Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_siker_utjan1

A siker útján

Két háromdimenziós nyomtatót nyert a GE Additive Technology pályázatán a Zugligeti Általános Iskola és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem. A különleges printerek az általános iskola tulajdonában vannak, de a kisdiákok az egyetemen tartott interaktív foglalkozásokon ismerkedhetnek meg annak működésével. Az erről szóló megállapodást ünnepélyes keretek közt írta alá a két hegyvidéki tanintézmény.

„Változik a világ. Azok a kisdiákok, akik nemrég kezdték meg tanulmányaikat, a MOME felvételijére önvezető buszokkal mennek majd, táskájukban pedig ott lesz az uzsonnájuk, amit indulás előtt egy 3D ételnyomtatóval nyomtattak ki” – jövendölte dr. Barcza Dániel. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektorhelyettese komoly lehetőségeket lát a Zugligeti Általános Iskola és a MOME együttműködésében, ami az oktatás hatékonyságát növelő STEAM módszerre fókuszál.
A program célja, hogy a gyerekek a tárgyalkotáson és a vizuális nevelésen keresztül játszva tanulják meg a természettudományi tantárgyakat, valamint a digitális tárgyalkotást. Ennek köszönhetően kézzelfoghatóvá válik az elméleti tudás. A hegyvidéki oktatási intézmények kooperációjának sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy tavaly nyáron sikeresen szerepeltek a General Electric (GE) Additive Technology elnevezésű pályázati kiírásán, amelyen két háromdimenziós nyomtatót nyertek.A_siker_utjan2A különleges printerek a Zugligeti Általános Iskola tulajdonában vannak, ám a MOME épületébe kerültek. Az általános iskola tanulói az egyetemen tartott foglalkozások során ismerkedhetnek meg az eszközökkel. Az erről szóló megállapodást dr. Bernyák Adrienn, a Zugligeti Általános Iskola igazgatója és dr. Barcza Dániel, a MOME rektorhelyettese ünnepélyes keretek közt írta alá.
„A gyerekek nagyon lelkesen fogadták az egyetemi foglalkozásokat, a 3D nyomtató pedig egyenesen lenyűgözte őket. Mindig is nagy hangsúlyt helyeztünk a kreatív oktatásra, ez a megállapodás még izgalmasabbá teszi az iskola mindennapjait. Úgy gondolom, nagyon jól döntöttünk, hogy igent mondtunk az együttműködésre” – fogalmazott Bernyák Adrienn, aki azt is elmondta, hogy a programban minden diákjuk részt vehet, aki érdeklődik a technológiai újdonságok és a művészetek iránt.
Az innovatív szerkezet működésébe a zugligetis tanulók avatták be lapunkat: „Először megolvaszt egy szalagot, majd abból rétegenként felépíti azt a tárgyat, amit beprogramoztunk. Két-három óra alatt elkészül a remekmű. A tapintása igen érdekes: selymes, és jó érzés megfogni” – magyarázta a hatodikos Simon, aki focilabdát, vagy edzőcipőt is szívesen nyomtatna magának. „Olyan hangja van, mint a kávéfőzőnek” – tette hozzá Emma.
„A GE számára fontos, hogy a jövő generációja olyan kreatív tudást szerezzen, amit később akár nálunk, munkavállalóként kamatoztathat. Jó, hogy a gyerekek már az általános iskolában megismerkedhetnek a digitális technológiákkal” – hangsúlyozta Marton Éva, a General Electric munkatársa.
„A workshopokat a MOME kampuszán, az új technológiai központunkban tartjuk. Már most nagyon sikeres az együttműködés. Tanáraink és hallgatóink legalább annyit tanulnak a gyerekektől, mint ők tőlünk” – beszélt Barcza Dániel a közös projektről, amit Hajnissné Anda Éva, a Közép-Budai Tankerületi Központ vezetője is üdvözölt.
„Felsőoktatási intézményként akkor tudunk tovább fejlődni, ha a jövőben olyan diákok jelentkeznek hozzánk, akik már készségszinten tudják használni ezeket az eszközöket” – fűzte hozzá dr. Lipóczki Ákos, a MOME Tárgyalkotó Tanszékének vezetője.
Pokorni Zoltán polgármester gratulált a Zugligeti iskola sikereihez – mint mondta, az elmúlt öt esztendőben a duplájára nőtt a jelentkezők száma, ezért szükség van az épület bővítésére. A tervek szerint a Normafa rehabilitációja keretében, a kormány támogatásával, a Fácános területén lévő neoklasszicista házat alakítják majd át erre a célra. Az új, kétszintes szárny várhatóan a 2018–19-es tanév kezdetére készül el.
„Bernyák Adrienn kiváló vezetésének köszönhetően a Zugligeti szépen fejlődik, az iskola virágzásába jól illeszkedik az ország egyik legnépszerűbb felsőoktatási intézményével kötött megállapodás – zárta szavait a polgármester. – Egy kisdiák csak akkor ismerheti meg a tárgyalkotás egyetemi művészetét, ha megmutatjuk neki. Az együttműködésnek köszönhetően tágul a gyerekek pályaválasztási horizontja. Bízunk benne, hogy sokan lesznek majd azok, akik a MOME-ra szeretnének jelentkezni, hiszen az intézmény igen értékes végzettséget ad.”

Boussebaa Mimi