Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Ne tegyünk úgy, mintha az elődök nem csináltak volna semmit”

Hetedikes volt, amikor összevitatkozott a történelemtanárával azon, hogy ki nem kelt át a Lajtán 1848 októberében a bécsiek megsegítésére. Utána sem engedett a negyvennyolcból – első nagy tanulmányát Görgei váci nyilatkozatáról írta, és tervezi egy Görgei-életrajz elkészítését is. A Hegyvidék új díszpolgárával, dr. Hermann Róberttel, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kutatójával beszélgettünk.

Újratölteni a tanév végére lemerült elemeket

Néha, amikor elegünk van a napi hajtásból, a házimunka folyton ismétlődő feladataiból, jó elhagyni a járt utakat, bebarangolni az ismeretlent. A gyerekes családokban a tanév vége éppen ilyen időszak. Ekkorra mindenki belefárad a rutinba, szükségünk van egy kis változatosságra. Menjünk el kirándulni, csemegézzünk a szederfáról, szedjünk friss medvehagymát az erdőszélen, vagy gombásszunk! Bátran próbáljunk ki új dolgokat, még akkor is, ha első pillantásra eltérnek az ízlésünktől, mert lehet, hogy csak a megszokás beszél belőlünk, amikor ellenállunk az újdonságoknak!

Mit kell tudni a depresszióról?

A depresszió specifikus betegség, megfelelő kezeléssel gyógyítható – erről is beszélt Rihmer Zoltán professzor, egyetemi tanár az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem májusi előadásában. A Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbben dolgozó szakember néhány közkeletű tévedésre is felhívta a figyelmet.

Ünnepség Semmelweis-napon

A Hegyvidéki Önkormányzat vezetői Semmelweis-nap alkalmából minden évben köszöntik a helyi egészségügyi intézményekben dolgozó szakembereket, és elismeréseket is átadnak. A Normafa Gondozási Központban megtartott idei ünnepségen Bocskainé Kiss Klára fogászati asszisztens a Hegyvidék Egészségügyi Ellátásáért Díjat, Kovács Judit körzeti ápoló Polgármesteri elismerő oklevelet vehetett át.

Legendás sportolók a Diana Fesztiválon

Darnyi Tamás úszó és Kovács Péter kézilabdázó nevét viseli mostantól két tanterem a Testnevelési Egyetem gyakorlóiskolájában. A hatodik Diana Fesztiválon a hagyományos „teremkeresztelő” mellett gondolatébresztő beszélgetések, sokszínű bemutatók és foglalkozások várták a diákokat.

A Svábhegyi Virágbolt a kedvenc

Még csak néhány éve működik a Költő utcai virágbolt, máris rendkívüli népszerűségnek örvend. Sikerét jelzi, hogy a vásárlók szavazatai alapján a virágosok kategóriájában kiérdemelte az önkormányzat által alapított Hegyvidék Legjobbja címet.

Villamoskocsi a jégpálya közepén

Az idén is átvehették a Hegyvidéki Önkormányzat által alapított Árkay-díjakat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem építészhallgatói a legjobb diplomamunkáért és a kiváló színvonalú pályaművekért. Az Árkay-pályázatra ezúttal a zugligeti volt villamos-végállomás, jelenlegi kemping és jégpálya fejlesztésének témájában adhattak be terveket a mesterképzésben részt vevő hallgatók.

Változnak a fizetőparkolás szabályai

A lakók érdekeit és a fővárosi szabályozás változásait figyelembe véve több ponton is módosította a hegyvidéki képviselő-testület a XII. kerület parkolási rendeletét. Egységesítette a várakozási díjakat, több útszakaszt bevont a várakozási övezetbe, valamint jelentősen bővítette az elektronikusan intézhető parkolási engedélytípusok körét.

Kalauz a megújuló Normafához

A Normafa rehabilitációs program keretein belül megvalósuló fejlesztéseket, valamint a most induló és előkészítés alatt álló projekteket ismerhetik meg az olvasók a Hegyvidék újság 2018. június 19-i lapszámával együtt terjesztett füzetből.

Futókör épül a Gesztenyés kertben

Négyszáz méter hosszú, öntött gumiburkolatú futókört építtet a Hegyvidéki Önkormányzat a Gesztenyés kertben. A pálya kialakítását maguk a futók igényelték, akik a burkolat ideális színéről is elmondhatták véleményüket.

Nyárköszöntő Hegyvidéki Napok, esővel és zenével kísérve

Egyszerre gyülekeztek a gyerekek a színpad előtt és a felhők az égen a Hegyvidéki Napok első reggelén. Látható volt, hogy nagy küzdelem lesz, és így is lett: a szombati nyitókoncertet adó Palya Bea és a vihar döntetlennel zárta az első „összecsapást”. Ez meg is alapozta a két nap folytatását, többször lehettünk tanúi hasonlónak – de azért összességében a jó hangulat győzedelmeskedett a néhol borús időjárás felett.