Egy gazdag fogás a hétköznapokból is ünnepet farag
A mostanában rendre a tél második felében beköszöntő fagyban felértékelődik az otthon melege. Csípős gyógytea gőzölög a reggelizőasztalon, forró levest kanalazunk, a tűzhely mellett melegszünk, míg sül a hús, és amíg jókedvűen előkészítjük a desszerteket. Mert a hétköznapokban is járhat nekünk egy kis kényeztetés…
Napindító citromos gyömbértea
Remek méregtelenítő, frissítő, gyógyító teát készíthetünk gyömbérből, ebből a csípős gyökérből, amely hajdanán a magyar konyhának is szerves része volt, s amelyet mostanában kezdünk újra felfedezni magunknak. Számos előnyös tulajdonsága közül kiemelkedik görcsoldó, gombaölő, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, köhögéscsillapító hatása, gazdag A-, C- és E-vitamin-forrásnak számít, sok magnéziumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot, vasat, cinket, kalciumot és béta-karotint is tartalmaz.
Hozzávalók
½ l forró víz
1 (lehetőleg Meyer) citrom
1 hüvelyk friss gyömbér, hámozott és szeletelve
őrölt kurkuma
2 teáskanál méz (opcionális)
A citromot mossuk meg alaposan, vágjuk vékony szeletekre. Hámozzuk meg a gyömbért, és reszeljük le nagy lyukú sajtreszelőn. Forraljuk fel a vizet, majd húzzuk le a tűzről, és adjuk hozzá a citromot, a gyömbért és a kurkumát. Hagyjuk fél óráig állni, majd szűrjük le, és szobahőmérsékleten vagy gyengéden felmelegítve fogyasszuk.
Francia halleves
Ez a krémes, illatos halleves ropogós fokhagymás krutonnal még az ünnepi asztalra is felkerülhet. Legjobb lenne thermoixben elkészíteni, de a hagyományos főzési technikával is príma lesz a végeredmény, ha megfelelő színvonalú alapanyagokat használunk.
Hozzávalók
8 dkg vöröshagyma
5 dkg póréhagyma (csak a fehér részek)
3 dkg édeskömény
0,2 dl olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
30 dkg apróra vágott konzervparadicsom
5 dkg sűrített paradicsom
1 tk só
70 dkg halfilé
2 csipetnyi cayenne bors
4 dl víz
2 csipet sáfrány
A hagymákat kockázzuk, szeleteljük fel, és pároljuk meg az olívaolajon. Adjuk hozzá az édesköményt és az összetört fokhagymát, majd ha már illatoznak, öntsük fel a paradicsomokkal. Sózzuk, hintsünk rá cayenne borsot, majd keverjük bele a halfilét, adjuk hozzá a csipetnyi sáfrányt, öntsük fel vízzel, és pároljuk 20 percen keresztül. Ha kész, botmixerrel pürésítsük!
Fokhagymás krutonnal és rouille mártással tálalhatjuk, amelyet Molnár B. Tamás javaslatára így készítünk el: egy szelet kockára vágott tósztkenyeret halalaplével átitatunk, és krémesre keverünk. Nagyon finomra vágott fokhagymát és sültpaprika-húst adunk hozzá, majd belekeverjük egy tojás sárgáját. Folyamatos keverés mellett apránként adagoljuk hozzá az olívaolajat, amíg majonézszerű állagot kapunk.
Bélszínmignon tárkonyos gombával
Különleges ízkombinációt ígérnek a vermutos mártással nyakon öntött, gombával megpakolt bélszínérmék, amik egy kettesben töltött romantikus vacsorára, vagy egy meghitt vasárnapi ebédre is jó választásnak bizonyulhatnak.
Hozzávalók
40 dkg vastag bélszínsteak
1 nagy mogyoróhagyma
½ tk apróra vágott, friss kakukkfű
85 ml édes vermut
225 ml csirke- vagy marhahúsleves
½ tk kukoricakeményítő
1 tk olaj
só, bors
Hozzávalók a tárkonyos gombához
2 szál újhagyma
40 dkg vegyes gomba, vad, shiitake és/vagy fehér
¼ tk só
½ tk apróra vágott friss tárkony
2 tk extra szűz olívaolaj
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Hevítsük fel az olajat egy serpenyőben. Sózzuk, borsozzuk meg a steakeket. Amikor az olaj felforrósodott, tegyük a serpenyőbe a hússzeleteket, és körülbelül 5 perc alatt pirítsuk meg az egyik oldalukat.
