Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_masodik_helyre_evezett_a_hegyvideki_csapat

A második helyre evezett a hegyvidéki csapat

Gróf Széchenyi István angliai útjain kötött örök barátságot az evezéssel, majd hazatérve báró Wesselényi Miklóssal közösen népszerűsítette itthon a sportágat. Bécsből saját hajóján evezett el Pozsonyig 1827. május 16-án, ami egyszersmind a magyar evezőssport kezdetét jelentette.
Ennek a sporttörténeti eseménynek a tiszteletére hívta életre 1991-ben a Danubius Nemzeti Hajós Egylet (DNHE) az Évadnyitó gróf Széchenyi István Emlékversenyt. Mivel folyamatosan nőtt az amatőr versenyzők száma, az utóbbi években már két külön versenyt rendeznek: az Évadnyitó Nemzetközi Budapest Kupát követi az emlékverseny nemrégiben megtartott második fordulója, a „Hív a Duna!” Gróf Széchenyi István Tízevezős Amatőr Regatta és Országos Egyetemi Bajnokság.
Ez utóbbin az angol királyi tízevezősök mintájára épített hajók állhatnak rajthoz, ahhoz hasonlók, mint amilyenekkel a 18. században a Temze partján élő főnemeseket vitték a parlamentbe. Ez egyrészt a hagyományok ápolását szolgálja, másrészt ezek a 17,5 méteres, a híres cambridge-i regattáról is ismert vízi járművek egyszerűen és biztonságosan irányíthatók, nem igényelnek komolyabb előképzettséget, ráadásul az intenzívebb hullámzásnak is ellenállnak. Az esélyegyenlőséget szem előtt tartva a szervezők az idén is minden nevezőnek két profi evezőst és egy kormányost biztosítottak.
Külön csoportba kerültek a pénzintézetek, a szállodák, az egyetemek, a cégek és intézmények, míg a hagyományos jótékonysági futamon mások mellett a Duna-parti ötcsillagos szállodák munkatársai és a hajósegylet sportolói igyekeztek vízi élményhez juttatni azokat a Down-szindrómás gyerekeket, fiatalokat, akiket a DNHE a Down Alapítványon és a Sarokház Lakóotthonon keresztül már tizennégy éve patronál. A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozathoz csatlakozó program egyik különlegessége volt a családi futam, amin két evezősdinasztia, a Szántóné dr. Domonkos Anna és a Sarkadi Nagy testvérek vezette csapatok, a névadó oldalági leszármazottja, Széchenyi Tímea és családja, a régi győri evezősök baráti társasága, valamint a DNHE támogatását élvező Pilisi Gyermekotthon fiataljai mérték össze tudásukat.
A Hegyvidéket képviselő MOM Sport a támogatóként is megjelenő Főkert Nonprofit Zrt., a LEG Magyarország Zrt., a XV. és a XVII. kerület társaságában indult az önkormányzati futamon. „Bemelegítés gyanánt először ötszáz métert kellett folyásiránnyal szemben haladni, majd a fordulás után már élesben ment az evezés” – mesélte Buranits Ildikó. A MOM Sport vezetője elmondta, hogy a XII. kerületi egység nagyszerűen helytállt, csupán néhány centivel maradt le a főkertesek mögött. Az eredmény értékét növeli, hogy ők most eveztek először együtt, így minden bizonnyal maradt tartalék a csapatban. Az, hogy pontosan mennyi, jövőre kiderülhet, hiszen a futam a Budapest Európa Sportfővárosa 2019 keretében meghirdetett verseny főpróbája volt, amelyen majd lehetőség nyílik a még jobb eredmény elérésére.

mm.