kihívásai

Tavaly ősszel merült fel az ötlet, és hamar valóság lett belőle. A háromgyermekes édesanya, Kocsis Judit tervét a polgármester is támogatta, így a Hegyvidéki Kulturális Szalon már január közepén helyet adott az Alzheimer Café első előadásának. A sorozat a tervek szerint egész éven át tart, lehetőséget nyújtva arra, hogy az érdeklődők – legyenek akár betegek, akár hozzátartozók – minél többet megtudjanak a sajnos egyre több embert érintő demenciáról és az Alzheimer-kórról.

Nagyszabású fejlesztések a Korányiban

Teljesen megújul az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet, amely orvosi műszerekre és informatikai fejlesztésekre 200 millió forintot, épületfelújításokra pedig 1,1 milliárd forintot kap a kormánytól. A következő években 16,6 milliárd forintos beruházással új tömbkórházi egység jöhet létre az egészségügyi intézményben.

Új építési szabályzat készül a TE területére

Új építési szabályzat készül a Testnevelési Egyetem területére és a környékre vonatkozóan, a tervezetet a polgármesteri hivatalban megtartott lakossági fórumon ismerhették meg az érdeklődők. Az egyeztetésen az egyetem képviselői is jelen voltak, akik a kampuszfejlesztés kapcsán felmerülő konkrét kérdésekre adtak választ.

Rekord a vadasparkban

Tavaly minden eddiginél több, összesen 182 000 látogatót fogadott a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepített állatfajokat bemutató hely, a Budakeszi Vadaspark.

Megújult a Rácz Aladár úti gyermekrendelő

Színesebb és barátságosabb lett a megújult Rácz Aladár úti házi gyermekorvosi rendelő és a védőnői iroda. A beruházás része annak az egy évvel ezelőtt megkezdett nagyszabású önkormányzati programnak, amelynek keretében az összes hegyvidéki háziorvosi rendelő esztétikusabbá, komfortosabbá válik.

Normafa-rehabilitáció: park épül a lepusztult hotel helyén

Véget ért a többéves előkészítő munka után lefolytatott kisajátítási eljárás, így a Hegyvidéki Önkormányzat birtokba vehette az egykori Hotel Olimpia épületét a Normafánál. A város legnépszerűbb kirándulóhelye mellett éktelenkedő, lepusztult állapotú szálló bontása a tervek szerint egy hónapon belül megkezdődik, hogy a helyén park lehessen, valamint kiépülhessen az Eötvös út új szakasza.

„A gyerekekért érdemes ezt a pályát választani”

A tiszteletre, egymás elfogadására, az értékek megőrzésére épülő négy évtizedes kimagasló szakmai munkája és vezetői tevékenysége elismeréséül Budapestért díjat vehetett át Tarlós István főpolgármestertől Kovács Zsuzsa. A Süni Óvodák vezetője egyedüli óvodapedagógusként részesült az elismerésben, vele beszélgettünk.

Manó-zug Zugligeten – mesélnek a gyerekek

A Zugliget Óvoda zöld csoportos pedagógusai a gyerekekkel együtt megírták, az egyik szülő pedig rajzokba foglalta Pukli manó és társai történetét. Így született meg a Manó-zug meséi című kötet, amely az óvodások nézőpontjából – manóperspektívából – mutatja meg a mindennapjaikat, az őket körülvevő világot.

A siker útján

Két háromdimenziós nyomtatót nyert a GE Additive Technology pályázatán a Zugligeti Általános Iskola és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem. A különleges printerek az általános iskola tulajdonában vannak, de a kisdiákok az egyetemen tartott interaktív foglalkozásokon ismerkedhetnek meg annak működésével. Az erről szóló megállapodást ünnepélyes keretek közt írta alá a két hegyvidéki tanintézmény.