Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nagycsoportos_ovodasok_sporttalalkozoja1

Nagycsoportos óvodások sporttalálkozója

Ami az ötödikes diákoknak a Hegyvidéki Olimpia, az a nagycsoportosoknak a Gesztenyés kertben megrendezett Óvodások Sporttalálkozója, amin az idén is valamennyi önkormányzati óvoda képviseltette magát. A program tizenegy éves története során így már négyezernél több gyerek tapasztalhatta meg, milyen érzés csapatban, egymást segítve vetélkedni.
Az óvodásokat tíz sorverseny várta, a mozgalmas feladatokat körforgásos rendszerben teljesítették. Volt kapura rúgás, kocsihúzás, akadályfutás, pókjárás, alagútban bújás, gömbös botos egyensúlyozás, ugri-bugri ugróiskola, kakasviadal, okoska botocskázás és bújós varázskarika – csupa olyan próbatétel, ami komoly együttműködést igényelt.
Gilicze Zoltán, a polgármesteri hivatal oktatási és közművelődési irodájának vezetője a megnyitón arról beszélt, hogy a szakemberek számára a verseny kiváló alkalom a nagycsoportosok érettségének felmérésére. Ez egy pillanatfelvétel, ilyenkor kiderül, hol tartanak a gyerekek a mozgásos fejlettségben. Nincs rajtuk felesleges teher, eredménykényszer, így felszabadultan élvezhetik a játékot – tette hozzá.Nagycsoportos_ovodasok_sporttalalkozoja2„Az összes hegyvidéki intézményben biztosítottak a rendszeres mozgás feltételei, az óvodások év közben megtanulhatnak úszni, valamint az önkormányzatnak köszönhetően síelni. Mindez hozzájárul fizikai és szellemi fejlődésükhöz, ahhoz, hogy megfeleljenek az iskolai követelményeknek. Éppen ezt szolgálja ez a verseny is, amelyen alkalom nyílik az év közben elsajátított mozgásformák, koordinációs feladatok gyakorlására” – folytatta az irodavezető, arra is emlékeztetve, hogy az óvodák a Hegyvidéken az országban elsőként bevezetett általános iskolai mindennapos testnevelés kihívásaira is felkészítik a kicsiket.
„A legtöbb tanulási probléma kezelhető mozgásfejlesztéssel. Ezért fontos, hogy a gyerekek minél többet legyenek a parkban, a sportpályákon, a játszótéren vagy akár a természetben. Az erre való igényt erősíti a sporttalálkozó” – mondta Vassné Dömötör Rozália, a programot a kerületi óvodavezetők közösségével és az önkormányzattal közösen szervező Hunniareg Pedagógiai Intézet Nonprofit Kft. igazgatója. Véleménye szerint napjainkban a fiatalok egyre inkább elvesznek a digitális világban, ez pedig visszaveti szellemi és fizikai teljesítőképességüket. „Óvodáskorban a mozgás mindenki számára természetes. A hegyvidéki sporttalálkozó abban segít, hogy ez az igény később is megmaradjon” – szögezte le.
Kovács Zsuzsa óvodai szaktanácsadó azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy a sportversenyen a gyorsaságra, az ügyességre, a figyelmet és koordinációt igénylő feladatokra helyezték a hangsúlyt. Olyan eszközöket vontak be a játékba, amiket a gyerekek naponta használnak az óvodákban.
Bár a szervezők nem hirdettek eredményt, valamennyi résztvevőnek járt ajándék. A csapatok serleget, a gyerekek emléklapot és csokiérmet, míg az óvodák különböző játszó- és sporteszközöket kaptak.

sm.