Ezután fordítsuk meg a steakeket, szúrjunk az egyikbe egy hőálló maghőmérőt, és toljuk a serpenyőt a sütőbe. Addig kell sütnünk, amíg a hőmérséklete eléri a 130 fokot (körülbelül 8-11 percig). Ezután tegyük tányérra a húst, és fedjük le alufóliával, hogy meleg maradjon.
Helyezzük vissza a serpenyőt a tűzre, dobjuk bele a felkockázott mogyoróhagymát és a kakukkfüvet, majd amikor összeesett, adjuk hozzá a vermutot, és redukáljuk csaknem a felére. Keverjük bele a kukoricakeményítőt a húslevesbe, és ezt is öntsük a serpenyőbe. Főzzük addig, amíg besűrűsödik.
Egy nagy serpenyőben közepes lángon hevítsünk olívaolajat, adjuk hozzá az újhagyma fehér részét vékonyan felkarikázva, a gombát és a sót, és főzzük kevergetve, amíg a gombák pirulnak, és a levek elpárolognak (6-8 percig). Keverjük össze az újhagyma felszelt zöldjét és a tárkonyt. Tálaljuk a szeleteket a vermutszósszal és a gombával.
Csokoládéláva
Aki szereti a gyorsan és egyszerűen elkészíthető, különleges desszerteket, aki szeret hideget és meleget egy tányérról fogyasztani, aki szereti, ha egy vendégségre előre el tud készíteni mindent, mégis azon melegében tálalhat, annak a legjobb desszertajánlatom a csokoládéláva! Nyolc perc alatt készre sül, kívül süti, belül olvadós, krémes csoki. Fagylalt mellett érvényesül a legjobban. Vigyázat, súlyosan addiktív!
Hozzávalók
10 dkg jó minőségű étcsokoládé
10 dkg vaj
10 dkg cukor
3 tojás
½ rúd vanília kikapart magjai
5 dkg liszt
Előmelegítjük a sütőt 230 fokra. A csokoládét a vajjal lassú tűzön vagy gőz fölött felolvasztjuk. A tojásokat felverjük a cukorral és a vaníliamagokkal, majd hozzáadjuk az olvasztott vajas csokit és a lisztet.
Kivajazunk és édesítetlen kakaóporral behintünk négy szufléformát, ezekbe kerül a massza. Hat-nyolc perc alatt sül meg. Akkor jó, ha a formában már kicsit megemelkedik, láthatóan megsül a külseje, de a belseje még teljesen lágy. A sütőből kivéve pár perc pihentetés után kiborítható a formából. Vanília- vagy makadámdió-fagylalttal a legfinomabb!
Csokis keksz
Finomak a frissen sült kelt tészták, amik még melegen tálalhatók, jók az alaposan behűtött, krémes pohárdesszertek, és megvan a létjogosultságuk a sokáig eltartható, bármikor lazán előrántható házi készítésű keksztartalékoknak is. Ez a csokis keksz sem vetendő meg frissen, amikor még lágy és meleg, de megunhatatlanul finom akkor is, amikor már kihűlt. Csak próbálják meg hosszan eltartani! Hiába lehetséges, nem fog sikerülni…
Hozzávalók
20 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
2 tojás
8 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
½ tk sütőpor
190 g liszt
1 csipetnyi só
porcukor a bevonáshoz
A csokoládét és a vajat lassú tűzön felolvasztjuk. Felverjük a tojásokat a porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzákeverjük a vajas csokit, majd beleforgatjuk a sütőporral és a sóval elkevert lisztet is.
Legalább három órára hűtőbe tesszük, majd vizes kézzel egyforma gombócokat formálunk belőle, amelyeket meglehetősen nagy távolságra helyezünk el egymástól a sütőpapírral borított tepsin, miután egyenként megforgattuk őket átszitált porcukorban. Száznyolcvan fokon körülbelül 12 perc alatt készre sülnek. Kihűlés után lezárt fémdobozba helyezve sokáig eltarthatók.